Λαζαράκια εύκολα χωρίς ζάχαρη

Συνταγή – φωτογραφίες: Μαρία

Για την ψυχή του Λάζαρου οι γυναίκες ζύμωνουν ανήμερα το πρωί του Σαββάτου ειδικά κουλουράκια, τα οποία τα ονομάζουν «Λαζαράκια», «Λαζάρηδες» ή αλλιώς και «Λαζαρούδια».

«Λαζαράκια για τον Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις» συνήθιζαν να λένε παλαιότερα, αφού πίστευαν ότι σύμφωνα με την παράδοση ο αναστημένος φίλος του Χριστού είχε παραγγείλει: «Όποιος ζυμώσει και δε με πλάσει, το φαρμάκι μου να πάρει…»

Στα «λαζαράκια» δίνουν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Όσα παιδιά έχει η οικογένεια τόσους «λαζάρηδες» πλάθουν και στη θέση των ματιών βάζουν δυο γαρίφαλα.

Στην Κω, η παράδοση ήθελε κάποτε τις αρραβωνιασμένες κοπέλες να φτιάχνουν φτιαχναν ένα λαζαράκι σε μέγεθος μικρού παιδιού, γεμισμένο με χίλια δυο καλούδια και κεντημένο σχεδόν σαν τις κουλούρες του γάμου, για να το στείλουν στο γαμπρό. Τα «λαζαρούδια» πολλές νοικοκυρές τα γέμιζαν με αλεσμένα καρύδια, αμύγδαλα, σύκα, σταφίδες, μέλι, πρόσθεταν πολλά μυρωδικά και τα παιδιά ξετρελαίνονταν να τα τρώνε ζεστά. (Πηγή: https://www.ekklisiaonline.gr/nea/lazarakia-syntagi-gia-simera-anastasi-tou-lazarou-savvato/)

Πάμε λοιπόν για μια εύκολη συνταγή για νόστιμα γεμιστά λαζαράκια χωρίς ζάχαρη, που μπορούν να φάνε κι αυτοί που δεν τρώνε καρύδια και σταφίδες!

Υλικά (για 9 λαζαράκια, που το καθένα πριν το ψήσιμο ζυγίζει περίπου 110 γραμμάρια)

  • Αλεύρι κίτρινο σταρένιο, 300 γραμμάρια
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 300 γραμμάρια
  • Κανέλα Κεϋλάνης, 1 κουταλιά σούπας (και αν θέλουμε, 1/4 κουταλιού γλυκού επιπλέον για τη γέμιση)
  • Μέλι, 50 ml
  • Ελαιόλαδο, 2 κουταλιές σούπας
  • Μαγιά ξερή, 1,5 κουταλιά γλυκού
  • Αλάτι, 1/2 κουταλιά γλυκού
  • Γλυκάνισο, 1/4 κουταλιά γλυκού
  • Κοπανισμένα καρύδια
  • Σταφίδες ξανθές
  • Γαρύφαλλα (μοσχοκάρφια) ολόκληρα, 18 κομμάτια (για τα μάτια στα 9 λαζαράκια, αν θέλουμε και για στόμα υπολογίζουμε ένα ακόμα για κάθε λαζαράκι. Αν κάνουμε περισσότερα και μκρότερα λαζαράκια, υπολογίζουμε ανάλογα με τον αριθμό που θα φτιάξουμε.)
  • Νερό
  • Προαιρετικά: Ψιλοκομμένα σύκα, αμύγδαλα κι επιπλέον μέλι για τη γέμιση, όπως είχαν τα λαζαράκια της Κω.

Εκτέλεση

Βάζουμε στο δοσομετρητή υγρών 50 ml μέλι, συμπληρώνουμε με ζεστό νερό μέχρι τα 100 ml και ανακατεύουμε καλά, ώστε να διαλυθεί το μέλι. Συμπληρώνουμε άλλα 110 ml κρύο νερό της βρύσης και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε σε μπωλ και προσθέτουμε το αλάτι και το ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε στο υγρό μείγμα το αλεύρι (καλύτερα κοσκινισμένο, αν και δεν είναι απαραίτητο), την κανέλα, το γλυκάνισο και τη τελευταία τη μαγιά. Είτε ανακατεύουμε και ζυμώνουμε το μείγμα, είτε βάζουμε να το ζυμώσει ο αρτοπαρασκευαστής ή η κουζινομηχανή μας. Αν έχουμε αρτοπαρασκευαστή ή κουζινομηχανή, ρίχνουμε απευθείας στο δοχείο της συσκευής μας τα υγρά και στερεά υλικά.

Κοπανίζουμε καρυδόψιχα και βάζουμε ίση ποσότητα από σταφίδες. Υπολογίζουμε μια κουταλιά σούπας γέμιση για κάθε λαζαράκι. Αν κάποιοι από αυτούς που θα φάνε δεν θέλουν καρύδια και σταφίδες, θα αφήσουμε το δικό τους δίχως γέμιση.

Από τη ζύμη φτιάχνουμε – με λαδωμένα χέρια – 9 μπάλες που ζυγίζουμε, ώστε να είναι 100 γραμμάρια η καθεμία. Μας περισσεύει ένα κομμάτι, 35-40 γραμμάρια, από το οποίο θα φτιάξουμε τις πτυχώσεις του σάβανου πάνω στα λαζαράκια.

Στρώνουμε λαδόχαρτο στο ταψί που θα τοποθετήσουμε τα λαζαράκια και το πασπαλίζουμε με αλεύρι.

Από την κάθε μπάλα κόβουμε, πάντα με λαδωμένα χέρια, ένα μικρό κομμάτι, που θα κάνουμε κεφάλι. Ανοίγουμε το υπόλοιπο μέρος της ζύμης που θα κάνουμε σώμα, βάζουμε μέσα μια κουταλιά γέμιση και το κλείνουμε. Προσθέτουμε το κεφάλι και το κολλάμε. Έτσι αραδιάζουμε στο ταψί ένα-ένα τα λαζαράκια μας.

Με το κομμάτι που περίσσεψε φτιάχνουμε ένα λεπτό κορδόνι ζύμης και το κόβουμε κομμάτια. Βάζουμε πάνω στο κάθε λαζαράκι δυο κομμάτια κορδονιού σταυρωτά χιαστί, ένα κάτω από το Χ τοποθετημένο οριζόντια κι ένα οριζόντιο πάνω στο κεφάλι. Μπήγουμε δυο μοσχοκάρφια στο κεφάλι για μάτια (κι αν θέλουμε ένα τρίτο για στόμα, εγώ δεν έβαλα).

Αν έχουμε κάποια που δεν έχουν μέσα γέμιση και θέλουμε να ξεχωρίζουν, βάζουμε σε αυτά που έχουν γέμιση μια σταφίδα κι αφήνουμε τα σκέτα χωρίς.

Βάζουμε το ταψί σε φούρνο προθερμασμένο στους 50 βαθμούς και τα αφήνουμε να φουσκώσουν.

Όταν φουσκώσουν αρκετά, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 190-200 C (ανάλογα με το φούρνο σας… Ο δικός μου όταν δείχνει 200 C, έχει χαμηλότερη θερμοκρασία οπότε τον βάζω στους 200). Αφήνουμε τα λαζαράκια να ψηθούν για 30 λεπτά.

Έτοιμα! Με αυτή την ποσότητα μελιού, θα είναι νόστιμα αλλά όχι πολύ γλυκά.

Θα πάρουν ωραίο χρώμα εξωτερικά, ενώ μέσα θα είναι αφράτα και μαλακά.

Καλή επιτυχία!

Δείτε άλλη μια συνταγή για Λαζαράκια εδώ.

This entry was posted in ΑΛΑΔΩΤΑ, ΓΛΥΚΑ, ΖΥΜΕΣ, ΜΕ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ, ΦΟΥΡΝΟΥ and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Responses to Λαζαράκια εύκολα χωρίς ζάχαρη

  1. Παράθεμα: Λαζαράκια | ΝΗΣΤΕΙΑ

Σχολιάστε