Πατάτες με ζακέτα!

jacket-beansΑπό τη Μαρία

Οι jacket potatoes, δηλαδή πατάτες που ψήνονται sto φούρνο ολόκληρες με τη φλούδα, είναι μια δημοφιλής συνταγή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι πιο κατάλληλες πατάτες θεωρούνται αυτές του είδους Maris Piper, King Edward, Estima, Marfona και Desiree. Αυτές πλένονται καλά, ψήνονται με τη φλούδα και στη συνέχεια ανοίγονται στα δυο με πηρούνι και γεμίζουν με τα υλικά που θέλουμε: Φασόλια, τόνο, τυρί, ζαμπόν, και βέβαια στις περισσότερες περιπτώσεις βούτυρο, που λιώνει πάνω τους όσο είναι ζεστές.

Οι πατάτες αυτές μπορούν να σερβιριστούν με πολλές παραλλαγές στη νηστεία: στην αλάδωτη νηστεία μπορούμε να βάλουμε μόνο αλάδωτα φασόλια, που βρίσκουμε έτοιμα στην κονέρβα Heinz ή φτιάχνουμε μόνοι μας, στην κατάλυση ελαίου μπορούμε να προσθέσουμε λάδι, πιπέρι και ρίγανη, ενώ στην κατάλυση ιχθύος, τόνο και λάδι, κατά προτίμηση ελαιόλαδο. Εννοείται ότι συνοδεύονται θαυμάσια από σαλατικά, όπως στη φωτογραφία. Αλλά ας δούμε με περισσότερες λεπτομέρειες πώς γίνονται:

1) Πλένουμε τις πατάτες πάρα πολύ καλά κι ενώ είναι ακόμα υγρές, τις τρίβουμε με/κυλάμε σε αλάτι ώστε να πάει παντού. Μια εκδοχή θέλει το αλάτι ψιλό, για να απλωθεί πάνω τους ομοιόμορφα, άλλη το θέλει χοντρό, ώστε να γίνει η φλούδα ακόμα πιο τραγανή – μόνο που έτσι θα γίνει και πιο ανομοιόμορφη.

Ή:

Πλένουμε τις πατάτες πάρα πολύ καλά, τις σκουπίζουμε, τις αλείφουμε με λάδι – μερικοί Άγγλοι συνηθίζουν το κραμβέλαιο, όμως εμείς και το BBC ξέρουμε ότι το ελαιόλαδο είναι καλύτερο – και τις τρίβουμε με/κυλάμε σε ψιλό ή χοντρό αλάτι

Ή:

Πλένουμε τις πατάτες πάρα πολύ καλά, τις σκουπίζουμε, τις τρυπάμε με πηρούνι ώστε το λάδι να μπει και μέσα τους σε κάποια σημεία και στη συνέχεια το αλείφουμε παντού και τις τρίβουμε με/κυλάμε σε ψιλό ή χοντρό αλάτι.

Προσωπικά βρίσκω ότι το πλύσιμο και το αλάτισμα είναι αρκετό, και δεν χρειάζεται τρύπημα με πηρούνι.

Στο ψήσιμο επίσης, υπάρχουν τουλάχιστον δυο εκδοχές: Η μια θέλει τη θερμοκρασία του φούρνου να είναι 200-220 βαθμοί με διάρκεια ψησίματος 1 ώρα και 10 λεπτά το πολύ (για να μην ξεραθούν οι πατάτες εσωτερικά), ενώ η άλλη θέλει τη θερμοκρασία στους 190 και τη διάρκεια 1 ώρα και 3/4 περίπου. Σε γενικές γραμμές όμως, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι οι πατάτες πρέπει να βρίσκονται στο μέσο του φούρνου.

Όταν τις βγάλουμε από το φούρνο τις σερβίρουμε αμέσως, ενώ δεν τις ανοίγουμε μέχρι τη στιγμή που θα τις φάμε, ώστε να παραμείνουν τραγανές απ’ έξω και μαλακές και ζεστές από μέσα.

Κάνουμε πάνω τους σταυροειδή τομή και τις ανοίγουμε με απότομη πίεση στο μέσο. Μπορούμε και να τις σκαλίσουμε με ένα πηρούνι εσωτερικά, ώστε να διεισδύσει καλύτερα η γέμιση.

Καλή επιτυχία!

jacket-potatoΥ.Γ. Αν βιαζόμαστε και θέλουμε οπωσδήποτε πατάτες με φασόλια, μπορούμε να κάνουμε και μια λιγότερο νόστιμη εκδοχή με βραστή πατάτα, την οποία βλέπετε στη φωτογραφία μου. Μην το πείτε σε κανέναν Άγγλο, θα το θεωρήσει ιεροσυλία 🙂

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΑΔΩΤΑ, ΑΛΜΥΡΑ, ΛΑΔΕΡΑ, ΦΟΥΡΝΟΥ, ΨΑΡΙΑ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Πατάτες με ζακέτα!

  1. Παράθεμα: Φασόλια αγγλικού πρωινού με κόκκινη σάλτσα (σαν τα Heinz) | ΝΗΣΤΕΙΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s