Σκαλτσούνια νηστίσιμα

Υλικά συνταγής

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 ποτήρια σπορέλαιο
1 ποτήρι ρετσίνα ή μπύρα
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
250 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
400 γρ. πορτοκάλι γλυκό ή μαρμελάδα
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Τα σκαλτσούνια είναι μία νηστίσιμη συνταγή. Είναι πολύ εύκολα στην παρασκευή τους.
Καταρχήν χτυπάμε στο μίξερ το σπορέλαιο, και προσθέτουμε την ρετσίνα ή την μπύρα. Αφού ανακατευτούν καλά προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και το μπέικιν πάουντερ. 

Βάζουμε την ζύμη στο ψυγείο «να ξεκουραστεί» για 1/2 ώρα.

Ανακατεύουμε το καρύδι με το πορτοκάλι ή την μαρμελάδα για να ετοιμάσουμε την γέμιση.

Παίρνουμε ένα κομματάκι ζύμης στην χούφτα μας και το πλάθουμε, βάζοντας μέσα του ένα κουτάλι γέμιση, και κλείνουμε την ζύμη σε μισοφέγγαρο.

Ψήνουμε τα σκαλτσούνια για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.

Βγάζουμε απο το φούρνο τα σκαλτσούνια, τα ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο (προαιρετικά) και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Εαν θέλουμε βάζουμε λίγη κανέλα για γαρνίρισμα.

Σημείωση Μαρίας: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την κανονική μαρμελάδα με μαρμελάδα με φρουκτόζη. Αν το κάνουμε, ο χρόνος ψησίματος θα γίνει 30 λεπτά και η θερμοκρασία 160 βαθμοί.

Μπορούμε επίσης να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη άχνη με ΛΙΓΗ φρουκτόζη, που θα έχουμε χτυπήσει στο μούλτι με λίγο κορν-φλάουρ ώσπου να γίνει σκόνη σαν άχνη. Θα πρέπει όμως να τη ρίξουμε στα σκαλτσούνια όταν πια έχουν κρυώσει, για να μην υγροποιηθεί η φρουκτόζη.

Προσωπικά πάντα κάνω τα σκαλτσούνια με ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ και γίνονται πολύ νόστιμα!

Πηγή συνταγής-φωτογραφίας:

Advertisements
This entry was posted in ΓΛΥΚΑ, ΖΥΜΕΣ, ΠΙΤΕΣ, ΦΟΥΡΝΟΥ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s