Μελομακάρονα μπουκιές χωρίς ζάχαρη, με μέλι

melomakarona-piatela

Εκτέλεση – φωτογραφίες: Μαρία

Η συνταγή αυτή είναι παραλλαγή της εξαιρετικής συνταγής της mamangelic που μπορείτε να δείτε εδώ. Με τη διαφορά ότι δεν έβαλα μοσχοκάρυδο καθώς δεν το προτιμώ στα μελομακάρονα, διπλασίασα την ποσότητα κανέλας, χρησιμοποίησα χυμό πορτοκαλιού αντί μανταρινιού και δεν έβαλα κονιάκ (την επόμενη φορά…) Επίσης, προτίμησα το ελαιόλαδο από το λάδι καρύδας.

Με ακριβώς την ίδια ποσότητα υγρών και στερεών υλικών, η mamangelic έκανε 28 περίπου κομμάτια των 28 γραμμαρίων (πριν το ψήσιμο το ζύγισμα) ενώ εγώ ακριβώς 82 μπουκίτσες, δηλαδή πολύ μικρά μελομακάρονα. Τα έκανα μπουκίτσες, ώστε και αυτοί που θέλουν μόνο να δοκιμάσουν ή δεν θέλουν να φάνε πολύ, να μην διστάζουν να πάρουν. Αυτοί που η ποσότητα της μιας μπουκίτσας τους πέφτει μικρή, δεν αδικούνται καθώς μπορούν πάντα να πάρουν περισσότερες!

melomakarona-piato

Υλικά για τη ζύμη (για 82 μπουκίτσες ή 28 μελομακάρονα)

  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 130 γρ. μέλι
  • 1 κουταλιά σούπας τριμμένη κανέλα Κεϋλάνης
  • 1/2 κουταλιάς γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1 γεμάτη κουταλιά σούπας ξύσμα πορτοκαλιού (περίπου 3 πορτοκάλια μικρά)
  • 80 γρ. φρέσκο χυμό από πορτοκάλια
  • 10 γρ. κονιάκ (ή αν δε βάλετε +10 γρ χυμό πορτοκαλιού)
  • 150 γρ. ελαιόλαδο
  • Μια απειροελάχιστη πρέζα αλάτι
  • 1/2 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/3 κοφτό κ. γ. σόδα (έβαλα λίγο λιγότερο)

Υλικά για το σιρόπι

  • 235 γρ. νερό
  • 360 γρ. μέλι
  • 2 φλούδες από πορτοκάλια
  • τη φλούδα από ένα λεμόνι
  • 1 ξύλο κανέλας (έβαλα 1 κουταλιά σούπας τριμμένη κανέλα Κεϋλάνης)

Για το πασπάλισμα (προαιρετικά…)

  • Καρυδόψιχα κοπανισμένη
  • Κανέλα Κεϋλάνης

Εκτέλεση

Ρίχνουμε τα υλικά για το σιρόπι σ’ ένα κατσαρολάκι και μετράμε 5 λεπτά από το σημείο βρασμού.

Αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε το φούρνο να προθερμαίνεται στους 180C με αντιστάσεις πάνω κάτω, και ξεκινάμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα.

Σε λεκανίτσα βάζουμε όλα μας τα υλικά εκτός του αλευριού, του χυμού πορτοκαλιού και της σόδας και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το μέλι.

melomakarona-xysma

Ρίχνουμε τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκαλιού ακριβώς πάνω από τη λεκανίτσα, επειδή θα αφρίσει και δεν θέλουμε να χυθεί απέξω. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά.

Προσθέτουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Έτοιμο!
Αν θέλουμε «ζυμώνουμε» ελάχιστα, γιατί με το πολύ ζύμωμα η ζύμη «κουράζεται» και ξεχωρίζει το λάδι.
Αφήνουμε τη ζύμη να σφίξει για 10 λεπτά ενώ στρώνουμε λαδόχαρτο στο ταψί μας.

melomakarona-zymh

Κατόπιν πλάθουμε τα μελομακάρονα μπουκίτσες με τη βοήθεια κουταλιού του γλυκού (το κουταλάκι να είναι λίγο βαθύ).

melomakarona-koutali

Αραδιάζουμε τα μελομακάρονα στο ταψί και τους κάνουμε σχεδιάκι, σταυρώνοντας πάνω τους ένα μικρό πιρούνι.

melomakarona-pirouni

Τα ψήνουμε στους 180oC στη μεσαία σχάρα και αντιστάσεις.

melomakarona-tapsi

Οι μπουκίτσες χρειάζονται περίπου 20 λεπτά. Στα 25 θα είναι πιο τραγανά, σχεδόν σαν μπισκοτάκια. Λίγο πριν τα βγάλουμε, αφαιρούμε τις φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού από το σιρόπι και αν θέλουμε, τις τρώμε. Αν έχουμε βάλει ξύλο και όχι σκόνη κανέλας, το αφαιρούμε κι αυτό.
Μόλις βγάλουμε τα μελομακάρονα απ’ το φούρνο, τα ρίχνουμε καυτά στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε περίπου 25 δευτερόλεπτα (για πιο σιροπιασμένα τα αφήνουμε 28-30 δευτερόλεπτα) πιέζοντάς τα με την τρυπητή κουτάλα για να βρίσκονται μέσα στο σιρόπι. Η mamangelic προτείνει «αν θέλετε να σιροπιάσετε μόνο ένα για δοκιμή και να μετρήσετε το χρόνο για να έχετε το αποτέλεσμα που θέλετε, μπορεί δηλαδή να σας αρέσει μελωμένο στα 23 δευτερόλεπτα ή στα 15. Κατόπιν συνεχίζετε με τα υπόλοιπα με το χρόνο που επιθυμείτε».
Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με καρύδι, ψιλοκοπανισμένο, χοντροκοπανισμένο, όπως προτιμάτε.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

 

 

 

This entry was posted in ΓΛΥΚΑ, ΖΥΜΕΣ, ΛΑΔΕΡΑ, ΥΓΙΕΙΝΑ and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s