Φτιάξτε νηστίσιμο κίτρινο τυρί!

Εκτέλεση – φωτογραφίες: Μαρία

Νηστίσιμα «τυριά» υπάρχουν πολλά, όμως είναι άλλο πράγμα να φτιάξουμε το δικό μας και να είμαστε σίγουροι για το τι έχει μέσα! Αυτή την απομίμηση τυριού μπορείτε να τη βάλετε σε τοστ, πίτσες, πιροσκί, να την τρίψετε πάνω από ζυμαρικά, και γενικά να την κάνετε ό,τι κάνετε το κίτρινο τυρί. Η συνταγή είναι της Alison Andrews και στο τέλος παρατίθεται η πηγή.

Υλικά

1 φλιτζάνι (150 γρ) ωμά κάσιους
1/3 φλιτζάνι (80 ml) νερό
5 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού φρεσκοστυμένο
2 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας
1/4 φλιτζάνι (60 γρ) ταχίνι (έβαλα ολικής άλεσης)
1/2 μεσαίο καρότο, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε φέτες (~ 30g) (το έτριψα στον τρίφτη τυριού)
2 και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι *
1/4 κουταλάκι του γλυκού Πάπρικα
1/8 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Ντιζόν
1/4 φλιτζάνι διατροφική μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου (ή νιφάδες)
1 φλιτζάνι (240 ml) νερό
1 κουταλιά της σούπας Αγάρ Αγάρ σε σκόνη (όχι νιφάδες)

Εκτέλεση

  • Διαλέγετε το τάπερ που θα δώσει σχήμα στο τυρί σας και το αλείφετε με ελαιόλαδο. Εγώ πασπάλισα πάνω από το ελαιόλαδο με παπαρουνόσπορο.
  • Προσθέστε το κάσιους, το 1/3 φλιτζάνι νερό, το χυμό λεμονιού, το λάδι καρύδας, το ταχίνι, το καρότο, το αλάτι, την πάπρικα, το καγιέν, τη μουστάρδα ντιζόν, τη διατροφική μαγιά και τη σκόνη σκόρδου στο μπλέντερ και ανακατέψτε μέχρι να γίνει πολύ λείο. Αφήστε το μείγμα στο μπλέντερ.
  • Προσθέστε 1 φλιτζάνι νερό και τη σκόνη άγαρ σε μια κατσαρόλα στο μάτι και ανάψτε το, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να βράσει. Όταν πάρει βράση το αφήνετε να βράσει για 1 λεπτό ακριβώς, ανακατεύοντας. Μετά από 1 λεπτό αφαιρέστε το από τη φωτιά και ρίξτε το γρήγορα στο μπλέντερ πάνω από το μείγμα τυριού. Βάζετε μπροστά το μπλέντερ για λίγα δευτερόλεπτα για να πάει παντού το αγάρ αγάρ.
  • Θα αρχίσει να πήζει πολύ γρήγορα, οπότε μετα΄τα λίγα δευτερόλεπτα χτυπήματος ρίξτε το αμέσως στο τάπερ που ετοιμάσατε.
  • Βάζετε το καπάκι και τοποθετείτε το τυρί στο ψυγείο τουλάχιστον για μια ώρα (αν και είναι έτοιμο να κοπεί αμέσως, με την ψύξη πήζει καλύτερα).
  • Για να το αφαιρέσετε από το τάπερ, το γυρίζετε ανάποδα πάνω σε ένα πιάτο.
Το «τυρί» αυτό τρίβεται πολύ ωραία πάνω σε ζυμαρικά.

Η Alison Andrews δίνει και μια παρόμοια συνταγή για απομίμηση τσένταρ. Η εκτέλεση και τα υλικά είναι ακριβώς όπως εδώ, με τη διαφορά ότι δεν βάζει καρότο, αλλά τα εξής επιπλέον υλικά:

  • 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας *
  • 1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ
  • 2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο
  • 1 μεσαία κόκκινη πιπεριά (κομμένη σε φέτες και ψιλοκομμένη, περίπου 3/4 φλιτζανιού)
  • 2 κουταλιές της σούπας κρεμμύδι σε σκόνη

Πηγή: https://lovingitvegan.com/sliceable-cashew-cheese/

Δείτε τη συνταγή για «τσένταρ»: https://lovingitvegan.com/vegan-cheddar-cheese/

This entry was posted in ΑΛΜΥΡΑ, ΜΕ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ, ΥΓΙΕΙΝΑ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s