Φανουρόπιτα με αλεύρι ολικής άλεσης και μέλι

fanouropita-1-piato

Συνταγή-εκτέλεση-φωτογραφίες: Μαρία

Καλωσορίσατε στη συνταγή για την τέλεια φανουρόπιτα, τη νοστιμότερη, την πιο υγιεινή και πιο αρωματική! Για την εκτέλεση της συνταγής χρειαζόμαστε μια κούπα ή ποτήρι χωρητικότητας 250ml υγρού. Θα χρησιμοποιήσουμε την ίδια και για να μετρήσουμε τα στερεά υλικά.

pita-potiri

Υλικά (για δύο μέτρια ταψάκια, στρογγυλά ή ορθογώνια Νο204, ή ένα μεγάλο)

  1. Αλεύρι σιταριού ολικής άλεσης, 500 γραμμάρια
  2. Μπέικιν πάουντερ, 20 γραμμάρια
  3. Ελαιόλαδο, 1 κούπα
  4. Μέλι, 3/4 της κούπας
  5. Χυμό πορτοκαλιού, 3/4 της κούπας
  6. Σταφίδες μαύρες (Βοστίτσας) και ξανθές (καλύτερα σουλτανίνα), 1 κούπα ανάμεικτες
  7. Καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη, 1 κούπα
  8. Ξύσμα πορτοκαλιού, μια γεμάτη κουταλιά της σούπας
  9. Κανέλα Κεϋλάνης, 1 κουταλιά της σούπας
  10. Γαρύφαλλο τριμμένο, 1/2 κουταλιού του γλυκού
  11. Σόδα δισανθρακική, 1/3 κουταλιού του γλυκού

Εκτέλεση

  • Ανάβουμε το φούρνο να προθερμανθεί στους 170C.
  • Πλένουμε τις σταφίδες και τις βάζουμε σε σουρωτήρι ή τρυπητό να στραγγίσουν.
  • Χοντροκοπανίζουμε τα καρύδια σε γουδί.
  • Στίβουμε τα πορτοκάλια και τα βάζουμε στην κούπα ΜΑΖΙ με τα κομματάκια φρούτου που συνήθως σουρώνουμε.
  • Ανακατεύουμε καλά σε μπωλ το αλεύρι με την μπέικιν πάουντερ. (Εναλλακτικά, μπορούμε να διαλύσουμε τη μπέικιν στα υγρά και να προσθέσουμε το αλεύρι σκέτο στην ώρα του).
  • Σε λεκανίτσα ρίχνουμε το λάδι, το μέλι, το ξύσμα, την κανέλα, το γαρύφαλλο (και τη μπέικιν, αν δεν θέλουμε να τη βάλουμε στο αλεύρι) και χτυπάμε με αυγοδάρτη, να ενωθούν αρκετά τα υλικά.
  • Πάνω από τη λεκανίτσα ρίχνουμε τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκαλιού και προσθέτουμε το αφρίζον μείγμα στα άλλα υγρά. Τώρα χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί τελείως το μέλι.
  • Ρίχνουμε το αλεύρι σιγά-σιγά. Χρησιμοποιούμε τον αυγοδάρτη μόνο στην αρχή: Όταν το μείγμα αρχίσει να γίνεται πηχτός χυλός, τον αφήνουμε και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα. Δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα, ίσα ίσα να ενωθούν τα υλικά και να αποκτήσει μια ομοιογένεια το μείγμα, όπως κάνουμε με τα μελομακάρονα.
  • Προσθέτουμε τις σταφίδες και τα καρύδια και ανακατεύουμε. 
  • Βάζουμε το μείγμα σε δύο ταψιά στρογγυλά ή ορθογώνια, στα οποία είτε έχουμε στρώσει λαδόχαρτο ή τα έχουμε λαδώσει.
  • Ψήνουμε στις αντιστάσεις πάνω-κάτω για 45 λεπτά. Τότε τρυπάμε με πιρούνι στη μέση της κάθε πίτας. Αν το πιρούνι βγει στεγνό, είναι έτοιμες να τις βγάλουμε από το φούρνο.
  • Δεν χρειάζονται τίποτα άλλο, όμως μπορείτε να τις πασπαλίσετε με άχνη και κανέλα, αν θέλετε.

fanouropita-meli-tapsi

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ: Πολλοί λένε ότι οι φανουρόπιτες πρέπει να φτιάχνονται με 7 ή με 9 υλικά. Δημιουργείται όμως ένα μπέρδεμα στο μέτρημα, καθώς άλλοι λογαριάζουν τα δύο είδη σταφίδας ως δύο διαφορετικά υλικά, ενώ άλλοι δεν μετράνε καθόλου τα διογκωτικά όταν δεν χρησιμοποιούν αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Η συγκεκριμένη συνταγή μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει 7 υλικά αν δεν μετρήσουμε τα διογκωτικά ή 9 υλικά αν τα μετρήσουμε, με την προϋπόθεση ότι θα υπολογίσουμε το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα ως ένα υλικό, πορτοκάλι, και τις μαύρες και ξανθές σταφίδες μαζί, ως ένα υλικό, σταφίδες. Σε αυτή την περίπτωση ίσως θέλετε να αποκλείσετε το πασπάλισμα με ζάχαρη, για να μην μετρήσει η ζάχαρη ως ένα ακόμα υλικό, και καλά θα κάνετε. Δεν χρειάζεται, θα κάνει την πίτα υπερβολικά γλυκειά και θα της αφαιρέσει το ατού ότι δεν έχει ζάχαρη.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το ότι η φανουρόπιτα αυτή δεν έχει ζάχαρη και το ότι είναι φτιαγμένη με αλεύρι ολικής άλεσης, δεν την καθιστά αυτομάτως τροφή που μπορεί να καταναλώσει χωρίς προσοχή ένας διαβητικός. Πρέπει να ακολουθηθούν οι ιατρικές οδηγίες αναφορικά με το μέλι, τις σταφίδες και τις ποσότητες υδατανθράκων που επιτρέπεται να καταναλώνει.

fanouropita-2-piato

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΤΗ ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΓΛΥΚΕΙΑ, βάζετε μισή κούπα μέλι και μία κούπα χυμό πορτοκαλιού.

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΤΗ ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΖΑΧΑΡΗ, βάζετε μια κούπα χυμό πορτοκαλιού και μία κούπα ζάχαρη και διατηρείτε τις ίδιες αναλογίες στα υπόλοιπα υλικά. Προσωπικά χρησιμοποιώ ζάχαρη demerara ή muskovado επειδή έχουν εξαιρετικό άρωμα και κάποια θρεπτικά στοιχεία που απουσιάζουν από τη ραφιναρισμένη άσπρη ζάχαρη, βάζω όμως μόνο 3/4 της κούπας για να μην βγει υπερβολικά γλυκειά η φανουρόπιτα.

Το αλεύρι ολικής άλεσης μπορεί να αντικατασταθεί με αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή με αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Στη δεύτερη περίπτωση παραλείπουμε τη μπέικιν πάουντερ. Με αυτές τις αλλαγές στη ζάχαρη και στο αλεύρι θα έχετε τη φανουρόπιτα που φτιάχνω συνήθως, που επίσης είναι νοστιμότατη και αρέσει πολύ.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

ΔΕΙΤΕ κι άλλες συνταγές για Φανουρόπιτα.

This entry was posted in ΓΛΥΚΑ, ΖΥΜΕΣ, ΛΑΔΕΡΑ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΖΩΗ, ΜΕ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ, ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ, ΠΙΤΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ, ΥΓΙΕΙΝΑ, ΦΟΥΡΝΟΥ and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Φανουρόπιτα με αλεύρι ολικής άλεσης και μέλι

  1. Παράθεμα: Φανουρόπιτα | ΝΗΣΤΕΙΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s