Πατάτες αντιναχτές Κύπρου

antinaktesΕκτέλεση – φωτογραφία: Μαρία

Υλικά

  • 1 κιλό μικροσκοπικές πατατούλες (προτιμότερο βιολογικές), με τη φλούδα, καλά πλυμένες
  • αλάτι
  • 250 ml κόκκινο κρασί (κατά προτίμηση Cabernet Sauvignon)
  • 30 κόκκοι κόλιανδρου, χοντροσπασμένοι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Διαδικασία

Σπάμε τις πατάτες μία-μία με μια πέτρα ή έναν μπάτη ή ένα βαρύ αντικείμενο, ώστε να κάνουν μια σχισμή. Τις αλατίζουμε καλά.

Τις τηγανίζουμε σε μία κατσαρόλα, σε ελαιόλαδο που μόλις να τις καλύπτει, σε μέτρια φωτιά. Όταν μαλακώσουν (αυτό θα πάρει 10 – 15 λεπτά), δυναμώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε να τηγανίζουμε τις πατάτες για περίπου 5 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανές.

Τραβάμε τις πατάτες με μια τρυπητή κουτάλα, πετάμε το λάδι, βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ξαναρίχνουμε τις πατάτες. Ρίχνουμε τον κόλιανδρο και ψήνουμε για 20 – 30 δευτερόλεπτα.

Σβήνουμε με το κρασί, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και «αντινάσσουμε» τις πατάτες (κουνάμε έντονα την κατσαρόλα για να ανακατευτούν) για 10 δευτερόλεπτα.

Πηγή: Συνταγή του Χριστόφορου Πέσκια από το http://www.gastronomos.gr/sintages/1507

Σημειώσεις: Έχω φτιάξει αυτή τη συνταγή αρκετές φορές, και επειδή θέλω τις πατάτες αρκετά μαλακές από μέσα, τις τηγανίζω αρχικά επί 20 λεπτά με το διακόπτη στο 2.5. Όταν πάει να παραζεσταθεί, τον κατεβάζω στο 2 και μετά ξανανεβάζω στο 2.5 (με ανώτερη θερμοκρασία το 3). Όταν συμπληρωθούν τα 20 λεπτά, ανεβάζω τη θερμοκρασία στο 3 για άλλα πέντε λεπτά. Τον κόλιανδρο τον βάζω από τη μέση του τηγανίσματος. Κουνάω το σκεπαστό τηγάνι μερικές φορές κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος για να μην κολλάνε οι πατάτες και να πηγαίνει το λάδι και από πάνω τους.

ergaleiaΓια το σπάσιμο της πατάτας χρησιμοποιώ πάντα ματσόλα, όπως αυτή της φωτογραφίας, τυλιγμένη σε πετσέτα.

 

Στο τέλος δεν βγάζω τις πατάτες, αλλά τις σουρώνω με τη βοήθεια του εξαρτήματος που βλέπετε στη φωτογραφία, με το οποίο σκεπάζω το τηγάνι, ώστε οι πατάτες να μην πέσουν, και κρατώντας μαζί και το τηγάνι και το σκέπασμα, τα γυρίζω στο πλάι πάνω από το δοχείο όπου θέλω να αδειάσω το λάδι.

oinos

Συνήθως σβήνω τις πατάτες με μαυροδάφνη. Την τελευταία φορά όμως χρησιμοποίησα ερυθρό ημίγλυκο του αγροτικού οινοποιητικού συνεταιρισμού Τυρνάβου, και το αποτέλεσμα ήταν ικανοποιητικό.

Επίσης, την τελευταία φορά δεν είχα μικρές πατάτες Κύπρου και χρησιμοποίησα μικρές γαλλικές της ποικιλίας Agata. Μια χαρά έγιναν.

 

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΜΥΡΑ, ΛΑΔΕΡΑ, ΤΗΓΑΝΗΤΑ and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s