Φασόλια αγγλικού πρωινού με κόκκινη σάλτσα (σαν τα Heinz)

san-heinzΕκτέλεση – φωτογραφία: Μαρία

Τα φασόλια που συνηθίζουν οι Άγγλοι στο πρωινό, τα βρίσκουμε στην κονσέρβα Heinz κι αρέσουν σε πολλούς για διάφορα γεύματα εκτός του πρωινού. Είναι υπέροχα μέσα σε ψητές πατάτες.

Υλικά

750g μικρά λευκά φασόλια (ποικιλίας haricot ή navy)
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα (διττανθρακική)
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο θυμάρι ή φασκόμηλο (ή και τα δύο)
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
5 φλιτζάνια τριμμένη ντομάτα [χρησιμοποίησα πασσάτα σκέτη, χωρίς βότανα]
2 μοσχοκάρφια (γαρύφαλλα)
4 κουταλιές της σούπας σάλτσα Worcester
1 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα ταμπάσκο
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη, ή όση προτιμάτε
Αλάτι, όσο προτιμάτε
Προαιρετικά, 2 κουταλιές της σούπας λάδι

Μέθοδος:

1) Μουλιάζουμε τα φασόλια σε κρύο νερό όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε, στη συνέχεια, τα καλύπτουμε με κρύο νερό, προσθέτουμε τη σόδα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα κρατάμε στην άκρη.

Εναλλακτική μέθοδος, αν δεν έχουν μουλιάσει σε νερό τη νύχτα (ή τουλάχιστον 6-7 ώρες, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας): Πλένουμε τα φασόλια και τα σκεπάζουμε με κρύο νερό. Στη συνέχεια, τα βάζουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά, αφήνουμε να βράσουν για 4 λεπτά και σβήνουμε τη φωτιά. Τα σκεπάζουμε να μουλιάσουν για 1 ώρα, μετά μαγειρεύουμε κανονικά (με τη σόδα, μία ώρα σε μέτρια φωτιά κτλ).

ΑΝ ΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΛΑΔΩΤΑ (Όπως στην κονέρβα Heinz):

Σε μια κατσαρόλα, κατά προτίμηση μεγάλη και βαριά, βράζουμε τέσσερις κουταλιές σούπας νερό ή ρίχνουμε τέσσερις κουταλιές βραστό νερό από το βραστήρα και ζεματίζουμε το κρεμμύδι σε αυτό. Ανακατεύουμε για περίπου 5 – 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και το σκόρδο. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για δυο λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο το σκόρδο. Προσθέτουμε την πασσάτα ντομάτας.
Εναλλακτικά και για μεγαλύτερη ευκολία, μπορούμε να έχουμε πολτοποιήσει το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί στο κοπτήριο και να τα βάλουμε μαζί στο βραστό νερό.

ΑΝ ΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΕ ΛΑΔΙ:

Σε μια κατσαρόλα, κατά προτίμηση μεγάλη και βαριά, ζεσταίνουμε το λάδι και ανακατεύουμε το κρεμμύδι σε αυτό. Σοτάρουμε για περίπου 5 – 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και το σκόρδο. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για ένα ή δύο λεπτά, μέχρι να μυρίσει το σκόρδο. Προσθέτουμε την πασσάτα ντομάτας.

ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ:

Προσθέτουμε στο μείγμα με την πασσάτα τις σάλτσες Worcester και ταμπάσκο, τα γαρίφαλα, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 20 – 30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Όταν κρυώσει, το πολτοποιούμε καλά σε ένα μπλέντερ μέχρι να μετατραπεί σε λεία σάλτσα. Το ξαναβάζουμε στο τηγάνι, το δοκιμάζουμε και αν θέλουμε βάζουμε παραπάνω καρυκεύματα.

Προσθέτουμε τα (στραγγισμένα) φασόλια στο μίγμα σάλτσας και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για τουλάχιστον 30 με 45 λεπτά, ή περισσότερο, έως ότου τα φασόλια είναι πολύ μαλακά. Τα φασόλια έχουν καλύτερη γεύση την επόμενη μέρα που έχουν την ευκαιρία να απορροφήσουν τις γεύσεις καλύτερα, αλλά και την ίδια μέρα είναι καλά.

Εναλλακτικά, ανακατεύουμε τη σάλτσα και τα φασόλια σε ένα μεταλλικό τηγάνι ή ταψί, καλύπτουμε σφιχτά με ένα καπάκι ή αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε χαμηλό φούρνο (περίπου 125 βαθμούς C) για περίπου 2 έως 3 ώρες ή μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια. Αν τα ψήσουμε στο φούρνο, ελέγχουμε για να δούμε ότι τα φασόλια δεν έχουν στεγνώσει. Μπορούμε να κρατήσουμε λίγη σάλτσα να τους προσθέσουμε αν στεγνώσουν.

Τα φασόλια αυτά διατηρούνται και στην κατάψυξη. Απλά ξεπαγώνουμε, ζεσταίνουμε και σερβίρουμε.

Η συνταγή – εκτός από την αλάδωτη εκδοχή και με ελάχιστες παραλλαγές στα σκεύη- είναι της Michelle Peters – Jones από το http://www.thetiffinbox.ca/2010/05/english-baked-beans-heinz-style.html

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

heinz-medium

  • Τα μικρά φασόλια μπορούν να αντικατασταθούν από τα μέτρια, που συνηθίζονται περισσότερο στην Ελλάδα (βλ. φωτογραφία). Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο νόστιμο.
  • Ψιλοκομμένο φασκόμηλο θα βρείτε στα έτοιμα ροφήματα σε φακελάκι, π.χ. στη μάρκα Εύριπος. Δυο φακελάκια μας δίνουν μια κουταλιά της σούπας. Όμως, διαπίστωσα ότι ένα φακελάκι σε συνδυασμό με λίγο θυμάρι δίνει καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα.
  • Αν βάλετε μια κουταλιά του γλυκού σάλτσα ταμπάσκο, τα φασόλια σας θα γίνουν πιο καυτερά από τα Heinz. Η μισή είναι προτιμότερη αν θέλετε η γεύση να μοιάζει.
  • Όταν τα κάνετε αλάδωτα, είναι καλύτερα να βάζετε μέτριο και όχι μεγάλο κρεμμύδι, αλλιώς η γεύση του κρεμμυδιού θα είναι πολύ έντονη, σε αντίθεση με τη γεύση των Heinz.
  • Στην αλάδωτη εκδοχή μπορείτε να πολτοποιήσετε το κρεμμύδι στο κοπτήριο μαζί με το σκόρδο και να τα βάλετε απευθείας στο βραστό νερό, επειδή δεν έχει νόημα εδώ να προσθέσετε το σκόρδο μετά το κρεμμύδι (στη λαδερή έχει, γιατί αν το σκόρδο τσιγαριστεί όσο το κρεμμύδι πικρίζει).
  • Και βέβαια ΔΕΝ χρειάζεται σόδα όταν τα φασόλια δεν είναι πολυκαιρισμένα! Τα μέτρια στη δεύτερη εκτέλεση έβρασαν μια χαρά δίχως αυτήν.
Advertisements
This entry was posted in ΑΛΑΔΩΤΑ, ΑΛΜΥΡΑ, ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ, ΛΑΔΕΡΑ, ΟΣΠΡΙΑ, ΦΟΥΡΝΟΥ and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Μία απάντηση στο Φασόλια αγγλικού πρωινού με κόκκινη σάλτσα (σαν τα Heinz)

  1. Παράθεμα: Πατάτες με ζακέτα! | ΝΗΣΤΕΙΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s