Πολύσπορο ψωμί ολικής άλεσης – για αρτοπαρασκευαστή και φούρνο

psomi polysporo

Συνταγή – Φωτογραφίες: Μαρία

Υλικά

  • Νερό, περίπου 400 ml
  • Αλεύρι ολικής άλεσης, 385-390 γραμμάρια
  • Ελαιόλαδο, μια κουταλιά της σούπας
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή κίτρινο σταρένιο, 200 γραμμάρια
  • Καλαμποκάλευρο, 1 κουταλιά της σούπας
  • Νιφάδες βρώμης, 1 κουταλιά της σούπας

(Το σύνολο των αλεύρων, μαζί με τις νιφάδες βρώμης, πρέπει να είναι 600 γραμμάρια)

  • Μελάσα, 1 κουταλιά της σούπας
  • Αλάτι, 1 κουταλάκι γλυκού
  • Ξηρή μαγιά, 1 και 1/4 – 1,5 κουταλάκι γλυκού. (1,5 κουταλάκι βάζουμε αν θέλουμε να αφαιρέσουμε 150-200 γραμμάρια ζύμης για ελιόψωμο ή άλλο παρασκεύασμα που θα ψήσουμε στο φούρνο, ή αν θέλουμε να κάνουμε όλη τη ζύμη στο φούρνο. Αυτό επειδή 1,5 κουταλάκι μαγιά θα φουσκώσει πολύ τη ζύμη μας και μπορεί να ξεχειλίσει από το δοχείο, να πέσει μέσα στον αρτοπαρασκευαστή και να καεί, οπότε όλο το ψωμί θα πάρει άσχημη γεύση. Αν θέλουμε να ψήσουμε το ψωμί μόνο μέσα στον αρτοπαρασκευαστή, βάζουμε 1 και 1/4 κουταλάκι γλυκού μαγιά).
  • Παπαρουνόσπορος, 3 κουταλιές του γλυκού
  • Κολοκυθόσπορος, 3 κουταλιές του γλυκού
  • Σουσάμι αναποφλοίωτο, 3 κουταλιές του γλυκού
  • Ηλιόσποροι (καθαρισμένοι – ψίχα), 3 κουταλιές του γλυκού
  • Λιναρόσπορος κοπανισμένος, 3 κουταλιές του γλυκού
  • Γλυκάνισο, 1/2 κουταλιά του γλυκού
  • Μαστίχα κοπανισμένη, 1/3 κουταλιά του γλυκού

psomi3

Εκτέλεση

  • Βάζουμε σε δοχείο την ποσότητα αλεύρων που χρειαζόμαστε. Μπορούμε να βάλουμε πάνω σε ηλεκτρονική ζυγαριά το δοχείο μας, να την ανοίξουμε και να βάλουμε με τη σειρά τις κουταλιές καλαμποκάλευρου και νιφάδων βρώμης, να συμπληρώσουμε με αλεύρι ολικής άλεσης μέχρι τα 400 γραμμάρια και να προσθέσουμε στη συνέχεια τα 200 γραμμάρια αλεύρι ΓΟΧ ή κίτρινο σταρένιο (ή μείγμα από αυτά τα δύο, 100 γραμμάρια από το ένα και 100 από το άλλο).
  • Σε άλλο δοχείο βάζουμε μαζί όλους τους σπόρους και την κοπανισμένη μαστίχα.
  • Στο δοσομετρητή υγρών βάζουμε τη μελάσα και προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι τα 100 ml, ώστε να διαλυθεί εύκολα με το ανακάτεμα. Όταν η μελάσα διαλυθεί, συμπληρώνουμε με νερό σε κανονική θερμοκρασία (δωματίου ή όπως βγαίνει από τη βρύση) μέχρι τα 400 ml.
  • Βάζουμε το μείγμα μελάσας και νερού στο δοχείο του αρτοπαρασκευαστή (ή στη λεκάνη, αν θα ζυμώσουμε στο χέρι) και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλάτι.
  • Ρίχνουμε τα άλευρα και από πάνω τη μαγιά, και ξεκινάμε τον αρτοπαρασκευαστή στο πρόγραμμα για ψωμί ολικής άλεσης, ή εναλλακτικά στο πρόγραμμα ζυμώματος για ζύμη. Αλλιώς, ζυμώνουμε με το χέρι ή σε άλλη συσκευή, π.χ. ζυμωτήριο κουζινομηχανής.
  • Όταν έχουμε μια μαλακή ζύμη όπου τα υλικά έχουν ενωθεί καλά, την αφήνουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τους σπόρους και ξαναζυμώνουμε. (Στον αρτοπαρασκευαστή στο πρόγραμμα ζύμης η διακοπή συμβαίνει αυτόματα, και προσθέτουμε τους σπόρους όταν ξεκινά το δεύτερο ζύμωμα, ενώ στο πρόγραμμα για ψωμί ολικής το μηχάνημα ειδοποιεί με ήχο την ώρα που πρέπει να προστεθούν οι σπόροι.)
  • Αν έχουμε βάλει τη ζύμη στον αρτοπαρασκευαστή σε πρόγραμμα ψωμιού ολικής άλεσης και θέλουμε το ψωμί μας να το ψήσει ο αρτοπαρασκευαστής, το αφήνουμε να ολοκληρώσει τον κύκλο του. (Μπορούμε, αν έχουμε βάλει 1,5 κουταλάκι γλυκού μαγιά, όταν αρχίσει να φουσκώνει, να αφαιρέσουμε και 150 – 200 γραμμάρια ζύμης για να κάνουμε κι ένα ξεχωριστό φρατζολάκι, ελιόψωμο ή κουλούρι ή άλλο αρτοσκεύασμα στο φούρνο μας.) Αν έχουμε βάλει το πρόγραμμα ζύμης, έχουμε δύο επιλογές, ανάλογα με το αν θέλουμε και ψωμί αρτοπαρασκευαστή και ψωμί φούρνου ή μόνο ένα από τα δύο. Όταν τελειώσει ο πρώτος κύκλος ζυμώματος και ξεκινάει ο κύκλος φουσκώματος, στα 10 λεπτά τον ξαναρχίζουμε από την αρχή ώστε να ξαναζυμώσει άλλες δυο φορές τη ζύμη. Μετά, είτε
  • 1) αφαιρούμε την ποσότητα ζύμης που θέλουμε για το φούρνο και αφήνουμε τη ζύμη στον αρτοπαρασκευαστή να φουσκώσει, και μετά βάζουμε το πρόγραμμα μόνο για ψήσιμο
  • 2) αφαιρούμε όλη τη ζύμη και κλείνουμε τον αρτοπαρασκευαστή.
  • Τη ζύμη που αφαιρέσαμε, την πλάθουμε όπως θέλουμε με λαδωμένα χέρια, την τοποθετούμε σε ταψί πάνω σε αλευρωμένο λαδόχαρτο και την αφήνουμε στο φούρνο σε θερμοκρασία 50C τουλάχιστον μισή ώρα να φουσκώσει.
  • Όταν η ζύμη εκτός αρτοπαρασκευαστή φουσκώσει, την ψήνουμε άλλη μισή ώρα στους 190-200C, ανάλογα με το φούρνο μας. (Εγώ τον βάζω στους 200C, αλλά ο φούρνος μου πιάνει χαμηλότερη θερμοκρασία από αυτήν που δείχνει η ένδειξη).
  • Η ζύμη που θα ψηθεί στον αρτοπαρασκευαστή, καλό είναι να βγει αμέσως μετά το ψήσιμο και να τοποθετηθεί σε σχάρα, για να φύγει η υγρασία.

psomia

Η συνταγή αυτή δίνει ψωμί πολύ νόστιμο και με πολύ καλά και ωφέλιμα υλικά. Καλή επιτυχία!

Advertisement
This entry was posted in ΑΛΜΥΡΑ, ΖΥΜΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ, ΥΓΙΕΙΝΑ, ΦΟΥΡΝΟΥ and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s