Ελιόψωμο πολύσπορο γεμιστό, εύκολο

Συνταγή – φωτογραφίες: Μαρία

Υλικά

  • Ελιές Καλαμών ροδέλα ή άλλες ελιές, από τις οποίες βγάλαμε τα κουκούτσια. Για το κάθε φρατζολάκι χρειαζόμαστε 4-5 κουταλιές γλυκού ελιές.

Εκτέλεση

  • Στην επιφάνεια εργασίας μας ή και στο ίδιο το ταψί της κουζίνας, αν υπάρχει στενότητα χώρου, στρώνουμε λαδόχαρτο και το πασπαλίζουμε με αλεύρι.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε ίσα κομμάτια, που το καθένα πρέπει να ζυγίζει 150-200 γραμμάρια.
  • Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με τα δάχτυλα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πλάστη, αλλά δεν χρειάζεται. Δεν μας ενδιαφέρει και αν η ζύμη είναι συμμετρική με ωραίο ορθογώνιο σχήμα. Όπως και να τη φτιάξουμε, το αποτέλεσμα θα είναι πάνω-κάτω το ίδιο.
  • Στο κάθε κομμάτι ζύμης που ανοίγουμε, στρώνουμε κατά μήκος τις ελιές, από πάνω μέχρι κάτω. Προσέχουμε να είναι περισσότερο προς τη μια μεριά, εγώ τις βάζω πιο κοντά στη δεξιά μεριά.

eliops-etoimasia

  • Διπλώνουμε τη ζύμη μας από δεξιά προς τα αριστερά και σκεπάζουμε τις ελιές με αυτή.

eliops-diplwma

  • Συνεχίζουμε το δίπλωμα βάζοντας και το κομμάτι ζύμης από αριστερά να σκεπάσει το κομμάτι από δεξιά. Διπλώνουμε και τις άκρες ώστε να μην βγουν οι ελιές έξω κατά το ψήσιμο.

eliops-diplomeno

  • Τοποθετούμε τα ελιόψωμα που πλάσαμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 50C για μισή ώρα τουλάχιστον, για να φουσκώσουν. Μπορεί να χρειαστούν και 40 λεπτά για να διπλασιαστούν.
  • Όταν δούμε ότι φούσκωσαν αρκετά, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 190-200 C, ανάλογα με το φούρνο μας, και ψήνουμε στον αέρα για 30 λεπτά.
  • Έτοιμα!

Τα ελιόψωμα αυτά έχουν το πλεονέκτημα ότι οι ελιές είναι μόνο μέσα, και στην ποσότητα που θέλουμε. Είναι πολύ υγιεινά, και λόγω της πολύσπορης ζύμης έχουν μαζεμένα πολλά καλά λιπαρά σε μικρή ποσότητα, ενώ παίρνουν και κάποιες θρεπτικές ουσίες από τη μελάσα.

Φέτα ελιόψωμου δίπλα σε μπαμπά γκανούς.

Δείτε ακόμα: Ελιόψωμο με προζύμι

Ελιόψωμο με μαγιά

Ελιοπιτάκια 1, Ελιοπιτάκια 2.

This entry was posted in ΑΛΑΔΩΤΑ, ΑΛΜΥΡΑ, ΖΥΜΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ, ΦΟΥΡΝΟΥ and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s