Η περιοδική νηστεία σύμμαχος κατά του διαβήτη και των καρδιαγγειακών παθήσεων

Για κάποιους η νηστεία συνδέεται με τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Για άλλους είναι απλά ένας τρόπος αποτοξίνωσης. Σήμερα, μία ανασκόπηση, που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό επιστημονικό περιοδικό British Journal of Diabetes and Vascular Disease από τη SAGE, καταλήγει στο συμπέρασμα πως η νηστεία βοηθάει τα άτομα με διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ διεκδικεί αξιώσεις και για την απώλεια βάρους.

Μία ομάδα, με επικεφαλής στον James Brown από το Πανεπιστήμιο του Άστον, αξιολόγησε τις διάφορες προσεγγίσεις της περιοδικής νηστείας στην επιστημονική βιβλιογραφία. Συγκεκριμένα, η ομάδα έψαξε για πλεονεκτήματα και περιορισμούς της νηστείας στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2.

Κατά τη διάρκεια της περιοδικής νηστείας, αυτό που κάνουμε ουσιαστικά είναι να εναλλάσσουμε τις ημέρες που τρώμε «κανονικά» με τις ημέρες που περιορίζουμε την κατανάλωση θερμίδων. Η νηστεία μπορεί να διαρκέσει είτε αρκετές μέρες συνεχόμενες είτε μία-δύο συγκεκριμένες μέρες κάθε εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, αυτού του είδους η νηστεία έχει αποδειχτεί εξίσου ή ακόμα και πιο αποτελεσματική για την απώλεια βάρους από την καθημερινή καταμέτρηση θερμίδων. Τα στοιχεία από τις κλινικές μελέτες δείχνουν ότι η νηστεία μπορεί να περιορίσει μία φλεγμονή, να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου και λίπους και να περιορίσει την αρτηριακή πίεση. Όταν νηστεύουμε, το σώμα μας αλλάζει τον τρόπο που επιλέγει τι θα κάψει, βελτιώνοντας έτσι το μεταβολισμό και μειώνοντας το οξειδωτικό στρες.

Για τα παχύσαρκα άτομα, μόνο ένα φάρμακο (ορλιστάτη) είναι προς το παρόν διαθέσιμο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η γαστρική επέμβαση αποτελεί μία σχετικά σπάνια και δαπανηρή εναλλακτική λύση. Έτσι, οι παχύσαρκοι στηρίζονται κυρίως στη μεταβολή του διαιτολογίου τους για την απώλεια βάρους και η περιοδική νηστεία είναι ένας σχετικά εύκολος τρόπος για να απαλλαγεί κάποιος από τα περιττά κιλά, χωρίς να φτάνει στα όρια της λιμοκτονίας.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ήδη από τη δεκαετία του ’40 ότι η περιοδική νηστεία βοηθά στην απώλεια βάρους και μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη στα πειραματόζωα. Πρόσφατες μελέτες επιβεβαίωσαν ακόμα, ότι ο περιορισμός της πρόσληψης θερμίδων θα μπορούσε να αντιστρέψει ενδεχομένως τον διαβήτη τύπου 2 σε ορισμένους ανθρώπους.

Οφέλη και για την καρδιά

Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι η περιοδική νηστεία έχει και καρδιαγγειακά οφέλη, όμοια με αυτά της άσκησης. Μεταξύ αυτών είναι η βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και των καρδιακών παλμών, καθώς και η μείωση της χοληστερόλης. Η νηστεία φαίνεται ακόμα πως βοηθάει τα άτομα με ισχαιμική καρδιοπάθεια, ενώ ίσως να προστατεύει την καρδιά και από τα αυξημένα επίπεδα αδιπονεκτίνης (η πρωτεΐνούχα ορμόνη που εμπλέκεται στη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης, όπως επίσης και στον καταβολισμό των λιπαρών οξέων).

Όπως υποστηρίζει ο Brown, η περιοδική νηστεία μπορεί να έχει τα ίδια οφέλη με τη γαστρική επέμβαση αλλά χωρίς το κόστος, τους περιορισμούς και τους κινδύνους που ενέχει ένα χειρουργείο. Από την άλλη, είτε χρησιμοποιείται ως εργαλείο για την πρόληψη του διαβήτη στα άτομα υψηλού κινδύνου είτε ως εργαλείο πρόληψης της εξέλιξης του διαβήτη τύπου 2, παραμένει μία δελεαστική ιδέα και θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω κλινικές δοκιμές για να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητά της σε διάφορες ομάδες ασθενών.

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=360992

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s