Ασπίδα για τον καρκίνο η αγιορείτικη διατροφή

Πηγή: http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20071205&nid=6778824&sn=&spid=876

Ασπίδα για τον καρκίνο η αγιορείτικη διατροφή
Το μυστικό που προστατεύει τους μοναχούς και τους προσφέρει μακροζωία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Φωτεινή Στεφανοπούλου Μάνος Χαραλαμπάκης


Οι αγιορείτες μοναχοί ακόμα και τις ημέρες του Πάσχα δεν τρώνε κρέας και προτιμούν το ψάρι (φωτογραφία από το λευκωμα του Γ. Ντρενογιάννη «Το Άγιον Όρος»)
Οι αγιορείτες μοναχοί ακόμα και τις ημέρες του Πάσχα δεν τρώνε κρέας και προτιμούν το ψάρι (φωτογραφία από το λευκωμα του Γ. Ντρενογιάννη «Το Άγιον Όρος»)
«Καθόλου κρέας όλο τον χρόνο, πολλά χορταρικά και φρούτα. Τηρούμε αυστηρά τη νηστεία. Είναι μια λιτή, υγιεινή διατροφή χωρίς λιπαρά». Αυτό είναι το μυστικό που προστατεύει τους αγιορείτες μοναχούς από τον καρκίνο καθώς και από άλλες ασθένειες και τους προσφέρει μακροζωία, λέει στα «ΝΕΑ» ο μοναχός στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους πατήρ Μωυσής.

Το διαιτολόγιο των μοναχών, εκτός από πιστό στους κανόνες της Εκκλησίας, αποδεικνύεται και… αντικαρκινικό, όπως διαπιστώνουν οι επιστήμονες. Οι αγιορείτες μοναχοί καταναλώνουν με μέτρο τις τροφές τους, ενώ χαρακτηριστικά της διατροφής τους είναι η εναλλαγή ημερών με κατανάλωση τροφών με και χωρίς λάδι, οι περίοδοι νηστείας, καθώς και το «τελετουργικό», που περιλαμβάνει μικρά γεύματα ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

«Η περιορισμένη κατανάλωση τροφών και πρόσληψη θερμίδων, χωρίς φυσικά να ξεπερνούμε τα όρια της υπερβολής, έχει αποδειχθεί από επιστημονικές έρευνες ότι αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης. Παράλληλα, το μέτρο και τα ισορροπημένα γεύματα συμβάλλουν στην πρόληψη διαφόρων παθήσεων και κυρίως του διαβήτη. Η πρόσληψη διατροφικών στοιχείων από τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύ σημαντική παράμετρος για καλή υγεία, όπως και ο περιορισμός της κατανάλωσης κρέατος, που ευθύνεται για την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Επιπλέον, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αυξάνει τα αντιοξειδωτικά του οργανισμού, προστατεύοντας από τον καρκίνο του προστάτη», λέει στα «ΝΕΑ» ο αντιπρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας διαιτολόγων – διατροφολόγων, δρ Μιχάλης Χουρδάκης.
«Τρώμε με εγκράτεια. Όσο πρέπει»
«Ακόμα και στις γιορτές, όπως το Πάσχα, δεν τρώμε κρέας. Τρώμε ψάρι. Και βέβαια καταναλώνουμε συχνά λαχανικά και φρούτα, πολλά από τα οποία τα παράγουμε οι ίδιοι», τονίζει ο μοναχός Μωυσής. Όπως προσθέτει, όμως, «είναι σημαντικό ότι οι αγιορείτες μοναχοί ακόμα και από τα νηστίσιμα προϊόντα δεν τρώμε πολύ. Θα φάμε με εγκράτεια. Όσο πρέπει. Κι αυτό διότι γενικά οι μοναχοί ζουν με τα απλά, τα απαραίτητα, τα λιτά. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλο τον χρόνο, Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή νηστεύουμε και τρώμε αλάδωτα τα γεύματα».

Εκτός από την «ορθόδοξη» διατροφή, βασικό ρόλο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, για την καλή υγεία των αγιορειτών μοναχών παίζει το γεγονός ότι ζουν μακριά από τη ρύπανση των πόλεων και ασκούνται, καθώς ασχολούνται με αγροτικές δουλειές. Μάλιστα, σε αυτές της συνθήκες διαβίωσης αποδίδουν οι επιστήμονες και τα πολύ περιορισμένα κρούσματα καρκίνου στην κοινότητα του Αγίου Όρους. «Η συχνότητα ανεύρεσης καρκίνου σε μοναχούς του Αγίου Όρους και γενικώς σε ορθόδοξους μοναχούς είναι πάρα πολύ χαμηλή. Κι αυτό δεν οφείλεται στο ότι δεν εξετάζονται. Ελέγχονται όπως όλοι μας, απλώς δεν πάσχουν. Από το 1994 εξετάστηκαν εκατοντάδες μοναχοί και κατεγράφησαν μόνο έντεκα περιστατικά καρκίνου του προστάτη, αναλογία κατά 4,5 φορές κάτω από τον διεθνή μέσον όρο», λέει ο χειρουργός-ουρολόγος, διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χάρης Αηδονόπουλος.

Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο κ. Αηδονόπουλος, ενώ ακριβώς δίπλα στο Άγιον Όρος βρίσκονται τα Μαντεμοχώρια των οποίων οι κάτοικοι πλήττονται από πνευμονοπάθειες και καρκίνο του πνεύμονα, ουδείς μοναχός πάσχει από παρόμοια νόσο. Παντελώς άγνωστος, εξάλλου, είναι στο Άγιον Όρος ο καρκίνος της κύστης, που σχετίζεται με το κάπνισμα και τα διάφορα συντηρητικά σε ορισμένες τροφές. «Όλα αυτά παρατηρούνται επίσης στους Εσκιμώους, στους Ιάπωνες, στον ελληνικό μουσουλμανικό πληθυσμό της Δυτικής Θράκης και σε κλειστές λεκάνες, όπως στη λεκάνη των Πρεσπών, όπου ο πληθυσμός ακολουθεί αρχέτυπες συνήθειες. Γιατί δεν είναι μόνο η μεσογειακή διατροφή που βοηθά, αλλά γενικώς η διατροφή με τα παλιά πρότυπα, δηλαδή με εναλλαγή τροφών με λάδι και χωρίς λάδι, πρωτεϊνών φυτικών ή ζωικών.

Ασπίδα για τον καρκίνο η αγιορείτικη διατροφή

Ένα Σχόλιο

Παιδια γιατρος ειμαι, αλλα το αρθρο αυτο δεν ειναι σωστο.Οι πατερες στο Αγιον Ορος δεν εχουν σε μικροτερη συχνοτητα τον καρκινο και αλλες παθησεις λογω διατροφης.Οι αθεοι και υλιστες γιατροι λενε βοηθαει το κλιμα και η διατροφη τους μοναχους.Αυτα ειναι μπουρδες.
Πρωτιστως βοηθα το οτι
1) Ειναι σε αληθινη και συνεχη προσευχη-επικοινωνια με Τον Κυριο
2) Εξομολογουνται συχνα και κοινωνανε αξια της Θειας Κοινωνιας.

Η ξηροφαγια και ολιγοφαγια του μοναχου απο μονη της ειναι καταστρεπτικη για την υγεια.Στο Α.Ορος και σε ολους τους ορθοδοξους μοναστηριακους τοπους η Θεια Χαρη θαυματουργικα αναπληρωνει τις ελλειψεις αυτες.

Τρεφονται βεβαια υγιεινα με φρουτα λαχανικα και ψαρια, τροφες χωρις μολυνση χωρις συντηρητικα και προσθετα χωρις κορεσμενα λιπαρα οξεα και λογικες μεριδες,ΑΛΛΑ αυτο που τους ενισχυει ειναι η Θεια Χαρη.

Για να μοιασουμε λοιπον στους πατερες στην υγεια που εχουν να ακολουθουμε την παραδοσιακη μας μεσογειακη διατροφη αλλα κυριως εξομολογηση, μετανοια, Θεια Κοινωνια και συνεχης προσευχη για να ειναι ο Κυριος μαζι μας. Ταπεινωση κι οχι αγχος αφηνομενοι/-ες στην εμπιστοσυνη του Κυριου.

5 Responses to Ασπίδα για τον καρκίνο η αγιορείτικη διατροφή

  1. Ο/Η Antonios λέει:

    Προσωπικά θα διαφωνισω με τον προλαλήσαντα.Καλή η πίστη,ναι γινονται θαυματα καθε μερα,αλλά και ο Πατέρας Παϊσιος απο καρκίνο πήγε!Αυτός κι αν ειχε «ανοιχτή γραμμή» με τον Θεό…Εξάλλου οι άγιοι πατέρες εκεί,όταν αισθάνονται έτοιμοι…δεν τους νοιάζει να παρακαλέσουν τον Θεό για περισσότερη επίγεια ζωή.Παρόλα αυτά,ζουν βαθιά γεράματα οι περισσότεροι λόγω ποιοτικής διατροφής,ήρεμης ζωής και πνευματικου διαλογισμού.

  2. Ο/Η Kalhmera λέει:

    Παν μέτρον άριστον, αλλά για να ξέρουμε τι λέμε καλό είναι να προσέξουμε οτι ο όρος διαλογισμός ΔΕΝ υπάρχει μέσα στους χώρους της ορθοδοξίας. ΠΟΥΘΕΝΑ δεν θα δείτε τον διαλογισμό και την ορθοδοξία μαζί. ΜΗΝ συγχέουμε καταστάσεις. Η προσευχή (νοερά και μη), η Θεία Χάρη, το Άγιο Πνεύμα ΔΕΝ περιγράφονται με τον όρο διαλογισμό, που είναι δάνειο ινδουιστικής προέλευσης και μόδα των τελευταίων ετών.
    Όσο για το προαναφερθέν θέμα, σίγουρα η βιομηχανοποίηση των τροφών σε συνδυασμό με τον σύγχρονο τρόπο ζωής οδηγεί στον καρκίνο, αλλά όταν συνειδητά πιστεύεις γαληνεύεις, όταν προσεύχεσαι διώχνεις το άγχος και όταν εναποθέτεις κάθε ελπίδα σου στο Θεό και όχι στη δουλειά σου, την καταξίωσή σου, τα χρήματα…κλπ, αποτινάζεις από πάνω σου κάθε ζυγό και ελευθερώνεσαι. Ας σκεφτούμε πόσο πιστεύουμε, πόσο κακό κάνουμε στον εαυτό μας (ηθικά, ψυχολογικά, σωματικά, πνευματικά) κάθε μέρα μέσα από τις συνήθειές μας και μετά ας ψάξουμε για τον καρκίνο.
    Αφήνουμε τον εαυτό μας στο θέλημά Του, ακολουθούμε τον δρόμο του και Καλή Σαρακοστή σε όλους.

  3. Σημαντική θωράκιση του οργανισμού έναντι των καρκινικών κυττάρων, προσφέρει και το εξαίρετο Γανόδερμα.

    Υπάρχουν περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις στην Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη των ΗΠΑ για την δραστικότητα του.
    Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο, για το Γανόδερμα είναι η ίδρυση του Διεθνές Ινστιτούτου Έρευνας για το Ganoderma (G.I.R.I.) στις ΗΠΑ, Ν.Υόρκη, το 1993, με σκοπό την προαγωγή της διεθνούς επιστημονικής και φαρμακευτικής έρευνας σχετικά με αυτό. Προσωπικά, δεν γνωρίζει να έχει υπάρξει κάτι αντίστοιχο για άλλη τροφή.

    Επίσης, αρκετά βιβλία έχουν γραφτεί για το Γανόδερμα, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα, το πρώτο βιβλίο για το Γανόδερμα, στην ελληνική γλώσσα, γραμμένο από ιατρό.

    Αν μη τι άλλο, εάν κάποιος πιστεύει ότι η διατροφή μπορεί να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των καρκινικών κυττάρων, τότε αξίζει να διερευνήσει πιο προσεκτικά το Γανόδερμα

  4. Ο/Η καποιος λέει:

    παιδια εγω πιστευω οτι απο μας εξαρταται το αν θα εχουμε υγειηνη πνευματικη και διατροφικη ζωη.τωρα οτι ειναι για το συμφερον του καθενος ο Θεος ενεργει

  5. Ο/Η Χρυσα λέει:

    Ο Αγιος Παισιος που περιγραφεις πιο πανω πηγε απο καρκινο…και το ηξερε η απο καρκινο θα εφευγε η απι ψυχικο νοσημα αφου ειχε κανει εκατομυρια και δισεκατομυρια προσευχες για καρκινοπαθεις και ψυχικα αρρωστους.Οντως η διατροφη και η πνευματικη Ζωη σε συνδιασμο με την προσευχη και με τη Θεια Κοινωνια σε θωρακιζουν.Για αυτο οταν απαντουμε καλο ειναι να εχουμε ιδεα μην γραφει λοιπον ο καθε ενας την αρλουμπα του.

Σχολιάστε