Φτιάχνουμε σοκολάτα χωρίς ζάχαρη! (Υποκατάστατο)

Συνταγή – εκτέλεση – φωτογραφίες: Μαρία

Πολλές φορές έχουμε δει παγωτά του εμπορίου, και μάλιστα ξυλάκια, να περιέχουν «υποκατάστατο σοκολάτας» και δεν καταλαβαίνουμε τι μπορεί να είναι αυτό, καθώς νιώθουμε ότι τρώμε σοκολάτα. Εδώ έχουμε μια εξαιρετική συνταγή για «υποκατάστατο σοκολάτας», νηστίσιμο και vegan, με το οποίο φτιάχνουμε σοκολάτες, σοκολατάκια, και βέβαια παγωτό. Είναι αποτέλεσμα πειραματισμού με συνταγές σε vegan σελίδες του εξωτερικού, με τροποποιήσεις στα υλικά και τις ποσότητες, και παίρνει ελάχιστο χρόνο να ετοιμαστεί.

Υλικά:

  • Κακάο, 1 φλιτζάνι (που χωράει 200 ml νερό)
  • Λάδι καρύδας παρθένο, 1 φλιτζάνι (το ίδιο, που χωράει 200 ml νερό)
  • Μέλι, 3 κ. σ.
  • Κανέλα Κεϋλάνης, 1/4 κ.γ.
  • Υγρή βανίλια, 1/4 κ.γ.
  • (Προαιρετικά) άχνη στέβια

Εκτέλεση

Λιώνουμε σε κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά το λάδι καρύδας και προσθέτουμε το κακάο με την κανέλα, το μέλι και την υγρή βανίλια, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να σιγοβράσουν. Δεν θέλουμε κόμπους στο μείγμα.

Αδειάζουμε το μείγμα σε καλούπια της αρεσκείας μας. Η σιλικόνη είναι ιδανικό υλικό.

Σε μεγάλα καλούπια μπορούμε να προσθέσουμε στέβια που δεν βάλαμε στην κατσαρόλα, όσο το μείγμα είναι ζεστό και υγρό. Στα μικρά, όπως αυτά για σοκολατάκια, δεν μπορούμε. Σε περίοδο Τυρινής νηστείας μπορούμε να προσθέσουμε και γάλα σκόνη σε μερικά καλούπια, ή σε όλο το μείγμα.

Βάζουμε τα καλούπια μας στο ψυγείο για μία ώρα, για να σφίξει η σοκολάτα μας.

Σε μια ώρα τα βγάζουμε από το ψυγείο και ξεφορμάρουμε. Έτοιμα! Με το παρθένο λάδι καρύδας η σοκολάτα μας θα έχει και άρωμα καρύδας. Αν δεν το θέλουμε αυτό, χρησιμοποιούμε άλλο λάδι καρύδας επεξεργασμένο, πιο άοσμο.

Αν αντικαταστήσουμε μέρος του λαδιού καρύδας με βούτυρο κακάο, θα είμαστε πιο κοντά στην αυθεντική σοκολάτα.

This entry was posted in ΓΛΥΚΑ, ΚΑΚΑΟ, ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ, ΥΓΙΕΙΝΑ and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε