ΝΗΣΤΕΙΕΣ

Στη σελίδα αυτή θα δείτε τις Ορθόδοξες νηστείες αναλυτικά. Για την ιστορία της νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και των Ορθόδοξων νηστειών γενικότερα, κάντε κλικ εδώ: Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

Το ίδιο περίπου θέμα με αυτής της σελίδας θα βρείτε και εδώ:  Ποιές είναι οι νηστείες-γιατί νηστεύουμε

———————————————————————————————

ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΝΗΣΤΕΙΕΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

ΝΗΣΤΕΙΑ ΠΑΣΧΑ

1) ΤΡΙΩΔΙΟ

1. Από Της Κυριακής Τελώνου και Φαρισαίου και μέχρι της Κυριακής του Ασώτου, έχουμε Κατάλυση εις πάντα όλη την εβδομάδα.

2. Την εβδομάδα της Τυρινής εκτός του κρέατος επιτρέπονται όλα τα άλλα και Τετάρτη και Παρασκευή.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

3. Η νηστεία της Μ. Τεσσαρακοστής, αρχίζει από την Καθαρή Δευτέρα με λάδι μόνο Σάββατο και Κυριακή.

4. Την Πέμπτη του Μεγάλου Κανόνος τρώμε λάδι.

5. Την Κυριακή των Βαΐων τρώμε ψάρι.

6. Την Μ. Εβδομάδα νηστεία.

7. Την εβδομάδα της Διακαινησίμου (δηλ. αυτήν μετά την Κυριακή του Πάσχα) έχουμε κατάλυση εις πάντα.

8. Από την Κυριακή του Θωμά μέχρι της Πεντηκοστής έχουμε κατάλυση λαδιού Τετάρτη και Παρασκευή.

9. Της Μεσοπεντηκοστής και την παραμονή της Αναλήψεως τρώμε ψάρι.

10. Την εβδομάδα της Πεντηκοστής έχουμε κατάλυση εις πάντα.

ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

11. . Η νηστεία αρχίζει την επόμενη της Κυριακής των Αγίων Πάντων και διαρκεί μέχρι της παραμονής των Αγ. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Τρώμε κάθε μέρα ψάρι και λάδι εκτός Τετάρτης και Παρασκευής. Η νηστεία αυτή γίνεται με διάκριση στο ψάρι, γιατί δυνατόν ο χρόνος όπου διαρκεί η νηστεία να είναι μικρός, οπότε και ο χρόνος καταλύσεως του ψαριού θα πρέπει να είναι και αυτός μικρός.

ΝΗΣΤΕΙΑ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

12. Τρώμε λάδι μόνο Σάββατο και Κυριακή και ψάρι της Μεταμορφώσεως (6 Αυγούστου). Αν η γιορτή της Παναγίας συμπέσει να είναι ημέρα νηστίσιμη τότε τρώμε αντί κρέας ψάρι, και γλυκά με λάδι και όχι με βούτυρο- γάλα-αυγά.

ΝΗΣΤΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

13. Από 15 Νοεμβρίου μέχρι και 24 Δεκεμβρίου τρώμε συνέχεια λάδι εκτός Τετάρτης και Παρασκευής, εξαιρουμένων πάντοτε των περιπτώσεων όπου έχομε κατάλυση λαδιού. Από 21 Νοεμβρίου μέχρι 17 Δεκεμβρίου τρώμε ψάρι Σάββατο και Κυριακή και σε ειδικές περιπτώσεις Τρίτη και Πέμπτη

ΓΕΝΙΚΑ

1. Για θεία Κοινωνία το Σάββατο, έχουμε νηστεία την προηγουμένη μέρα και κατάλυση λαδιού την Πέμπτη

2. Η μετάληψη του Μ. Αγιασμού οποτεδήποτε και αν γίνει, θα πρέπει να προηγηθεί νηστεία την προηγούμενη μέρα.

3. Νηστεία λαδιού δεν επιτρέπεται Σάββατο και Κυριακή, εκτός του Μ. Σαββάτου.

4. Κατάλυση ιχθύος (ψαριού): τρώμε ψάρι όχι όμως γαλακτερά, αυγά και κρέας.

5. Κατάλυση τυριού – αυγών: τρώμε γαλακτερά – αυγά – ψάρι όχι όμως κρέας.

6. Εφ’ όσον κατά την Μ. Τεσσαρακοστή η νηστεία έγινε κανονικά, τότε επιτρέπεται η Θεία Κοινωνία την εβδομάδα της Διακαινησίμου κάθε μέρα, ακόμη και μετά από γεύμα με κρέας και δείπνο με γαλακτερά την προηγουμένη της Θ. Κοινωνίας.

7. Εις ότι αφορά την Θ. Κοινωνία από των Χριστουγέννων μέχρι των Θεοφανείων, εφ’ όσον η νηστεία των Χριστουγέννων έγινε κανονκά, τότε επιτρέπεται η Θεία Κοινωνία κάθε μέρα με γαλακτερά μεσημέρι και βράδυ της προηγουμένης της Θ. Κοινωνίας.

8. Οι εορτάζοντες την ονομαστική τους εορτή ή του Αγίου της ενορίας τους, εφ’ όσον η ημέρα αυτή είναι νηστίσιμη, τότε προσφέρουν ψάρι χωρίς αυγά και  τυρί και γλυκά μόνο με λάδι.

9. Για Θεία Κοινωνία το Σάββατο του Ασώτου κανονική κατάλυση όλη την εβδομάδα, με λάδι μόνο το μεσημέρι της Παρασκευής και νηστεία το βράδυ.

10. Για Θεία Κοινωνία την Κυριακή του Ασώτου πάλι κατάλυση όλη την εβδομάδα με λάδι μόνο το μεσημέρι του Σαββάτου και νηστεία το βράδυ.

11. Για Θεία Κοινωνία το Σάββατο της Τυρινής τρώμε κανονικά τα της λευκής νηστείας – τα πάντα εκτός κρέατος – και την Παρασκευή λάδι το μεσημέρι και το βράδυ νηστεία.

12. Για Θεία Κοινωνία την Κυριακή της Τυρινής την Παρασκευή κανονικά τα της λευκής Νηστείας και το Σάββατο λάδι το μεσημέρι και το βράδυ νηστεία.

13. Για Θεία Κοινωνία την Κυριακή του Θωμά την προηγουμένη το μεσημέρι τρώμε γαλακτερά και το βράδυ Νηστεία.

14. Για Θεία Κοινωνία την ημέρα της Αναλήψεως την προηγουμένη τρώμε ψάρι το μεσημέρι και το βράδυ Νηστεία.

15. Για Θεία Κοινωνία την επόμενη των Χριστουγέννων το μεσημέρι της προηγουμένης τρώμε κρέας και το βράδυ γαλακτερά.

 

1. Κατάλυση γίνεται όταν δεν είναι Μ. Τεσσαρακοστή.

2. Δεν καταλύεται λάδι αν η γιορτή συμπέσει κατά την Α΄ Εβδομάδα της Μ. Τεσσαρακοστής.

3. Κατάλυση γίνεται όταν δεν είναι Μ. Τεσσαρακοστή.

4. Εάν τύχη την Μ. Εβδομάδα καταλύουμε μόνο λάδι.

5.Κατάλυση γίνεται όταν δεν είναι Μ. Τεσσαρακοστή.

6 Αν η γιορτή δεν συμπέσει να είναι Τετάρτη ή Παρασκευή, τότε έχουμε κατάλυση εις πάντα.

7. Μόνο μέχρι και το μεσημεριανό φαγητό.

ΠΗΓΗ: http://www.apologitis.com/gr/ancient/pathi.htm#ΝΗΣΤΕΙΕΣ_ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

12 Responses to ΝΗΣΤΕΙΕΣ

  1. Ο/Η Κανένας? λέει:

    που το είδατε γραμμένο ότι την Κυριακή των Βαΐων τρώμε ψάρι.????
    Σε ποιό βιβλίο?
    Αφήστε τις παρημίες και ρωτήστε καποιον αγιορίτη πατέρα!

  2. Ο/Η nisteia λέει:

    Χριστός ανέστη αγαπητέ «Κανένα».
    Ο π. Ιερεμίας, μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, στην εκπομπή του στην Πειραϊκή Εκκλησία την Τρίτη 3 Απριλίου («Παλαιά Διαθήκη, περιεχόμενο και η θεολογία της» – εξαιρετική εκπομπή, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι), είπε για το θέμα:
    Υπάρχουν δύο τυπικά, το ένα λέει πως καταλύεται ψάρι, επειδή η Μ. Σαρακοστή τελείωσε και κάνουμε ένα διάλειμμα στη νηστεία για ν’ αρχίσουμε την αυστηρότερη νηστεία της Μ. Εβδομάδας. Το άλλο λέει ότι δεν καταλύεται ψάρι.
    Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο φαίνεται ότι ακολουθούσαν το τυπικό κατά το οποίο καταλύεται ψάρι, διότι μαρτυρείται ότι ο άγ. Γρηγόριος Ε΄, όταν ετοίμαζαν την τράπεζα στο Πατριαρχείο (Κυριακή των Βαΐων 1821, μια εβδομάδα πριν το μαρτύριό του), είπε: «Σήμερα τρώμε ψάρια, την άλλη Κυριακή θα μας φάνε τα ψάρια».
    Ο χαρακτήρας της νηστείας της Μ. Σαρακοστής διαφέρει από της (αυστηρότερης) της Μ. Εβδομάδας. Τη Μ. Σαρακοστή νηστεύουμε για τις αμαρτίες μας, είναι περίοδος μετανοίας. Τη Μ. Εβδομάδα νηστεύουμε από λύπη (αλλά και ως συμμετοχή) για το πάθος του Κυρίου.
    Αλλά επειδή ρωτάς για βιβλίο, το είδαμε στο «Η νηστεία της Εκκλησίας» του (τότε αρχιμανδρίτη) Συμεών Κούτσα, εκδόσεις «Αποστολική Διακονία», σελ. 85. Εκεί γράφει ότι αρχαία μοναστηριακά τυπικά, το Τριώδιο και ο άγιος Θεόδωρος Στουδίτης συνιστούν την κατάλυση ιχθύος.

  3. Ο/Η Κωνσταντίνος λέει:

    Γεια σας!
    Κάνω ένα πρόγραμμα που υπολογίζει ποιες μέρες νηστεύουμε και τι επιτρέπεται να τρώμε.
    Το σκέφτηκα κάπως : «το πρώτο βήμα για να ακολουθήσεις τις νηστείες είναι να ξέρεις πότε είναι η κάθε μία» (και εγώ έχω πρόβλημα στο να θυμάμαι ακόμα και τι μέρα έχουμε)… Έτσι είπα να τις υπολογίζω με το PC μου για να αρχίσω να τις εφαρμόζω (ας ελπίσουμε).

    Ακολουθώ αυτές τις οδηγίες:
    https://sites.google.com/site/orthodoxy1……………..
    …και βγάζω αυτά τα PDF:
    http://www.fileden.com/files………………………..

    Πως σας φαίνονται ?

    Από όσο κατάλαβα υπάρχουν πολλές «εκδόσεις» νηστειών, αλλά αυτή που ακολούθησα φαίνεται να είναι η πιο αυστηρή μάλλον (αλλά και η πιο έγκυρη).
    Τώρα για αυτό με τα ψάρια στην την Κυριακή των Βαΐων (που λέτε παραπάνω) σηκώνω τα χέρια μου ψηλά… 😦 Στο τέλος δε θα ξέρουμε ποια νηστεία ακολουθήσουμε…

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ: Μετά από παράπονα επισκεπτών που βρήκαν malware στους παραπάνω δεσμούς, τους αφαιρέσαμε.

  4. Ο/Η Jimpitt λέει:

    Ψάρι μόνο του Ευαγγελισμου επιτρέπεται και όχι τον Βα΅ιον. Αφού μπαίνουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα. Εκτός και του Ευαγγελισμου πέσει μετά τον Βαΐον, τότε καταλυουμε ψάρι . Με το Ιουλιανό πάντα.

  5. Ο/Η Χρήστος λέει:

    »που το είδατε γραμμένο ότι την Κυριακή των Βαΐων τρώμε ψάρι.????
    Σε ποιό βιβλίο?
    Αφήστε τις παρημίες και ρωτήστε καποιον αγιορίτη πατέρα!»
    πρώτον το είδαμε γραμμένο στον Άγιο Θεόδορο το Στουδίτη, τον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό, στις Αποστολικές Διαταγές κτλ….. Κατα μία ένοια καταλύεται και αυγό….
    Δευτερον οι Αγιορείτες Πατέρες δεν είναι αλάθητοι….. Είναι Εκκλησία και αυτοί αλλά ΔΕΝ είναι Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ (ο νοων νοείτω…)

  6. Ο/Η Δημήτριος Γ. Παναγιώτου λέει:

    Μα καλά βρε Κωνσταντίνε, μερικοί δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο. Πήγα να κατεβάσω το Nhsteies.zip και μέσα σε λίγα λεπτά το PC ήταν γεμάτο από malware (virous, adware, κλπ.). Κρίμα πολύ κρίμα, και μας …»το παίζεις» και καλός Χριστιανός που -δήθεν- θέλει να νηστεύει.

    Επίσης, ο Διαχειριστής του χώρου αυτού έπρεπε να το έχει ήδη αντιληφθεί και να έχει αφαιρέσει αυτό το μήνυμα με όλα τα links.

    Σας ενημερώνω όλους και σας προειδοποιώ να μην επιχειρήσετε να ανοίξετε το παραπάνω link.

  7. Ο/Η Χρήστος λέει:

    Έκανα λάθος στο προηγούμενο σχόλιο . Αυγό ΔΕΝ καταλυεται των Βαιων. Μόνο ψάρι.

  8. Ο/Η ΓΙΩΡΓΟΣ λέει:

    Σάς ευχαριστώ γιά τήν αποδοχή σας στήν παρέα σας. Μιά γνώμη γιά τήν νηστεία. Πάντοτε συνοδεύεται μέ προσευχή . Στά δεξιά τής αρχής τού ιστολογίου πού γράφει Ο΄ Ιωάννης ό Χρυσόστομος γιά τήν Αληθινή νηστεία είναι καί ή ποιό δύσκολη . Διότι Σαρακοστή είναι όλος ό βίος μας μέ κατάληξη τήν ανάστασή μας. Τό φαγητό δέν είναι τό κριτήριο ενώπιον τού Θεού αλά τά εξερχόμενα από τό στόμα μας. Διότι τό φαγητό είναι κάπως ποιό εύκολο νά μήν φάς. Τό νά συγχωρήσεις όμως τόν συνάνθρωπό σου θέλει αγώνες Καί ή νηστεία τών τροφών αλά ποιό πολύ ή νηστεία τών παθών. ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

  9. Ο/Η Μάρκος λέει:

    Την ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ τρώμε Καλαμαριά -σουπιές – χταπόδι -γαρίδες.
    Ευχαριστώ Μάρκος

  10. Ο/Η nisteia λέει:

    Ναι, όταν τρώμε λαδερά. Κάποιοι λένε ότι μπορούν να φαγωθούν και με την αλάδωτη νηστεία αυτά τα θαλασσινά.

  11. Ο/Η Penny Gly λέει:

    Θα πω κι εγώ την δική μου γνώμη ως προς το θέμα της νηστείας όταν θέλουμε να κοινωνήσουμε, σε οποιαδήποτε περίοδο νηστείας ή όχι, που την συζήτησα με τον πνευματικό μου και συμφώνησε. Τα θαλασσινά όπως τα λέμε, τα καλαμάρια, οι σουπιές, και τα χταπόδια έχουν και αυτά, αντί για αίμα όπως έχουν τα άλλα ψάρια, το μελάνι, έτσι τα έφτιαξε ο Δημιουργός μας, και θα πρέπει να νηστέψουμε και από αυτά προτού λάβουμε την Θεία Κοινωνία. Σας ευχαριστώ.

  12. Ο/Η Evi λέει:

    Μετα θαλασσινά κ εγω το εχω απορία, γιατι να τα τρωμε σε περίοδο νηστείας αφου ειναι ζωντανο. Ειτε εχει αιμα ειτε οχι . Ειναι ζωντανο

Σχολιάστε