Μυστικά για ξαλμύρισμα και τηγάνισμα μπακαλιάρου εύκολα και γρήγορα – Πότε τρώμε μπακαλιάρο

Αφού εφαρμόσετε όσα γράφει το άρθρο για το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου, ακολουθήστε και τα βήματα για το τηγάνισμα του μπακαλιάρου από μας: 

  1. Πριν τηγανίσουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου, πρώτα τα στεγνώνουμε καλά.
  2. Μετά, τα αλευρώνουμε περνώντας από πιάτο με αλεύρι.
  3. Ύστερα, τα τηγανίζουμε αλευρωμένα ή τα βουτάμε αλευρωμένα στο κουρκούτι που έχουμε ετοιμάσει και τα τηγανίζουμε. Ποτέ δεν βάζουμε στο κουρκούτι κομμάτι ψαριού υγρό και μη αλευρωμένο, γιατί πολύ απλά το κουρκούτι δεν θα κολλήσει επάνω του.
  4. Δεν βάζουμε πολλά κομμάτια μαζί στο τηγάνι, γιατί πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.

———————————————————–

Πλησιάζει η 25η Μαρτίου και το έθιμο επιτάσσει ο υγράλατος μπακαλιάρος να κρατά την πρώτη θέση στο γιορτινό τραπέζι.*

Το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου θεωρείται δύσκολη υπόθεση για κάποιους, όμως πραγματικά πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί μόνο λίγη υπομονή.

Το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου εξαρτάται βέβαια από το το πάχος του φιλέτου. Καλό θα είναι λοιπόν να μην επιλέγουμε πολύ χοντρά φιλέτα μπακαλιάρου ώστε ο μέσος χρόνος για το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου να κυμαίνεται μεταξύ 12 και 24 ωρών.

Τα μυστικά για το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου

Αρχικά κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια προτού τον ξαλμυρίσουμε και φυσικά βγάζουμε τα κόκαλα. Δεν κόβουμε ποτέ τον μπακαλιάρο μετά το ξαλμύρισμα γιατί θα διαλυθεί.

Ξεκινάμε το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου ξεπλένοντας σε τρεχούμενο νερό τα κομμάτια του μπακαλιάρου με άφθονο νερό μέχρι να φύγει από το εξωτερικό του ψαριού το χοντρό αλάτι με το οποίο είναι παστωμένο.

Για το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου επιλέγουμε ένα μεγάλο σκεύος- κατσαρόλα συνήθως – και ακουμπαμε στον πάτο μια σχάρα πάνω στην οποία τοποθετούμε τον μπακαλιάρο, έτσι το αλάτι που κατακάθεται δεν επηρεάζει το ψάρι.

Γεμίζουμε την κατσαρόλα με κρύο νερό σκεπάζοντας τελείως τον μπακαλιάρο και τοποθετούμε στο ψυγείο, ενώ κάθε 3-4 ώρες περίπου αλλάζουμε το νερό.

Για να καταλάβουμε αν ολοκληρώθηκε το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου “τσιμπάμε” ένα μικρό κομμάτι για να δούμε αν έφυγε η υπερβολική αλμύρα, θέλουμε λίγο αλάτι, αλλιώς θα είναι άνοστος.

Καλή Επιτυχία!!!

Πηγή: https://orthodoxia.online/xrisima/mystika-gia-xalmyrisma-bakaliarou-efkola-grigora/

* ΠΟΤΕ ΤΡΩΜΕ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ

Τηγανητό μπακαλιάρο συνηθίζεται να τρώμε την 25η Μαρτίου, στην εορτή του Ευαγγελισμού που κατά κανόνα πέφτει μέσα στη νηστεία της Σαρακοστής του Πάσχα. Όμως συνηθίζεται και στις παρακάτω ημέρες, που επίσης είναι κατάλυση ιχθύος:

– την Κυριακή των Βαΐων,
–  στην εορτή του Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου στις 24 Ιουνίου,
– στις 6 Αυγούστου της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος,
–  των Εισοδίων της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου,

και γενικά, σε όποιες μέρες επιτρέπεται η κατάλυση ιχθύος (π.χ. των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στις 29 Ιουνίου).

Επίσης, μπακαλιάρο συνηθίζεται να τρώμε την 28η Οκτωβρίου, όταν η εορταστική επέτειος πέσει σε νηστεία, δηλαδή Τετάρτη ή Παρασκευή. Αλλιώς την 28η Οκτωβρίου τρώμε τα πάντα.

Η κατανάλωση μπακαλιάρου γενικεύθηκε, και τελικά έμεινε ως συνήθεια, όταν δεν υπήρχαν ψυγεία, καθώς σαν παστός που ήταν, δεν χαλούσε αλλά μπορούσε να διατηρηθεί για μήνες και υπήρχε όλο το χρόνο παντού: Ακόμα και στα βουνά, όπου δεν έβρισκες ψάρια. 

Άρχισε να γίνεται γνωστός κατά τα μέσα του 15ου αιώνα και να χρησιμοποιείται σε όλη την Ευρώπη. Οι Πορτογάλοι τον αποκαλούν «πιστό φίλο», οι Βάσκοι «ψάρι του βουνού» , οι Ισπανοί ανοίγουν μαγαζάκια με την επιγραφή «το σπίτι του μπακαλιάρου» (όπου ακόμα και σήμερα πωλούν μόνο αυτό το υπέροχο παστό ψάρι), οι Κρητικοί τον ονομάζουν «φτωχογιάννη». Και βέβαια, είδη μπακαλιάρου και γάδου είναι τα κυρίαρχα ψάρια στα αγγλικά fish and chips.

Σε κάθε περίπτωση, το έθιμο δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να μαγειρέψουμε άλλα ψάρια στις καταλύσεις ιχθύος. 

(Με στοιχεία από εδώ: https://www.evima.gr/apopseis/την-28η-οκτωβρίου-τελικά-τρώμε-μπακαλιά/)

Advertisement