Χαλβάς Φαρσάλων νηστίσιμος

halvas-farsalwnΕκτέλεση – φωτογραφία: Μαρία

Υλικά

  • 3/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 2  κούπες νισεστέ
  • 3 κούπες ζάχαρη (Τουλάχιστον η μία να είναι μαύρη, για καλύτερη  γεύση)
  • 4 κούπες νερό
  • 8 κουταλιές σούπας λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
  • 100 γρ. αμύγδαλα, ασπρισμένα ή όχι, χοντροκομμένα ή ολόκληρα, όπως τα προτιμάμε.

Εκτέλεση

  • Βάζουμε τα αμύγδαλα σε ταψάκι στο φούρνο να ψηθούν στους 180 βαθμούς για 8 λεπτά.
  • Ανακατεύουμε καλά σε λεκάνη όλα τα υλικά, εκτός από τα αμύγδαλα και τις 8 κουταλιές ζάχαρη.
  • Σε κατσαρόλα ή τηγάνι με χοντρό πάτο βάζουμε τις 8 κουταλιές ζάχαρη, ανάβουμε το μάτι στο 2 και ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι μέχρι να λιώσει και να πάρει ένα καφέ – αλλά όχι σκούρο – χρώμα, δηλ. μέχρι να γίνει καραμέλα.
  • Αμέσως ρίχνουμε τα υλικά από τη λεκάνη και ανακατεύουμε γρήγορα με το ξύλινο κουτάλι, προσέχοντας να διαλυθεί καλά η καραμέλα και να μην μείνει κολλημένη στον πάτο του σκεύους. Μόλις το γλυκό αρχίσει να πήζει, προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε λίγο ακόμη να πάνε παντού. Θα είναι έτοιμο όταν αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του σκεύους.
  •  Αμέσως μεταφέρουμε σε ταψί.
  • Σιάζουμε την επιφάνεια του γλυκού επάνω στο ταψί και πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη και (προαιρετικά) με κανέλα.
  • Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε απάνω θέση, στο γκριλ, και αφήνουμε για  λεπτά να λιώσει η ζάχαρη και να σχηματίσει τη νόστιμη κρούστα.

Ο χαλβάς αυτός τρώγεται ζεστός και κρύος, αλλά κρύος κόβεται πιο εύκολα.

Καλή επιτυχία!

Advertisements
This entry was posted in ΓΛΥΚΑ, ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ, ΛΑΔΕΡΑ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s