Νιόκι σπιτικά, νηστίσιμα με πατάτα και αλεύρι

gnocchiΤα νιόκι (gnocchi) είναι χαρακτηριστικό πιάτο της ιταλικής κουζίνας και μπορούν να περιέχουν από ρικότα και αυγά μέχρι σπανάκι και διάφορα άλλα υλικά. Εδώ έχουμε μια νηστίσιμη εκδοχή με αλεύρι και πατάτα.

Υλικά για 4 μερίδες

  • 500 γρ. πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικής καλλιέργειας
  • 120 γρ. λευκό αλεύρι, σκληρό (η δόση του δεν είναι απόλυτη: όσο περισσότερα υγρά έχουν οι πατάτες, τόσο περισσότερο αλεύρι πρέπει να χρησιμοποιηθεί)

Εκτέλεση

  • Πλένουμε τις πατάτες και χωρίς να τις καθαρίσουμε τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό. Τις βράζουμε για περίπου 30 λεπτά.
  • Είναι έτοιμες όταν το πιρούνι διεισδύει εύκολα μέχρι το κέντρο τους. Τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα -προσέχοντας να μην τις θρυμματίσουμε- και τις αφήνουμε να κρυώσουν για περίπου 1 ώρα μέσα σε ένα σουρωτήρι.
  • Τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε μέσα σε ένα μπολ με το ειδικό εργαλείο, χωρίς να αφήσουμε μεγάλα κομμάτια.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά (ρυθμίζουμε την ποσότητά του ανάλογα με τα υγρά της πατάτας), μέχρι να προκύψει ένα μείγμα συμπαγές, αλλά όχι πολύ σκληρό: να μη θρυμματίζεται σε ψίχουλα μέσα στα χέρια μας, αλλά να κολλάει στα δάχτυλά μας.
  • Το κόβουμε σε 5 κομμάτια και τα ακουμπάμε σε μια ξύλινη επιφάνεια καλά αλευρωμένη.
  • Σχηματίζουμε «μπαστουνάκια» διαμέτρου περίπου 1,5 εκ. Τα κόβουμε σε κομμάτια περίπου 1,5 εκ. το καθένα, με ένα μαχαίρι λείο, χωρίς δόντια.
  • Αλευρώνουμε καλά έναν μεγάλο δίσκο. Με το αριστερό μας χέρι (αν είμαστε δεξιόχειρες) κρατάμε έναν τρίφτη ώστε να έχει κλίση 45 μοιρών (σαν να είναι τσουλήθρα!). Με το δεξί μας χέρι παίρνουμε ένα κομμάτι από αυτά που έχουμε κόψει, το ακουμπάμε πάνω στον τρίφτη και, ασκώντας ελαφρά πίεση με τον αντίχειρα, το κυλάμε πάνω στον τρίφτη κι έπειτα το αφήνουμε να πέσει απευθείας μέσα στον αλευρωμένο δίσκο.
  • Προσέχουμε ώστε τα νιόκι να μην ακουμπήσουν το ένα το άλλο, διότι κολλάνε πολύ εύκολα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλα τα κομμάτια. Έτσι, κάθε νιόκι θα είναι από τη μία πλευρά του βαθουλωτό και από την άλλη φουσκωτό και με γραμμώσεις που θα συγκρατήσουν πολύ καλά τη σάλτσα.
  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε 3 λίτρα νερό. Προσθέτουμε το αλάτι και ρίχνουμε προσεκτικά τα νιόκι στο νερό μόλις αρχίσει να βράζει.
  • Μόλις βράσουν -τα φρέσκα δεν θα χρειαστούν παραπάνω από ένα λεπτό!-, τα μεταφέρουμε αμέσως με μια σουρωτή κουτάλα στο τηγάνι ή την κατσαρόλα με τη σάλτσα με τη σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει. Πάντα με προσοχή για να μη σπάσουν.
  • Ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα και τα σερβίρουμε με σάλτσα της αρεσκείας μας.

Πηγή: Η συνταγή της ELENA NEGRATO, http://www.gastronomos.gr/sintages/4660/Spitika-nioki-patatas-bima-bima

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΑΔΩΤΑ, ΑΛΜΥΡΑ, ΖΥΜΑΡΙΚΑ, ΖΥΜΕΣ, ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ, ΥΓΙΕΙΝΑ and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Νιόκι σπιτικά, νηστίσιμα με πατάτα και αλεύρι

  1. Παράθεμα: Νιόκι με κόκκινη σάλτσα | ΝΗΣΤΕΙΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s