Γαλατόπιτα χωρίς ζάχαρη και φύλλο, της Μαρίας

Συνταγή – φωτογραφία: Μαρία

Η γαλατόπιτα ή γαλόπιτα είναι ένα γλυκό παραδοσιακά όχι πολύ γλυκό, όπου τον κύριο λόγο έχει το γάλα. Γίνεται με αλεύρι και διαφέρει από τη γνωστή μας γέμιση μπουγάτσας και γαλακτομπούρεκου, που γίνονται με σιμιγδάλι και περισσότερα αυγά, αλλά και πολύ βούτυρο που καπελώνει το γάλα με την έντονη μυρωδιά του.
Η παραδοσιακή γαλατόπιτα έχει μια-δυο κουταλιές βούτυρο το πολύ, ενώ σε μερικές περιπτώσεις έχει και λάδι. Σε πολλές εκδοχές της έχει επιπλέον φύλλο και καρύδια. Εδώ έχω κάνει την εκδοχή χωρίς φύλλο και δεν έβαλα καρύδια μέσα, καθώς κάποιοι δεν τα συμπαθούν. Αν τα θέλετε, μπορείτε να πασπαλίσετε κοπανισμένο καρύδι στο ταψί μαζί με την κανέλα πριν ρίξετε την κρέμα, ή/και να προσθέσετε μερικά ωμά από πάνω.
Καλά λιπαρά υπάρχουν στη γαλατόπιτα αυτή, αλλά σε ποσότητα που δεν διακρίνονται στη γεύση. Αντί για βούτυρο προτιμήθηκε η κρέμα επειδή όταν την έκανα πρώτη φορά, είχα στο σπίτι κρέμα και όχι βούτυρο, και το αποτέλεσμα μου άρεσε καλύτερα οπότε το καθιέρωσα. Η κρέμα κάνει τη γεύση του γάλακτος πιο έντονη, και η χρήση μόνο ασπραδιού στην κρέμα μας δίνει την πηκτική ιδιότητα του αυγού αλλά απαλλάσσει από την αυγουλίλα, ενώ η ελάχιστη βανίλια καλύπτει την παρουσία του ασπραδιού χωρίς να υπερισχύει της γεύσης του γάλακτος. Ο κρόκος του αυγού χρησιμοποιείται μαζί με κανέλα, αρκετή για να εξουδετερώσει τη μυρωδιά του αλλά και πάλι, όχι τόση πολλή που να υπερισχύσει από τη συνολική γεύση γάλακτος στο γλυκό.
Ακριβώς για να μην καπελωθεί η γεύση του γάλακτος, δεν έχω χρησιμοποιήσει καθόλου μέλι όπως συνηθίζω. Η επίγευση της στέβιας μειώνεται από την παρουσία της φρουκτόζης, που δεν ανεβάζει απότομα το γλυκαιμικό δείκτη.
Η χρήση του εβαπορέ μας δίνει περισσότερο γάλα, δηλ. περισσότερο ασβέστιο και πρωτεΐνη, στο ίδιο μέγεθος μερίδας.
Η ποσότητα είναι για μικρό ταψί. Αν θέλετε περισσότερο γλυκό σε μεγαλύτερο ταψί διπλασιάζετε/τριπλασιάζετε τη δόση και ψήνετε λίγο παραπάνω.

Υλικά

*Γάλα εβαπορέ ελαφρύ 300 γρ.
* Γαλα με 1,5% λιπαρά 100 γρ
* Κρέμα γάλακτος 85 γρ.
*Ελαιόλαδο 15 γρ.
*Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 65 γρ.
*Στέβια κρυσταλλική, 20 γρ.
*Φρουκτόζη, 22 γρ. (ή αν προτιμάτε ζάχαρη, 42 γρ. ζάχαρη)
*3 σταγόνες βανίλια υγρό
*1 αυγό

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 Κ.
  • Ανακατεύουμε σε κατσαρολάκι και χτυπάμε με αυγοδάρτη το εβαπορέ, την κρέμα γάλακτος, το ελαιόλαδο, τη στέβια, τη φρουκτόζη, τη βανίλια, το αλεύρι. Όταν διαλυθούν καλά, το βάζουμε στο μάτι και ανάβουμε το μάτι στο φουλ (3 με μέγιστο το 3) εξακολουθώντας να ανακατεύουμε, για να μην κολλήσει.
  • Όταν πήξει η κρέμα, αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.
  • Σπάμε το αυγό, χωρίζουμε τον κρόκο και χτυπάμε το ασπράδι ελαφρά.
  • Βάζουμε λαδόχαρτο σε στρογγυλό ταψί Νο 22. Το αλείφουμε με ελαιόλαδο και το πασπαλίζουμε με κανέλα.
  • Ρίχνουμε το ασπράδι στην κρέμα και χτυπάμε καλά. Μεταφέρουμε την κρέμα στο ταψί.
  • Χτυπάμε τον κρόκο που κρατήσαμε με γάλα εβαπορέ και 1/4 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης (στη συνταγή της φωτογραφίας ο κρόκος ζύγιζε 17 γρ. και προστέθηκε εβαπορέ 50 γρ. και 30 γρ. γάλα φρέσκο ελαφρύ)
  • Περιχύνουμε την κρέμα με το μείγμα γάλακτος και αυγού. (Το μείγμα φαίνεται πολύ, αλλά όταν ψηθεί θα δείτε ότι είναι μια χαρά.)
  • Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε στους 180 Κ για 40 λεπτά. Έτοιμη η γαλατόπιτά μας!
  • Περιμένουμε να κρυώσει καλά για να την κόψουμε.
This entry was posted in ΓΑΛΑΚΤΕΡΑ, ΓΛΥΚΑ, ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ, ΤΥΡΙΝΗ, ΦΟΥΡΝΟΥ and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s