Νηστίσιμος κορμός σοκολάτας

kormos-genethliwnΣυνταγή – φωτογραφίες: Μαρία

Καμμιά φορά συμβαίνει μέσα στις νηστείες κάποιοι να γιορτάζουν ή να έχουν γενέθλια και να μας ζητούν τούρτα, ή για κάποιο λόγο να πρέπει να έχουμε ένα νηστίσιμο γλυκό. Αυτός ο κορμός σοκολάτας, χωρίς ΚΑΘΟΛΟΥ μαργαρίνη, είναι τέλεια λύση γι’ αυτές τις περιπτώσεις.

kormos-merida

Υλικά

  • 200 γραμμάρια σοκολάτα υγείας
  • 100 γραμμάρια καρυδόψιχα
  • 150 γραμμάρια γλυκό κουταλιού κεράσι (ή άλλο γλυκό κουταλιού της αρεσκείας μας)
  • 5 μεγάλα μαλακά μουστοκούλουρα (ή άλλα νηστίσιμα κουλουράκια με υφή σαν μαλακά μουστοκούλουρα, π.χ. μαλακά κουλουράκια πορτοκαλιού)
  • 100 γραμμάρια νερό ή χυμό πορτοκαλιού ή μισό-μισό
  • Προαιρετικά: Μισή κουταλιά του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

Θα χρειαστούμε ακόμη:

  • Ψυγείο
  • Λαδόχαρτο
  • 1 μακρόστενο ταψί

Εκτέλεση

  • Ψιχουλιάζουμε τα μουστοκούλουρα σε λεκάνη να γίνουν σαν σκόνη.
  • Κοπανίζουμε τα μισά καρύδια σε γουδί να γίνουν πολύ ψιλά και τα προσθέτουμε στα τριμμένα μουστοκούλουρα.
  • Κοπανίζουμε και τα υπόλοιπα καρύδια σε μεγαλύτερα κομμάτια.
  • Κομματιάζουμε τα 150 γραμμάρια σοκολάτας και τα βάζουμε σε μπεν μαρί μαζί με 3 κουταλιές από το σιρόπι του γλυκού κεράσι και 100 μλ νερό.
  • Ανακατεύουμε καλά και μόλις η σοκολάτα λιώσει (ακόμα κι αν το μείγμα δεν γίνει απόλυτα ομοιογενές) το προσθέτουμε στο μείγμα μουστοκούλουρων και καρυδιών και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Απλώνουμε το μείγμα με λαδόχαρτο με κουτάλι και το πατικώνουμε, να πάρει ένα ορθογώνιο σχήμα.
  • Από πάνω στρώνουμε τα μεγαλύτερα κομμάτια καρυδιού.
  • Πάνω από τα καρύδια ρίχνουμε κεράσια από το γλυκό κουταλιού, κομμένα στα δύο.
  • Τέλος διπλώνουμε το γλυκό σε ρολό με τη βοήθεια του λαδόχαρτου και το βάζουμε διπλωμένο μέσα σε ένα ταψί, στην κατάψυξη.
  • Δέκα λεπτά μετά αρχίζουμε να ετοιμάζουμε το γλάσο σοκολάτας: Βάζουμε σε μπει μαρί τα υπόλοιπα 50 γραμμάρια σοκολάτας υγείας μαζί με τρεις κουταλιές της σούπας σιρόπι από το γλυκό κουταλιού και καθώς η σοκολάτα λιώνει,  ανακατεύουμε καλά.
  • Μόλις το γλάσο κρυώσει ελαφρά (όχι πολύ γιατί θα σκληρύνει), βγάζουμε το γλυκό από την κατάψυξη, το ξετυλίγουμε…

kormos-paraskevi

  • …το τοποθετούμε στο σκεύος όπου θέλουμε να το σερβίρουμε και το αλείφουμε με γλάσο μ’ ένα κουτάλι.
  • Πάνω στο γλυκό τοποθετούμε κεράσια από το γλυκό κουταλιού, κομμένα στα δύο.

kormos

  • Το βάζουμε στο ψυγείο για 20-30 λεπτά και είναι έτοιμο για να το σερβίρουμε! Αν μείνει περισσότερο θα γίνει πιο σφιχτό. Και πάλι θα τρώγεται ευχάριστα, αλλά δεν θα είναι τόσο μαστιχωτό στην υφή.
    Καλή επιτυχία!
Advertisements
This entry was posted in ΑΛΑΔΩΤΑ, ΓΛΥΚΑ, ΜΕ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s