Μαυρομάτικα φασόλια σαλάτα

Συνταγή-φωτογραφία: Μαρία

Υλικά

500 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
1 ποτήρι κρασιού ρύζι μπόνετ
1 μέτριο καρότο, τριμμένο
2-3 κουταλιές σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
κρεμμύδι ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο
ξύδι
αλάτι

Εκτέλεση

Βάζουμε τα φασόλια να βράσουν σε κρύο νερό. Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε να βράσει σκέτο νερό.

Όταν τα φασόλια μαλακώσουν κάπως, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε στην κατσαρόλα να ξαναβράσουν με το άλλο ζεστό νερό. Μόλις πάρουν βράση προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.

Όταν φασόλια και ρύζι έχουν βράσει, σουρώνουμε και αδειάζουμε σε δοχείο. Περιμένουμε να χλιαρύνουν λίγο, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.

Σε μέρα αλάδωτης νηστείας μπορούμε να μην βάλουμε λάδι. Εναλλακτικά μπορούμε να προσθέσουμε ελιές (κάθε 5 ελιές αναλογούν περίπου σε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο).

Σημείωση: Τα μαυρομάτικα φασόλια μπορούν να γίνουν σαλάτα και χωρίς το ρύζι βέβαια. Η προσθήκη ρυζιού γίνεται για λόγους διατροφικούς: «Τα όσπρια είναι τροφές πλούσιες σε δύο αμινοξέα, τη λυσίνη και τη θρεονίνη, ενώ είναι πολύ φτωχά σε μεθειονίνη. Το ρύζι, όπως και άλλα δημητριακά, είναι πλούσιο σε μεθειονίνη, ενώ υπολείπεται σε λυσίνη. Άρα, μαγειρεύοντας φακές ή ρεβίθια (ή φασόλια στην περίπτωσή μας…) με ρύζι μπορούμε να καλύψουμε σημαντικά τις πρωτεϊνικές απαιτήσεις του οργανισμού μας.» Βλ. Πώς να καλύψετε τις ανάγκες σας σε πρωτεΐνη την περίοδο της νηστείας

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΑΔΩΤΑ, ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ, ΛΑΔΕΡΑ, ΟΣΠΡΙΑ, ΣΑΛΑΤΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ, ΥΓΙΕΙΝΑ and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s