Εκτέλεση – φωτογραφία: Μαρία
Μια ινδική σούπα που υπάρχει σε αμέτρητες παραλλαγές, και είναι νόστιμη και δυναμωτική. Γίνεται λαδερή και αλάδωτη, αλλά και στην αλάδωτη εκδοχή έχει λιπαρά! Κάπως όπως η ταχινόσουπα.
Υλικά για 4 – 5 μερίδες
- Κόκκινες φακές, 2 κούπες
- Κρεμμύδι, 1 ψιλοκομμένο
- Σκόρδο, 3-4 σκελίδες, ψιλοκομμένο
- Κουρκουμάς, 1 κ.γ.
- Τζίντζερ, 1 κ.γ.
- Κόλιαντρο, 1 κ.γ.
- Κύμινο, 1 κ.γ.
- Γκαράμ μασάλα ή κάρυ, 2 κ.γ.
- Ζωμός λαχανικών, 3 και 3/4 κούπες (ή 2 σπιτικοί κύβοι λαχανικών με το ίδιο νερό)
(Αν δεν έχετε κύβους λαχανικών, εναλλακτικά τρίβετε 1 μέτριο καρότο κι ένα μέτριο κολοκύθι ή και κολοκύθα γλυκειά και τα προσθέτετε να βράσουν. Αν δεν έχετε, και χωρίς αυτά και τον ζωμό λαχανικών, η σούπα θα γίνει πολύ νόστιμη)
- Γάλα καρύδας, 1 κονσέρβα
- Αλάτι
- Προαιρετικά: 1 μεγάλη ντομάτα ή 2 μικρές ή μια κονσέρβα τοματάκια, όλα ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
- Ξεπλένουμε τις φακές με νερό σε τρυπητό.
- «Σοτάρουμε» σε 1/3 κούπας νερό το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και αφήνουμε άλλα 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε τις φακές και το ζωμό ή το νερό (και τα λαχανικά με τις ντομάτες, αν βάλουμε) και βράζουμε για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να λιγοστέψει ο ζωμός.
- Τότε προσθέτουμε το γάλα καρύδας και το αλάτι και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά, ή μέχρι να φτάσει στην πυκνότητα που θέλουμε.
- Αν θέλουμε τη σούπα μας βελουτέ, τη βάζουμε στο μπλέντερ ή περνάμε από μύλο λαχανικών. Δεν χρειάζεται όμως. Η σούπα της φωτογραφίας έχει ζωμό, δεν έχει ντομάτα και δεν μπήκε στο μπλέντερ.
- Έτοιμο! Αν θέλουμε να προσθέσουμε λάδι, το βάζουμε ωμό στο πιάτο μας.
Παράθεμα: Αλάδωτες επιλογές | ΝΗΣΤΕΙΑ