Στη σελίδα αυτή θα δημοσιεύουμε άρθρα που αναφέροντα στη νηστεία κυρίως από πνευματική άποψη. Το πρώτο άρθρο βρίσκεται σ’ αυτή τη σελίδα και τα υπόλοιπα θα τα βρείτε στους δεσμούς στο τέλος του.
Πρωταρχική επιδίωξη της νηστείας είναι η κάθαρση του πιστού, της ψυχής και του σώματός του. Ο Μ. Βασίλειος ονομάζει την νηστεία «φάρμακον ἁμαρτίας ἀναιρετικόν». Η νηστεία καθαίρει, κατ’ αρχάς, τις αισθήσεις του σώματος και θανατώνει την φιληδονία. Ενώ η γαστριμαργία και η κοιλιοδουλεία εξάπτει το σαρκικό φρόνημα και διεγείρει τις ορμές, η νηστεία, αντίθετα, μαραίνει τις σαρκικές επιθυμίες και κοιμίζει τις επαναστάσεις του σώματος, όπως διδάσκει ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς. Είναι χαρακτηριστικές οι παρομοιώσεις της νηστείας που ανευρίσκουμε σε πολλούς Πατέρες ή εκκλησιαστικούς ύμνους. Την παρομοιάζουν με μάχαιρα ή ξίφος, που αποκόπτει τα πάθη της σαρκός, και με χαλινάρι που χαλιναγωγεί τις ορμές του σώματος. Η νηστεία δεν καταστέλλει μόνο τις άτακτες κινήσεις του σώματος· ελευθερώνει ταυτόχρονα τον άνθρωπο και από τα πάθη της ψυχής. Κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο η μέθη και η αδηφαγία μας υποδηλώνουν στην τυραννία των παθών, ενώ η νηστεία μας ελευθερώνει από τα δεσμά, μας απαλλάσσει από την τυραννία και μας επαναφέρει στην προγενέστερη ελευθερία μας. Πολύ σωστά, λοιπόν, ονομάζεται η νηστεία «παθοκτόνος» και «φάρμακον παθῶν καθαρτήριον» .
Μαζί με τά πάθη, η νηστεία μας απαλλάσει και από τους ρυπαρούς λογισμούς. Κατά τους θεοφόρους Πατέρες μας ένα από τα πλέον αποτελεσματικά όπλα, με το οποίο μπορούμε να αποδιώξουμε τους πονηρούς λογισμούς είναι η νηστεία. Όπως παρατηρεί ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος η νηστεία «πολλὴν ἐν τοῖς λογισμοῖς ἡμῶν ποιεῖται τὴν γαλήνην…»
Συχνά η νηστεία παρομοιάζεται με όπλο. Οι αγωνιζόμενοι πιστοί, λοιπόν, κρατώντας το όπλο τούτο αντιμάχονται το διάβολο και αποκρούουν τις εφόδους των πονηρών πνευμάτων. Ο Μέγας Βασίλειος διδάσκει ότι «νηστεία ὅπλον ἐστὶ πρὸς τὴν κατὰ τῶν δαιμόνων στρατιάν.»
Πηγή: Φωνή Κυρίου, Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, 27/11/2005, έτος 53ον, Αριθ. Φυλ. 48 (2729), σελ. 192
Ακολουθούν δεσμοί προς άλλες σελίδες μας που επεξηγούν και αναλύουν τα παραπάνω.
- «…Ει μη εν προσευχή και νηστεία» (Π. Αλεξάνδρου Σμέμαν)
- Η Νηστεία. Το αληθινό νόημα και περιεχόμενό της (Ιερά Μονή Σαγματά)
- Η Νηστεία και η ωφέλειά της (κατά τους Πατέρες)
- Η πολιορκία της καρδιάς
- ΓΑΣΤΡΙΜΑΡΓΙΑ – ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΠΑΘΟΣ
- Μέγας Βασίλειος-Δύο λόγοι για τη νηστεία-Α΄
- Μέγας Βασίλειος-Δύο λόγοι για τη νηστεία-Β΄
- Χρειάζεται νηστεία πριν τη Θεία Κοινωνία;
- Συμβουλές για τη νηστεία (Οσίου Θεοφάνους του Εγκλείστου)
- Νηστεία και ο σκοπός της.
- Μαγειρική και νηστεία (Μοναχού Μωυσή Αγιορείτη)
- Νηστεία και φαρισαϊσμός (Του Μητροπολίτη Λεμεσού, Αθανάσιου)
- Μήπως νηστεύουμε χωρίς αυτό; (π. Βαρνάβα Γιάγκου)
- ΝΗΣΤΕΙΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΣΚΗΣΗ Ή ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΣ ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΜΟΣ;
- Η νηστεία – Αγίου Ιγνατίου Μπριαντσιανίνωφ
- «Νὰ εἶναι πιὸ ἁπλὰ τὰ φαγητά μας. Νὰ μὴν ἀσχολούμαστε τόσο πολὺ μ’ αὐτά» (Γέρων Πορφύριος)
- ΕΙΝΑΙ Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ; ΠΟΤΕ ΠΡEΠΕΙ ΝΑ ΝΗΣΤΕΥΟΥΜΕ;
- Θεία Κοινωνία και Νηστεία…
- Νηστεία των Χριστουγέννων: Όχι ως ο ιερεύς και ο Λευίτης… (π. Παντελεήμονα Κρούσκου)