Νηστίσιμες πίτσες και πεϊνιρλί

Πίτσα με ζύμη ολικής άλεσης, ελιές, πιπεριές, κάππαρη και μπαχαρικά. Το νηστίσιμο τυρί είναι κομμένο σε κομμάτια.
Πεϊνιρλί αλάδωτο με ζύμη πολύσπορου, ταχίνι, φασόλια kidney, νηστίσιμο τυρί σε φέτα, ελιές Καλαμών ροδέλα, καυτερή πιπεριά και μπαχαρικά.

Συνταγή – φωτογραφίες: Μαρία

Πάμε να φτιάξουμε πίτσες και πεϊνιρλί, νηστίσιμα και υγιεινά!

Χρειαζόμαστε:

  1. Ζύμη για πολύσπορο ψωμί, ή άλλη ζύμη για ψωμί ή βάση πίτσας, ανάλογα με την ποσότητα που θέλουμε να φτιάξουμε
  2. Νηστίσιμο κίτρινο τυρί
  3. Άλλα υλικά για τη γέμιση: Ταχίνι (χρησιμοποιώ ολικής άλεσης), ελαιόλαδο, ντοματοπελτέ, φασόλια kidney (βρίσκουμε εύκολα σε κονσέρβα), πιπεριές ψιλοκομμένες, μανιτάρια ψιλοκομμένα, κάππαρη, ελιές σε ροδέλα, κρεμμύδι σε φέτες, βότανα και μπαχαρικά διάφορα (χρησιμοποιώ ρίγανη, τζίντζερ, κουρκουμά, καπνιστή πάπρικα).

Εκτέλεση

Για την πίτσα, παίρνουμε ένα κομμάτι της όποιας ζύμης επιλέξαμε, το κάνουμε μπάλα και το ανοίγουμε με πλάστη ή με το χέρι σε αλευρωμένη επιφάνεια ή λαδόχαρτο.

Στη συνέχεια το αλείφουμε με ελαιόλαδο ή ταχίνι και ντοματοπελτέ, πασπαλίζουμε με ρίγανη ή άλλο βότανο που μας αρέσει, βάζουμε από πάνω νηστίσιμο τυρί τριμμένο, ή σε φέτες ή σε τετράγωνα κομμάτια, κι από πάνω του τα υλικά της γέμισης που προτιμάμε.

Για το πιροσκί η διαδικασία είναι λιγότερο απλή, αλλά και πάλι αρκετά απλή:

Ανοίγουμε τη μπάλα ζύμης σε ό,τι μακρόστενο σχήμα βγει, δεν μας ενδιαφέρει να είναι συμμετρικό. Αλείφουμε με ταχίνι.

Από πάνω βάζουμε το τυρί τριμμένο ή σε φέτα, και τα υλικά που θέλουμε, και τυλίγουμε τη ζύμη, ώστε να γίνει σαν φρατζολάκι και να μην φαίνονται καθόλου τα υλικά. Αναποδογυρίζουμε το φρατζολάκι, ώστε το μέρος που ενώθηκε η ζύμη να είναι από κάτω.

Σχίζουμε το «φρατζολάκι» με μαχαίρι και ανοίγουμε ώστε να φανούν τα υλικά.

Ψήνουμε στους 190-200C ανάλογα με το φούρνο μας, για 20 λεπτά ως μισή ώρα.

Έτοιμα!

Πολύσπορο αλάδωτο πιροσκί, κινόα με λαχανικά και ελιόψωμο.
Advertisement
This entry was posted in ΑΛΑΔΩΤΑ, ΑΛΜΥΡΑ, ΖΥΜΕΣ, ΛΑΔΕΡΑ, ΜΕ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ, ΠΙΤΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ, ΥΓΙΕΙΝΑ, ΦΟΥΡΝΟΥ and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s