Φυστικοβούτυρο

Εκτέλεση- φωτογραφίες: Μαρία

Μικροί και μεγάλοι αγαπούν το φυστικοβούτυρο και το τρώνε και σε μη νηστίσιμες περιόδους.  Φυστικοβούτυρο συσκευασμένο βρίσκουμε στο εμπόριο, συχνά σε αρκετά τσουχτερή τιμή και μερικές φορές με την προσθήκη λιπών που δεν είναι και τόσο καλά για την υγεία, όπως για παράδειγμα το φοινικέλαιο. Μπορούμε όμως πολύ εύκολα να φτιάξουμε δικό μας ολόφρεσκο φυστικοβούτυρο, που να έχει μέσα μόνο τα υλικά που θέλουμε εμείς, μέσα σε λίγα λεπτά.

Υλικά (για ένα βαζάκι):

  • Αράπικα φυστίκια ψημένα και αποφλοιωμένα, 300 γραμμάρια (είτε ψήνουμε εμείς είτε αγοράζουμε έτοιμα)
  • ή 300 γραμμάρια peanuts.
  • Προαιρετικά: 1/2-1 κουταλιά του γλυκού ηλιέλαιο, σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο ή μείγμα ελαίων ανά 100 γραμμάρια φυστικιών
  • Αλάτι (δεν βάζουμε αν χρησιμοποιήσουμε peanuts).

Εκτέλεση

Τοποθετούμε τους ξηρούς καρπούς που επιλέξαμε στο μούλτι μαζί με το λάδι και το αλάτι, και πολτοποιούμε, μέχρι να γίνουν φυστικοβούτυρο. Αν έχουμε επιλέξει peanuts, δεν χρειάζεται να προσθέσουμε αλάτι.

peanuts-multi

Τα έλαια τα προσθέτουμε αν θέλουμε το φυστικοβούτυρο να γίνει πιο ανάλαφρο και πιο φίνο, και να περιέχει περισσότερα καλά λιπαρά. Μπορούμε και να μην βάλουμε, και να έχουμε ένα αποτέλεσμα πιο σφιχτό.

Για πιο crunchy αποτέλεσμα, μπορούμε να αφαιρέσουμε και να κρατήσουμε χωριστά μια-δυο κουταλιές πριν γίνει τελείως κρεμώδες, και να τις προσθέσουμε μετά, ώστε να ξεχωρίζουν μέσα στο φυστικοβούτυρο μερικά κομμάτια φυστικιού πιο χοντροκομμένα.

Ανάλογα με τη δύναμη της μηχανής, κάνουμε μικρά διαλείμματα κατά την πολτοποίηση, για να μην κάψουμε το μοτέρ και μείνουμε δίχως μούλτι…

Έτοιμο!

This entry was posted in ΑΛΑΔΩΤΑ, ΑΛΕΙΜΜΑΤΑ, ΑΛΜΥΡΑ, ΛΑΔΕΡΑ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ, ΥΓΙΕΙΝΑ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s