ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΑΠΟ…ΣΟΪ (με κιμά σόγιας)

soy_spaghettiΣυνταγή – φωτογραφία: Κατερίνα

ΥΛΙΚΑ

  • «Κιμάς» σόγια (υπολογίστε πως το στεγνό προϊόν μετά το μούλιασμα σχεδόν τετραπλασιάζεται σε όγκο)
    • Κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
    • Ελαιόλαδο
    • Ντομάτα κονκασέ (κονσέρβα/κουτί)
    • Πελτές ντομάτας – 1 καλή κουταλιά (περισσότερος, αν είναι περισσότερη η σόγια)
    • Αρωματικά στην παρούσα συνταγή: τριμμένη κανέλλα + γαρύφαλλο + κάρυ + κόλιανδρο. (Εναλλακτικά αρωματικά: σκόρδο + δάφνη)
    • Αλάτι και πιπέρι
    • Μακαρόνια της προτίμησής μας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Απαραίτητη προεργασία σόγιας: Επειδή η σόγια έχει μια χαρακτηριστική γεύση φασολιού, χρειάζεται να απορροφήσει καλά τα αρωματικά στοιχεία από την αρχή, δηλαδή από το μούλιασμά της. Βάζουμε από βραδύς την σόγια με μπόλικο νερό μέσα σε κατσαρόλα, προσθέτοντας ΚΑΙ τα αρωματικά στοιχεία. Τα φέρνουμε σε βρασμό, σβύνουμε την φωτιά και αφήνουμε την σόγια μέσα στην κλειστή κατσαρόλα όλη νύχτα.
Την επομένη αδειάζουμε την «φουσκωμένη» σόγια μέσα σε σουρωτήρι. ΧΩΡΙΣ να την ξεπλένουμε, παίρνουμε λίγη ποσότητα στην χούφτα, την στίβουμε καλά και την τοποθετούμε χωριστά, μέχρι να την τελειώσουμε όλη την ποσότητα. Από αυτό το σημείο και μετά, την σόγια την «μεταχειριζόμαστε» σαν να είναι κιμάς κρέατος.

Σε κατσαρόλα ή ταβά (αντικολλητικό σκεύος ει δυνατόν) βάζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά, μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι – ΟΧΙ να ξεροψηθεί.
Προσθέτουμε την σόγια, ανακατεύοντας συνεχώς επί 5-10 λεπτά, για να προλάβει να πάρει η σόγια και την γεύση του κρεμμυδιού.
Προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ, τον πελτέ, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα λίγα λεπτά ακόμα, για να «τραβήξει» η σόγια την γεύση ΚΑΙ των προσθηκών αυτών.
Τέλος συμπληρώνουμε νερό μετρημένο και αφήνουμε να σιγοβράσει η σάλτσα με σκεπασμένη την κατσαρόλα, μέχρι να μείνει ελάχιστο νερό και να είναι μια σωστή, όχι πολύ ρευστή σάλτσα.

Βράζουμε τα μακαρόνια, τα σουρώνουμε και τα ζεματάμε με ελαιόλαδο όπως συνηθίζουμε, και τα σερβίρουμε με σάλτσα από πάνω σε κάθε μερίδα.
Εννοείται πως εκτός περιόδων νηστείας, ταιριάζει απόλυτα να σερβίρουμε και τριμμένο τυρί στο πιάτο.

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΜΥΡΑ, ΖΥΜΑΡΙΚΑ, ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ, ΛΑΔΕΡΑ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s