Σούπα Dal (νταλ) αλάδωτη, εύκολη

Εκτέλεση – φωτογραφία: Μαρία

Μια ινδική σούπα που υπάρχει σε αμέτρητες παραλλαγές, και είναι νόστιμη και δυναμωτική. Γίνεται λαδερή και αλάδωτη, αλλά και στην αλάδωτη εκδοχή έχει λιπαρά! Κάπως όπως η ταχινόσουπα.

Υλικά για 4 – 5 μερίδες

  • Κόκκινες φακές, 2 κούπες
  • Κρεμμύδι, 1 ψιλοκομμένο
  • Σκόρδο, 3-4 σκελίδες, ψιλοκομμένο
  • Κουρκουμάς, 1 κ.γ.
  • Τζίντζερ, 1 κ.γ.
  • Κόλιαντρο, 1 κ.γ.
  • Κύμινο, 1 κ.γ.
  • Γκαράμ μασάλα ή κάρυ, 2 κ.γ.
  • Ζωμός λαχανικών, 3 και 3/4 κούπες (ή 2 σπιτικοί κύβοι λαχανικών με το ίδιο νερό)

(Αν δεν έχετε κύβους λαχανικών, εναλλακτικά τρίβετε 1 μέτριο καρότο κι ένα μέτριο κολοκύθι ή και κολοκύθα γλυκειά και τα προσθέτετε να βράσουν. Αν δεν έχετε, και χωρίς αυτά και τον ζωμό λαχανικών, η σούπα θα γίνει πολύ νόστιμη)

  • Γάλα καρύδας, 1 κονσέρβα
  • Αλάτι
  • Προαιρετικά: 1 μεγάλη ντομάτα ή 2 μικρές ή μια κονσέρβα τοματάκια, όλα ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

  • Ξεπλένουμε τις φακές με νερό σε τρυπητό.
  • «Σοτάρουμε» σε 1/3 κούπας νερό το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και αφήνουμε άλλα 2 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τις φακές και το ζωμό ή το νερό (και τα λαχανικά με τις ντομάτες, αν βάλουμε) και βράζουμε για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να λιγοστέψει ο ζωμός.
  • Τότε προσθέτουμε το γάλα καρύδας και το αλάτι και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά, ή μέχρι να φτάσει στην πυκνότητα που θέλουμε.
  • Αν θέλουμε τη σούπα μας βελουτέ, τη βάζουμε στο μπλέντερ ή περνάμε από μύλο λαχανικών. Δεν χρειάζεται όμως. Η σούπα της φωτογραφίας έχει ζωμό, δεν έχει ντομάτα και δεν μπήκε στο μπλέντερ.
  • Έτοιμο! Αν θέλουμε να προσθέσουμε λάδι, το βάζουμε ωμό στο πιάτο μας.
This entry was posted in ΑΛΑΔΩΤΑ, ΑΛΜΥΡΑ, ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ, ΟΣΠΡΙΑ, ΣΟΥΠΕΣ, ΥΓΙΕΙΝΑ and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Responses to Σούπα Dal (νταλ) αλάδωτη, εύκολη

  1. Παράθεμα: Αλάδωτες επιλογές | ΝΗΣΤΕΙΑ

Σχολιάστε