Τα πρόσφορα της Μαρίας! (ελληνικά – αγγλικά)

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Η κ. Μαρία Γεροντίδου παρασκευάζει καταπληκτικά πρόσφορα. Η ταινία προσπαθεί να αποτυπώσει την τεχνική της, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν μιά οπτική εμπειρία της διαδικασίας. Γραπτές οδηγίες που περιγράφουν την διαδικασία αλλά και τα πνευματικά προαπαιτούμενα, υπάρχουν σε πολλά εγχειρίδια εκκλησιαστικών προσώπων. Στην ταινία αυτή, εκτός από τον πολύωρο κόπο της κυρίας Μαρίας, αναδεικνύεται και η ευσέβεια και η λεπτομερής προσοχή και η προσευχή που «μπαίνουν» μέσα σε ένα πρόσφορο. Είναι όλα τα πρόσθετα «υλικά» που το κάνουν θεάρεστη προσφορά, και που τιμούν τον άρτο που προορίζεται να γίνει Σώμα Κυρίου.Η μουσική επένδυση έχει σκοπό να βοηθήσει έτσι ώστε, η ταινία να μην γίνει βαρετή, αφού η διάρκειά της ξεπερνάει τα 40΄.

ENGLISH

The «Prosphora» (Special bread offerings for the Holy Altar) by Maria

Advertisement
This entry was posted in ΑΛΑΔΩΤΑ, ΖΥΜΕΣ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΖΩΗ, ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΑ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΥΓΙΕΙΝΑ, ΦΟΥΡΝΟΥ and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Τα πρόσφορα της Μαρίας! (ελληνικά – αγγλικά)

 1. Ο/Η Αλεξάνδρα λέει:

  Πολύ ωραία η ταινία. Συγχαρητήρια! Μία, εύλογη νομίζω, απορία. Μετά το σφράγισμα τα αφήνουμε να φουσκώσουν; και πόση ώρα; Ευχαριστώ.

 2. Ο/Η Domna Parasxou λέει:

  Πως θα κάνω το προζύμι ?ευχαριστω.

 3. Ο/Η nisteia λέει:

  @Αλεξάνδρα: Μετά το σφράγισμα, η κ. Μαρία αφήνει το πρόσφορο – για να φουσκώσει – μία ώρα ή μία ώρα κι ένα τέταρτο. Το «αφήνει» σημαίνει ότι το βάζει στον προθερμασμένο φούρνο – αφού κλείσει τον φούρνο – για να φουσκώσει σε ζεστό περιβάλλον.

 4. Ο/Η nisteia λέει:

  @Domna Parasxou, Εδώ είναι το θαύμα! Τό πρώτο πρόσφορο από το οποίο θα προέλθει και το προζύμι, φουσκώνει (χωρίς προζύμι και φυσικά χωρίς μαγιά) με το νερό στο οποίο βουτήξαμε κλαδάκι βασιλικού που μας δίνει ο ιερέας την ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, δηλ. 14 Σεπτεμβρίου. Την πρώτη φορά που το έκανα, με το που ανακάτεψα το νερό αυτό με αλεύρι και το σκέπασα με ένα πιάτο, σε τρία λεπτά που σήκωσα το πιάτο να κοιτάξω είχε αρχίσει να κάνει φυσαλίδες, δηλαδή το προζύμι ετοιμαζόταν με ταχύτητα αστραπής! Το πρόσφορο φούσκωσε πολύ καλά. Μου έχουν πει ότι το ίδιο συμβαίνει κι αν εμβαπτίσουμε στο νερό Τίμιο Ξύλο… αλλά κι έναν οποιοδήποτε Σταυρό, με πίστη και προσευχή. Η πρώτη περίπτωση (του βασιλικού) συνήθως -ίσως πάντοτε- είναι αποτελεσματική. Αυτό με τον σταυρό δεν το έχω κάνει ποτέ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s