Tανωμένος σορβάς

tanomenos-sorvasΕκτέλεση – φωτογραφία: Μαρία

Σορβάς  (ή σουρβάς, ή σιρβάς) στην ποντιακή διάλεκτο σημαίνει «σούπα». Ο τανωμένος σορβάς είναι μια παραδοσιακή ποντιακή σούπα που γίνεται με κορκότο (αποφλοιωμένο και χονδροαλεσμένο ή χονδροκοπανισμένο στάρι, κοινώς χοντροκομμένο πλιγούρι) και 1) ξυγαλένεν (γιαούρτι), ή 2) υλιστόν  (πλήρες σε λιπαρά στραγγιστό γιαούρτι) ή 3) ταν’ (το αποβουτυρωμένο υγρό που απομένει μετά το χτύπημα του αγελαδινού ή βουβαλίσιου γιαουρτιού) ή 4) πασκιτάν’ (το υπόξινο προϊόν που παίρνουμε όταν βράσουμε το ταν’, κάτι σαν κρεμώδες τυρί ή μυζήθρα). Η σούπα αυτή έχει τη φήμη ότι κάνει καλό στο στομάχι μετά από κατάχρηση αλκοόλ. Σε κάθε περίπτωση, είναι τέλεια για την περίοδο της Τυρινής!

Υλικά

 

  • 200g κορκότο ή πλιγούρι
  • Νερό όσο θέλετε, ανάλογα με το πόσο πηχτή προτιμάτε τη σούπα
  • ½ κιλό στραγγιστό γιαούρτι (βάζω με 2% λιπαρά) ή πασκιτάν
  • Λίγο δυόσμο, κατά προτίμηση φρέσκο, ή μια κουταλιά σούπας ξερό
  • 1 κουταλιά σούπας βούτυρο αγελαδινό (αν θέλετε πιο πολύ, όχι παραπάνω από 100g γρ.)
  • Ελαιόλαδο (προαιρετικά)
  • Αλάτι

 

Εκτέλεση

  • Ξεπλένουμε το κορκότο ή πλιγούρι και το αφήνουμε να μουλιάσει σε νερό για 20 λεπτά περίπου.
  • Το βράζουμε σε αλατισμένο νερό και χαμηλή προς μέτρια φωτιά μέχρι να χυλώσει.
  • Αφαιρούμε 10 κουταλιές από το ζεστό ζουμί και τις βάζουμε σε άλλο σκεύος.
  • Εκεί τανώνουμε, ανακατεύουμε δηλαδή το ζουμί από την κατσαρόλα  μαζί με γιαούρτι (ή το πασκιτάν’) που ρίχνουμε στο ζουμί σιγά-σιγά για να μην κόψει, όπως κάνουμε με το αυγολέμονο.
  • Για να έχουμε πιο ομοιογενές αποτέλεσμα χωρίς σβόλους, χτυπάμε το μείγμα με αυγοδάρτη.
  • Στη συνέχεια το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
  • Μετά «χαρατσώνουμε», δηλαδή τηγανίζουμε ΓΙΑ ΛΙΓΟ ψιλοκομμένο κρεμμύδι και δυόσμο σε ελαιόλαδο (ή σε φρέσκο βούτυρο) και τα προσθέτουμε στη σούπα. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Προσωπικά μου αρέσει να βράζω από την αρχή το δυόσμο με το πλιγούρι, και προτιμώ να μην βάζω καθόλου κρεμμύδι. Επίσης δεν υπάρχει περίπτωση να βάλω μόνο βούτυρο χωρίς ελαιόλαδο, ενώ κάποιες φορές είτε βάζω μόνο ελαιόλαδο, χωρίς βούτυρο, ωμό στο τέλος του μαγειρέματος μετά το ξυγαλένεν, είτε σοτάρω το κρεμμύδι μόνο σε ελαιόλαδο κι από πάνω προσθέτω το βούτυρο να λιώσει, όταν έχω αποσύρει από τη φωτιά. Δεν είναι η παραδοσιακή εκδοχή, αλλά είναι πιο υγιεινή! Έχω ακούσει ότι κάποιοι το κάνουν και με ρύζι, άλλοι με κρητικό ξινόχοντρο (τραχανά!) ενώ άλλοι αντί για δυόσμο βάζουν ρίγανη, όμως δεν το έχω κάνει ποτέ έτσι για να σας πω πώς μου φάνηκε.

Στη φωτογραφία η (πολύ πηχτή) σούπα έχει γίνει με ξερό δυόσμο, που έβρασε από την αρχή, και δεν έχει βούτυρο αλλά γιαούρτι 2% και ελαιόλαδο.

Το καλοκαίρι ο τανωμένος σορβάς τρώγεται και κρύος.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν χρησιμοποιήσουμε πασκιτάν που έχει ήδη αλάτι μέσα, δεν προσθέτουμε επιπλέον αλάτι, ή προσθέτουμε ελάχιστο.

This entry was posted in ΑΛΜΥΡΑ, ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ, ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ, ΣΟΥΠΕΣ, ΤΥΡΙΝΗ and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Tανωμένος σορβάς

  1. Παράθεμα: Σούπα με πλιγούρι και δυόσμο | ΝΗΣΤΕΙΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s