Μελεκούνια

Από τη Χρυσάνθη Λάμπη και την Ελένη Διάκουλα

Το μελεκούνι είναι το παραδοσιακό γλυκό της χαράς :το προσφέρουν στα βαφτίσια και στους γάμους, μαζί με τις μπουμπουνιέρες
Στην Ρόδο ετοιμάζουν τα μελεκούνια μόνο στο σπίτι, δεν πωλούνται σε ζαχαροπλαστεία. Η προετοιμασία της ξεκινάει 2 βδομάδες πριν το γάμο ή τη βάφτιση, γιατί οι ποσότητες είναι μεγάλες (π.χ. 100 κιλά σουσάμι και μέλι) .

ΥΛΙΚΑ

2 κιλά Σουσάμι καβουρδισμένο
2 κουτ. γλ. Κανέλλα
500 γρ. Αμύγδαλα καβουρδισμένα στο φούρνο
2 κ.  Μέλι θυμαρίσιο (μπεζ χρώμα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά το σουσάμι και το αφήνουμε να στραγγίσει σε σίτα.
Μετά το καβουρδίζουμε καλά σε κατσαρόλα. Πρέπει να καβουρδιστεί τόσο ώστε να μοσχομυρίζει και να θρυμματίζεται καθώς το σπάμε ανάμεσα στα δυο μας δάκτυλα.
Σε βαθύ μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το σουσάμι με την κανέλλα και τα αμύγδαλα (τα οποία έχουμε επίσης καβουρδίσει καλά στο φούρνο). Εν τω μεταξύ  βάζουμε το μέλι σε βαθιά, απλωτή κατσαρόλα και το τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά.
Το αφήνουμε να βράσει και ανακατεύουμε με μεγάλη ξύλινη κουτάλα.
Για να καταλάβουμε αν είναι έτοιμο το μέλι, ρίχνουμε λίγο μέσα σε μπολάκι με νερό( σε θερμοκρασία δωματίου). Μόνο αν το μέλι μαζεύεται σαν μαλακιά καραμέλα σε μπαλίτσα είναι έτοιμο. Το κατεβάζουμε αμέσως από την φωτιά και το ρίχνουμε μέσα στο μπολ με το μείγμα σουσαμιού.
Ανακατεύουμε καλά με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
Απλώνουμε το μείγμα όπως είναι χλιαρό, σε μια παχιά στρώση( 3 εκ. περίπου )πάνω σε ένα μεγάλο ορθογώνιο παραλληλόγραμμο κομμάτι λαδόκολλας.
Με μία ξύλινη βέργα, σαν χοντρό χάρακα, στρώνουμε τις άκρες γύρω-γύρω, όπως επίσης και την επιφάνεια, για να είναι παντού ομοιόμορφο και τελείως επίπεδο.
Αυτό το κάνουμε για δύο λόγους:Α)για να είναι εμφανίσιμα και Β) για ναέχουν σχήμα που μπορεί να δουλευτεί να είναι δηλαδή σαν «τουβλάκια» για να τα στολίσουμε, να δημιουργήσουμε πυργάκια σε σχήμα αστεριού κλπ.
Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλλα και στρώνουμε με τα δάκτυλα. Απλώνουμε από πάνω άλλη μία λαδόκολλα και το πιέζουμε με ένα πλάστη για να γίνουν ομοιόμορφα.
Περιμένουμε να κρυώσει λίγο. Με το ίδιο ξύλο που μοιάζει με χάρακα, κόβουμε λωρίδες κατά μήκος και κόβουμε κομμάτια σε σχήμα ρόμβου, τοποθετώντας το μαχαίρι διαγώνια καθώς χωρίζουμε τα κομμάτια (διαστάσεις περίπου 5Χ5 cm).
Τυλίγουμε ένα-ένα τα μελεκούνια σε κομμάτια διάφανης ζελατίνας.
To μελεκούνι καθώς το σπάμε στη μέση έχει ένα χαρακτηριστικό ήχο, σαν μικρές αλλεπάλληλες εκρήξεις.

ΤΙP: Το μελεκούνι μοιάζει με το παστέλι αλλά η μεγάλη της διαφορά είναι ότι το μελεκούνι πρέπει να λυγίζει , να μην είναι σκληρό.

Πηγή συνταγής: http://www.mamakouzina.tv/gr_recipy.asp?rid=1031&session-id=07a93935c52a1768ce0df66f0dfbdee3

Άλλη μια συνταγή της Σοφίας Κωνσταντινίδου:

Υλικά:
• 700 γραμμάρια μέλι (Γεύσεις Θεών)
• 1 κιλό σουσάμι
• ½ κουταλάκι κανέλα
• ½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
• ξύσμα 1 πορτοκαλιού (ή περγαμόντου)
• 100 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα (αποφλοιωμένα)

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε το σουσάμι και το καβουρντίζουμε. Στη συνέχεια το κοπανίζουμε ελαφρά σε ένα γουδί ή το τρίβουμε στο μπλέντερ. Βράζουμε καλά το μέλι μέχρι να χάσει την υγρασία του και να αρχίσει να στερεοποιείται και το ανακατεύουμε καλά με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Καθαρίζουμε και βρέχουμε μία επιφάνεια και απλώνουμε το μίγμα του μελιού όσο είναι ακόμη ζεστό και μαλακό. Πιέζουμε πάνω στην επιφάνειά του ένα ένα τα αμύγδαλα έτσι ώστε να ενσωματωθούν με αυτό και το αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις κρυώσει το μελεκούνι το κόβουμε σε ρόμβους κι το τυλίγουμε σε σελοφάν. Για να διατηρηθούν μεγάλο χρονικό διάστημα τα τοποθετούμε σε δοχεία καλά κλεισμένα.

Πηγή συνταγής: http://www.stargamos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=316:2009-12-06-20-26-58&catid=54:synatges-gamou&Itemid=106

Ιστορία και διατροφική αξία μελεκουνιών

Παράδοση : Στο νησί της Ρόδου, σύμφωνα με την παράδοση, στους γάμους και τα βαφτίσια κερνάνε τους καλεσμένους  μελεκούνι. Οι γυναίκες του χωριού από το οποίο κατάγεται το ζευγάρι, μαζεύονται όλες μαζί και σε γιορτινή ατμόσφαιρα με τραγούδι και χαρές φτιάχνουν τα μελεκούνια τα οποία τα προσφέρουν στα καλέσματα και στην εκκλησία.

Ιστορικά προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα  . Το μέλι και το σησάμι είχαν πολύ σημαντική θέση στη διαιτολόγιο  των αρχαίων Ελλήνων. Γνώριζαν από τότε την υψηλή τους διατροφική αξία και ήρθε μετά από χιλιάδες χρόνια η επιστήμη να το αποδείξει.

Η ονομασία Μελεκούνι έχει ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα.

Αποτελείται από 2 συνθετικά  μελε και κούνι  από το μέλι κα το κουνί (κούνα-ες) όπως λέμε τους σπόρους στη Ρόδο.  Προέρχεται από το κόκκων (του κόκκωνος) που στην Αρχαία Ελληνική γλώσσα σημαίνει σπόρος .

Μελεκούνι το καλύτερο «energy snack»

Το μελεκούνι σε σύγκριση με τρόφιμα τύπου ¨snack¨(με ίσες θερμίδες) όπως σοκολάτες, ντόνατς, μπισκότα, κρουασάν κ.α. έχει μακράν την υψηλότερη διατροφική αξία και προσφέρει εξαιρετικά θρεπτικά στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα  στον άνθρωπο.

Ο θησαυρός της Ρόδου μας δίνει ενέργεια και υγεία.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το μελεκούνι έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία και συμβάλλει στη μακροζωία.
Αυτό οφείλεται στα δύο κυριότερα  συστατικά του το αναποφλοίωτο σησάμι και το μέλι.

ΣΗΣΑΜΙ

Οι σπόροι του φυσικού σουσαμιού περιέχουν χαρακτηριστικά όπως:

1) Πενταπλάσια ποσότητα ασβεστίου από το πλήρες πρόβειο γάλα.
2) Διπλάσια ποσότητα σιδήρου από το σπανάκι.
3) Μεγαλύτερη περιεκτικότητα φωσφόρου από τα ψάρια.
4) Υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών και διαιτητικών ινών.
5) Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-6) ,η σεσαμίνη και η βιταμίνη Ε που περιέχονται στο σησάμι μειώνουν σημαντικά τη κακή χοληστερόλη.
6) Σημαντικές ποσότητες βιταμινών όπως β1, β2, νιασίνη.
7) Φυτοστερόλες και λιγνάνες που δρουν αντιοξειδωτικά, αποτοξινωτικά και φαρμακευτικά στον οργανισμό.

ΜΕΛΙ

1) Το μέλι αποτελείται από 180 πολύτιμα στοιχεία κι έχει μεγάλη θρεπτική αξία.
2) Είναι η πιο γρήγορη πηγή ενέργειας που μας προσφέρει αυτούσια η φύση, πολύτιμη για τους αθλητές, τα παιδιά, τις εγκύους, τους αρρώστους και για κάθε ταλαιπωρημένο οργανισμό.
3) Βοηθάει στη μνήμη και στη διαύγεια του μυαλού.
4) Προστατεύει τα δόντια και καταστέλλει την αναιμία.
5) Χαρακτηρίζεται από αντισηπτική, βακτηριοστατική και καρδιοτροφική δράση.
6) Συμβάλλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.
7) Βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας και του έλκους.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΛΕΚΟΥΝΙΟΥ

ποσότητα
ανά 100γρ
μελεκούνι 60γρ
μελεκούνι 30γρ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
519 kcal
311 kcal
155 kcal
ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ
16,6 g
10 g
5 mg
ΛΙΠΑΡΑ Εκ των οποίων
31,6 g
18,9g
9,45g
Κορεσμένα
4,3 g
2,58g
1,29
Μονοακόρεστα
15,5 g
9,3g
4,65
Πολυακόρεστα
11,8 g
7,1g
3,55
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ
0
0
0
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ
38,8 g
23,28g
11,64g
ΣΑΚΧΑΡΑ Εκ των οποίων
28,9 g
           17,3g
8,65g
Φρουκτόζη
13,8
8,3
4,2
Γλυκόζη
13,6
8,1
4
ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ
6,51 g
4 g
2 g
ΑΣΒΕΣΤΙΟ
611 mg
          367 mg
183 mg
ΣΙΔΗΡΟΣ
3,4 mg
2,1 mg
1 mg
ΦΩΣΦΟΡΟΣ
344 mg
206 mg
103
ΝΑΤΡΙΟ
0,012g
0,007g
0,0035g

ΣΗΔ: ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΟΣΗ σύμφωνα με την οδηγία 2008/100/ΕΟΚ

Πηγή στοιχείων: http://www.mel.gr/content.asp?id=3

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΑΔΩΤΑ, ΓΛΥΚΑ, ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ, ΜΕ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ, ΥΓΙΕΙΝΑ and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s