Πανεύκολη αλάδωτη σοκολατόπιτα δίχως ζάχαρη και ψήσιμο

Συνταγή – φωτογραφίες: Μαρία

Για τη σοκολατόπιτα αυτή χρειαζόμαστε στρογγυλό ταψί Νο24, ή ακόμα καλύτερα, ταψί-φόρμα Νο24 με αποσπώμενο πάτο.

Η ιδέα γι’ αυτή τη συνταγή με τριγύριζε καιρό, αλλά δεν έκανα κανένα πείραμα. Το αποφάσισα όταν είδα την απλή συνταγή της live Kitchen για σοκολατόπιτα με 3 υλικά εδώ https://www.facebook.com/Livekichen/posts/1606828622827664, οπότε ακολούθησα τις δοσολογίες εκείνης της συνταγής με τα δικά μου παρεμφερή και νηστίσιμα υλικά. Η προσθήκη του μελιού θεωρώ ότι χρειάζεται όταν χρησιμοποιούμε στέβια, γιατί ισοσταθμίζει την πικράδα που βγάζει η στέβια και κάνει τη γεύση πιο φυσική. Κρέμα από γάλα καρύδας (όπως και λάδι καρύδας) χρησιμοποιώ σε πολλές συνταγές αντί για μαργαρίνη, που την αποφεύγω και στη μαγειρική, και στη ζαχαροπλαστική.

Υλικά

  • Κουβερτούρα στέβια, 250 γρ. (2 πλάκες των 125 γρ.)
  • Κρέμα από κονσέρβα με γάλα καρύδας, 2 κουταλιές σούπας
  • Μέλι, 1 κουταλιά της σούπας
  • Άρωμα βανίλιας υγρό, 1/4 κουταλιά του γλυκού (ή 1/4 από φιαλίδιο βανιλίνης σε σκόνη)
  • 300 γρ. νιφάδες βρώμης
  • Νερό βραστό, περίπου 300 γρ.
  • Κράνμπερις χωρίς ζάχαρη, 1-2 κουταλιές της σούπας
  • Καρυδόψιχα κοπανισμένη, 1-2 κουταλιές της σούπας
  • Αμύγδαλο φιλέ για γαρνίρισμα, 2-3 κουταλιές της σούπας γεμάτες

Εκτέλεση

Τρίβουμε στον τρίφτη την κουβερτούρα. Εναλλακτικά και πιο τεμπέλικα, την κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τη βάζουμε σε μπωλ στο φούρνο, που ανάβουμε στους 50C.

Στρώνουμε το στρογγυλό ταψί μας με λαδόχαρτο, το οποίο αφήνουμε να περισσεύει απέξω. Αν έχουμε ταψί-φόρμα με αποσπώμενο πάτο, στρώνουμε στον πάτο λαδόχαρτο, κλείνουμε τα τοιχώματα με το έλασμα και κόβουμε το λαδόχαρτο που περισσεύει έξω από το ταψί. Λαδώνουμε τα τοιχώματα και αφήνουμε δίπλα.

Ζυγίζουμε τις νιφάδες βρώμης και βάζουμε δίπλα την ποσότητα που θέλουμε (300 γρ.)

Βάζουμε να βράσει νερό περίπου 300 γρ. σε μπρίκι/κατσαρολάκι ή βραστήρα.

Βάζουμε στην ηλεκτρονική ζυγαριά μπωλ όπου ρίχνουμε τις κουταλιές κρέμα καρύδας, το μέλι και το άρωμα βανίλιας ( θα βγουν γύρω στα 45-50 γρ.). Προσθέτουμε βραστό νερό για να συμπληρωθούν 300 γραμμάρια υγρού και ανακατεύουμε γρήγορα και δυνατά με τον αυγοδάρτη, ώστε να διαλυθεί το μέλι και η κρέμα καρύδας.

Βγάζουμε την κουβερτούρα από το φούρνο, ρίχνουμε μέσα το ζεστό υγρό και ανακατεύουμε γρήγορα και δυνατά, ώστε να διαλυθεί η κουβερτούρα.

Προσθέτουμε τις νιφάδες βρώμης, τα κράνμπερις και τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά.

Έτοιμο για ψυγείο!

Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί μας και το βάζουμε στο ψυγείο, όπου πρέπει να μείνει δύο ώρες.

Όταν το βγάζουμε από το ψυγείο: Αν το βάλαμε σε απλό ταψί με λαδόχαρτο, τραβάμε το λαδόχαρτο από δυο σημεία ταυτόχρονα, το τοποθετούμε με το περιεχόμενο του ταψιού σε πιατέλα και τότε πια κόβουμε το λαδόχαρτο που περισσεύει γύρω γύρω. Αν το βάλαμε σε ταψί με αποσπώμενο πάτο, απλά ανοίγουμε το έλασμα και αφήνουμε πλάγια το περιεχόμενο να γλιστρήσει σε πιατέλα, μαζί με το λαδόχαρτο.

Στη συνέχεια πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και σερβίρουμε.

Αν θέλουμε τη σοκολατόπιτα πιο γλυκειά, μπορούμε να την αλείψουμε με λεπτή στρώση μαρμελάδας, π.χ. φράουλα ή ό,τι άλλη μαρμελάδα έχουμε, πριν την πασπαλίσουμε με το αμύγδαλο φιλέ.

Με τη δοσολογία αυτή θα έχουμε ένα γλυκό που δεν έχει μεγάλο ύψος. Αν θέλετε μεγαλύτερο ύψος, διπλασιάζετε όλα τα υλικά εκτός από το αμύγδαλο φιλέ και χρησιμοποιείτε και πάλι ταψί Νο24.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν και η σοκολατόπιτα αυτή τεχνικά είναι αλάδωτη, καθώς η ποσότητα κρέμας καρύδας είναι πολύ μικρή, η κουβερτούρα έχει από μόνη της αρκετά λιπαρά. Οπότε το γλυκό αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο για τις μέρες αλάδωτης νηστείας, ούτε μπορούμε να το θεωρήσουμε διαιτητικό, επειδή αντί για ζάχαρη έχει στέβια και ελάχιστο μέλι. Ταιριάζει καλύτερα να καταναλώνεται σε μέρες κατάλυσης ελαίου, και πάντα σε ποσότητα μικρή ως μέτρια.

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ: Για όποιους παρουσιάζουν αλλεργία σε κάποιο από τα μη βασικά υλικά, π.χ. τα αμύγδαλα, είτε τα παραλείπετε εντελώς είτε τα αντικαθιστάτε με άλλους ξηρούς καρπούς που δεν σας δημιουργούν πρόβλημα, π.χ. κοπανισμένα καρύδια ή φουντούκια.

Καλή επιτυχία!

This entry was posted in ΑΛΑΔΩΤΑ, ΓΛΥΚΑ, ΜΕ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ, ΠΙΤΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s