Νηστίσιμος μουσακάς του Μακάριου

Συνταγή – φωτογραφίες: Μακάριος*

Μουσακάς νηστίσιμος και για βίγκαν…. Εάν νηστεύετε και σας έχουν ταράξει στις φακές και τα νερόβραστα, μπορείτε από σήμερα να κάνετε μια γευστική ανάσταση χωρίς να παρεκκλίνετε θρησκευτικά. Το μόνο μη νηστίσιμο (Σ.Ν. για όσους κάνουν αλάδωτη νηστεία) είναι το ελαιόλαδο ή κάποιο φυτικό βούτυρο… Πάμε λοιπόν την συνταγή για ένα 40άρι ορθογώνιο ταψάκι που βγάζει γύρω στις δώδεκα μερίδες.

Υλικά

  • 1,3 κ. μελιτζάνες
  • 1,3 κ. πατάτες
  • Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • 300 γρ βιολογικό κιμά σόγιας
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 πράσο
  • 1 πράσινη και 1 κόκκινη πιπεριά
  • 150 γρ. καρυδόψιχα
  • 2-3 φρέσκιες ντομάτες
  • Μισό κιλό μανιτάρια ψιλοκομμένα

Για τη μπεσαμέλ

2 λίτρα φυτικό γάλα σόγιας ή αμυγδάλου ή βρώμης
200 γρ. κορν φλάουερ η άνθος ορύζης
200 γρ. ελαιόλαδο η φυτικό βούτυρο ή ανάμικτα τα δύο

Εκτέλεση


Τηγανίζουμε ροδέλες χοντροκομμένη μελιτζάνα γύρω στα 2 εκ. και τις πατάτες γύρω στα 0.8 εκ.


Τα κρατάμε μια ώρα τουλάχιστον σε σουρωτήρι και κατόπιν σε χαρτί κουζίνας, να φύγει όσο περισσότερο λάδι γίνεται από το τηγάνισμα.


Παράλληλα ετοιμάζουμε τον κιμά σόγιας, ο οποίος πρέπει να περάσει πρώτα από ένα σύντομο βράσιμο και σούρωμα.
Ψιλοκόβουμε κρεμμύδι, σκόρδο, πιπεριές, πράσα, μανιτάρια και τα σωτάρουμε με λίγο λάδι.
Προσθέτουμε και τον κιμά σόγιας, που έχουμε σουρώσει πλέον και ανακατεύουμε.
Σβήνουμε μ’ ένα ποτήρι κρασί ή άλλο αλκοόλ, κονιάκ η ουίσκι.
Προσθέτουμε και τις ντομάτες κομμένες σε κύβους, και μπαχαρικά και αρωματικά.
Χρήσιμη επισήμανση: Επειδή η σόγια είναι γευστικά πολύ ουδέτερο υλικό, θέλει και χρειάζεται μπόλικα αρωματικά για να βγάλει γεύση.
Προσθέτουμε λοιπόν κανέλα, γαρύφαλλο, μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι και σε λιγότερη ποσότητα έτσι τσιμπητά, λίγο κίμινο και μοσχοκάρυδο. Τελευταία ψιλοκομμένο άνηθο και μαϊντανό από μισό ματσάκι, και τα καρύδια χοντροκομμένα (μην τα παραλείψετε, απογειώνουν την γεύση).


Για την μπεσαμέλ τώρα, μια εύκολη και αποτελεσματική εκδοχή:


Κρατάμε 200 ml κρύο φυτικό γάλα για να διαλύσουμε το κορν Φλάουερ, 4 κοφτές κουταλιές της σούπας ανά λίτρο γάλα.

Βράζουμε το υπόλοιπο από τα 2 λίτρα φυτικό γάλα με λίγο λάδι και βούτυρο, (όχι περισσότερο από 130 γρ και τα δύο μαζί) συν αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Όταν αρχίσει και βράζει το μίγμα ρίχνουμε το υπόλοιπο κρύο γάλα με καλά διαλυμένο το κορν Φλάουερ η το άνθος ορύζης, και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει. Υπάρχουν πλέον πολλά νηστίσιμα τυριά που μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα για έξτρα γεύση και σώμα.


Στρώνουμε στο κατόπιν τις πατάτες, τις μελιτζάνες, τον κιμά και τη μπεσαμέλ και ψήνουμε στους 180C για πενήντα περίπου λεπτά και ανάλογα με τον φούρνο του καθενός.


Καλή επιτυχία, καλή όρεξη και καλή Ανάσταση στο μυαλό και την ψυχή ενός εκάστου!

* Τις σπεσιαλιτέ του Μακάριου με πολλά ωραία Σαρακοστιανά, μπορείτε να απολαύσετε στην ταβέρνα “Πειναλέων” (Μαυρομιχάλη 152, Νεάπολη Εξαρχείων, Αθήνα) όταν λειτουργεί η εστίαση.

Άλλες συνταγές του Μακάριου: ΜελιτζανοπίλαφοΧταπόδι με κοφτό μακαρονάκι (βίντεο), Ταραμοσαλάτα χωρίς άμυλοΠολύχρωμη σαλάτα

This entry was posted in ΑΛΜΥΡΑ, ΛΑΔΕΡΑ, ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΜΕ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ, ΦΟΥΡΝΟΥ and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s