Παστίτσιο νηστίσιμο / χορτοφαγικό

pastitsioΕκτέλεση – φωτογραφίες: Παλασία

Υλικά

  • Μισό κιλό μακαρονάκι κοφτό
    Ένα κιλό σπανάκι
  • Ένα μάτσο άνηθο
  • Έξι εφτά κρεμμυδάκια φρέσκα
  • Ένα κιλό πατάτες
  • Δυο φλιτζάνια ελαιόλαδο
  • (Προαιρετικά) ζωμός λαχανικών
  • Ένα κουταλάκι κάρυ
  • Λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • Ρίγανη
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε το μακαρονάκι, το σουρώνουμε και το περιχύνουμε με τη μισή κούπα λάδι. Κάνουμε μια στρώση στο ταψί και κρατάμε το υπόλοιπο.

makaroni

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες, τις βράζουμε με ενάμιση με δυο φλιτζάνια νερο. Αν θέλουμε προσθέτουμε κύβο λαχανικών.

Όταν αν βράσουν τις πολτοποιούμε (όχι στο μούλτι, ούτε με τη ράβδο γιατί θα γίνουν σαν λάστιχο) και προσθέτουμε τη ρίγανη, το κάρυ και το μοσχοκάρυδο και ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο (ή λιγότερο, αν προτιμάμε).

patates

Πλένουμε καλά και ψιλοκόβουμε το σπανάκι, τα κρεμμύδια και τον άνηθο.

spinach

Αλατίζουμε, προσθέτουμε μισή κούπα λάδι και ανακατεύουμε καλά.

Στρώνουμε τα λαχανικά πάνω από το μακαρονάκι.

Και στη συνέχεια το μακαρονάκι που φυλάξαμε από πάνω μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

spanaki-makaroni
Μην μας φοβίζει ο όγκος γιατί μόλις ψηθούν τα λαχανικά θα «καθίσουν».

Στρώνουμε από πάνω τον πουρέ της πατάτας και πασπαλίζουμε με τριμμένο παξιμάδι η φρυγανιά.

Ψήνουμε στου 180 βαθμούς περίπου μια ώρα. Να χρυσίσει η επιφάνεια.

pastitsio-tapsi

Αφήνουμε να περιμένει κανένα τέταρτο για να κόβεται και σερβίρουμε.

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΜΥΡΑ, ΛΑΔΕΡΑ, ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ, ΦΟΥΡΝΟΥ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s