Η διατροφική αξία της νηστείας

Διανύουμε την περίοδο της Σαρακοστής πριν το Πάσχα και πολλοί έχουν ξεκινήσει να νηστεύουν. Η νηστεία την περίοδο της Σαρακοστής μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη υγεία, σωματική και ψυχική.

Κύριο χαρακτηριστικό της διατροφικής νηστείας είναι η αποχή από τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, και η αυξημένη κατανάλωση τροφών όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα όσπρια, τα λαδερά φαγητά, τα θαλασσινά, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Τα οφέλη είναι πάρα πολλά, αφού η νηστεία μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, ιδιαίτερα σε όσους υπερβαίνουν τις φυσιολογικές τιμές, είναι πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, Ε και Α και είναι φτωχή σε ζωικό λίπος.

Η μειωμένη κατανάλωση κορεσμένου λίπους (ζωικό-επιβλαβές) κατά τη νηστεία και η ταυτόχρονη κατανάλωση μονοακόρεστου (καλού) λίπους από το ελαιόλαδο, ταχίνι, ξηρούς καρπούς συντελεί στη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων, στην ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης και στην πτώση του σακχάρου.

Μια έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης ήρθε να επιβεβαιώσει και να στηρίξει ότι ο χριστιανισμός εκτός από μια κοινή θρησκεία είναι και υγεία για όσους τον ακολουθούν. Πιο συγκεκριμένα, έρευνα που διεξάχθηκε στον Πανεπιστήμιο Κρήτης απέδειξε ότι η νηστεία εκτός από σωτηρία της ψυχής αποτελεί και σωτηρία για το σώμα, αφού χάρις σε αυτήν δεν παρουσιάζονται προβλήματα υγείας, όπως η δυσλιπιδαιμία (αυξημένη χοληστερόλη, τριγλυκερίδια και ουρικό οξύ) και κατα επέκταση τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η νηστεία καταπολεμά και την κατάθλιψη.

Η μελέτη της Κλινικής προληπτικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης έδειξε επίσης ότι τα άτομα που νηστεύουν παρουσιάζουν μειωμένα επίπεδα λιποπρωτεϊνών στο αίμα και χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, ενώ αποκτούν υποσυνείδητα καλές διατροφικές συνήθεις, υιοθετώντας μια διατροφή φτωχή σε κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη και πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη, φυτικές ίνες και βιταμίνες.

Το μεγαλύτερο ίσως πλεονέκτημα της νηστείας είναι η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών και φρούτων με αποτέλεσμα την αυξημένη πρόσληψη αδιάλυτων φυτικών ινών που ευθύνονται για την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου (π.χ. παχέως εντέρου, μαστού και προστάτη).

Αυξάνεται επίσης η πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών όπως η βιταμίνη C, τα βιοβλαβονοειδή και τα καροτενοειδή (β-καροτένιο, λυκοπένιο), που είναι γνωστά για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και την παρεμπόδιση της δράσης των ελευθέρων ριζών.

Tα θαλασσινά παρέχουν αυξημένες ποσότητες σεληνίου, ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων βελτιώνοντας την καρδιακή και νευρική λειτουργία και το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού. Επίσης, αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης Β12.

Επίσης, η νηστεία συνεπάγεται και σωστή ψυχική υγεία και αυτό συμβαίνει επειδή ο οργανισμός κάνει καλύτερες καύσεις, οπότε εισέρχεται περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλο και το άτομο αντιδρά στα ερεθίσματα αλλά και σε ότι τον απασχολεί με ηρεμία και συγκροτημένη σκέψη.

Από την άλλη πλευρά το νηστίσιμο διαιτολόγιο αδυνατεί να παρέχει την απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου στον οργανισμό, κυρίως λόγω της βιοδιαθεσιμότητάς του από τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Έτσι τα παιδιά, οι έφηβοι, οι εγκυμονούσες και σε γαλουχία γυναίκες δεν θα πρέπει να νηστεύουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Καλές πηγές ασβεστίου κατά την περίοδο της νηστείας είναι οι ξηροί καρποί (κυρίως τα αμύγδαλα), το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, οι μπάμιες, ο χαλβάς, το σουσάμι, το γάλα σόγιας και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Η νηστίσιμη διατροφή αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες σε σίδηρο, αφού είναι γνωστό πως ο ζωικός-αιμικός σίδηρος έχει μεγαλύτερη απορροφησιμότητα έναντι του φυτικού. Πληθυσμιακές ομάδες που βρίσκονται σε κίνδυνο και πρέπει να απαλλάσσονται από τους περιορισμούς της νηστείας είναι όσοι έχουν αυξημένες ανάγκες, όπως τα παιδιά, οι υπερήλικοι, οι έχοντες διαγνωσμένη σιδηροπενική αναιμία, οι εγκυμονούσες και οι γυναίκες σε γαλουχία.

Φυτικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι τα όσπρια (κυρίως φακές, φασόλια μαυρομάτικα), οι ξηροί καρποί, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι), τα αποξηραμένα φρούτα και τα θαλασσινά. Κρίνεται ακόμη σκόπιμη η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης C από χυμούς φρούτων, η οποία μεγιστοποιεί την απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου. Επίσης, το β-καροτένιο που βρίσκεται στο καρότο και το μηλικό οξύ που βρίσκεται στο λευκό κρασί ενισχύουν την απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου.

Ελλείψεις παρουσιάζονται και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β υπεύθυνες για την ομαλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Πλούσιες φυτικές τροφές είναι οι ξηροί καρποί, ο χαλβάς, το ταχίνι και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Συμπερασματικά, η νηστεία την περίοδο της Σαρακοστής μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη υγεία, σωματική και ψυχική. Προσοχή θα πρέπει να δίνεται όμως στην πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όπως του ασβεστίου, του σιδήρου και της βιταμίνης Β12.

Μάλιστα, σε περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο μπορεί να χορηγούνται από τους ειδικούς επιστήμονες συμπληρώματα των παραπάνω συστατικών κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Πηγή: iatronet.gr

4 Responses to Η διατροφική αξία της νηστείας

  1. Ο/Η Βασίλης λέει:

    Μάλιστα, σε περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο μπορεί να χορηγούνται από τους ειδικούς επιστήμονες συμπληρώματα των παραπάνω συστατικών κατά τη διάρκεια της νηστείας.

    Πηγή: iatronet.gr

    Έχει αποτύχει η νηστεία, αγαπητοί φίλοι του site… να η απόδειξη απ’τα λεγόμενα του iatronet
    τι άλλη απόδειξη θέλετε;;;
    Και αναρωτιέμαι το εξής… η Ορθοδοξία που είναι μία καθαρά πνευματική θρησκεία με στόχο
    την θέωση του ανθρώπου και την ένωση του με τον Θεό, δεν έχει στόχο την μεγάλη παραμονή
    σε αυτόν τον μάταιο κόσμο, αλλά τον Ουράνιο Παράδεισο.. προς τι λοιπόν, κάποιος να προσέχει
    την διατροφή του[σύμφωνα με την Ορθοδοξία] αφού ο στόχος είναι καθαρά πνευματικός για την
    Εκκλησία;; Γιατί να ζήσω αντί για 50 χρόνια 80;; αφού στόχος είναι να πάω στον Ουράνιο Παράδεισο;; ή κάνω λάθος;;
    Βέβαια, αναρωτιέται κανείς[λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος] αν πεθαίνοντας πηγαίνω στον ουρανό συνεχίζοντας να ζώ ως ψυχή, τότε τι νόημα έχει η ανάσταση, αφού δεν έχω πεθάνει;;
    [βέβαια κάνοντας τέτοια ερωτήματα κινδυνεύω να θεωρηθώ θνητοψυχίτης ή χιλιαστής, αλλά
    τέσπα, οι Ορθόδοξοι είστε δημοκρατικοί άνθρωποι και δεν βάζετε »ταμπέλες» στους ανθρώπους]
    γιατί όμως αφού είμαι σε κατασταση θέωσης και βρίσκομαι στον ουρανό, ως αγιασμένο πνεύμα
    θα πρέπει στην ανάσταση να αποκτήσω ξανά σάρκα και οστά και να υποβαθμιστώ σε κατώτερη
    μορφή ζωής;;[άμα συνεχίσω να λέω τέτοια θα με πείτε Ιεχωβά, αλλά οκ δεν πειράζει, δεν κρατάω
    κακία, άσχετα αν δεν είμαι Ιεχωβάς].
    Πάντως είναι πιο λογική η εξήγηση των Ιεχωβάδων, ότι πεθαίνοντας ο άνθρωπος δεν πάει πουθενά, και ότι απλά κοιμάται τον ύπνο του θανάτου, περιμένοντας την Ανάσταση εκ Νεκρών.
    [όλως τυχαίως αυτά λέει και η Βίβλος πάνω κάτω(βλέπε και Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα)].
    Επιμένω πάντως ότι δεν είμαι Ιεχωβάς και δεν συμφώνησα[ποτέ] με την Εταιρία Σκοπιά
    ούτε με το »Κυβερνών Σώμα» τους.
    Άνθρωπος με ερωτήματα είμαι, και πάνω απ’ολα δεν έχω παρωπίδες.
    Συγγνώμη αν σας κούρασα με την πολυλογία μου.
    Φιλικά, Βασίλης από Ρέθυμνο.

  2. Ο/Η Χ. λέει:

    Κάποιες πρόχειρες σκέψεις (δεν αποτελούν συγκροτημένη απάντηση):

    Βασίλη δεν έχεις καταλάβει τον σκοπό της νηστείας. Στο πνευματικό πεδίο η νηστεία έχει δύο στόχους: την θυσία των ελκυστικών γεύσεων διότι αγάπη δεν μπορεί ποτέ να επιτευχθεί χωρίς θυσία, και την ολιγοφαγία ως ελάφρυνση του σώματος προς ωφέλεια του πνεύματος, επειδή ακριβώς «η Ορθοδοξία που είναι μία καθαρά πνευματική θρησκεία με στόχο την θέωση του ανθρώπου και την ένωση του με τον Θεό».

    Το νόημα της Ανάσταση είναι ακριβώς ότι δεν έχουμε μια μορφή κατώτερης ύπαρξης, αλλά ύλη και πνεύμα αποτελούν ενότητα. Το πνεύμα ασθένησε με την είσοδο της αμαρτίας και η ενότητα ύλης-πνεύματος είχε το αποτέλεσμα να ασθενήσει και το σώμα. Ο αγώνας είναι πνευματικός και σωματικός για την θέωση με τη μορφή ακριβώς που έχουμε όταν γεννιόμαστε. Αλλά με την ενσάρκωση και τη θυσία του Κυρίου, το πνεύμα πήρε ώθηση από την Νέα Συμφωνία (Καινή Διαθήκη) και έχει στραφεί προς τον Θεό με την γνώση ότι και το σώμα μπορεί να θεραπευτεί από την ένωση με τον Κύριο.

    Η τέλεια μορφή μας σύμφωνα με τον Χριστό είναι αυτή που έχουμε τώρα, σώμα και ψυχή και όχι μόνο η ψυχή χωρίς το σώμα. Ο Χριστός ήλθε να διορθώσει και τις λανθασμένες ιδέες της ειδωλολατρίας που υποτιμούσε την ύλη και ακολουθούν σήμερα οι προτεστάντες.

    Το πρόβλημα Βασίλη είναι ότι δεν γνωρίζεις ακριβώς τη διδασκαλία της Ορθοδοξίας.

  3. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Βασίλη από το Ρέθυμνο, γράφεις: @»Μάλιστα, σε περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο μπορεί να χορηγούνται από τους ειδικούς επιστήμονες συμπληρώματα των παραπάνω συστατικών κατά τη διάρκεια της νηστείας.

    Πηγή: iatronet.gr

    Έχει αποτύχει η νηστεία, αγαπητοί φίλοι του site… να η απόδειξη απ’τα λεγόμενα του iatronet
    τι άλλη απόδειξη θέλετε;;;@

    Το ότι έχουμε αμέτρητους χαρισματούχους αγίους που βοηθήθηκαν από τη νηστεία, δείχνει ότι η νηστεία είχε πετύχει. Επίσης αν η νηστεία έχει αποτύχει, σημαίνει ότι προφήτες όπως ο Ηλίας, ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, ο Δανιήλ, ακόμα και ο Ίδιος ο Χριστός, χρησιμοποιούσαν αποτυχημένες μεθόδους. Αν λοιπόν θεωρείς αποτυχημένο τον Χριστό, μπορείς να δίνεις σημασία στο τι λέει ένα ιατρικό σάιτ για θέματα αμιγώς… πνευματικά! Γιατί το θέμα είναι πνευματικό και όχι ιατρικό.

    @Και αναρωτιέμαι το εξής… η Ορθοδοξία που είναι μία καθαρά πνευματική θρησκεία με στόχο
    την θέωση του ανθρώπου και την ένωση του με τον Θεό, δεν έχει στόχο την μεγάλη παραμονή
    σε αυτόν τον μάταιο κόσμο, αλλά τον Ουράνιο Παράδεισο.. προς τι λοιπόν, κάποιος να προσέχει
    την διατροφή του[σύμφωνα με την Ορθοδοξία] αφού ο στόχος είναι καθαρά πνευματικός για την
    Εκκλησία;; Γιατί να ζήσω αντί για 50 χρόνια 80;; αφού στόχος είναι να πάω στον Ουράνιο Παράδεισο;; ή κάνω λάθος;;@

    Φυσικά κάνεις λάθος! Γιατί ο σκοπός τής νηστείας ΔΕΝ είναι η σωματική ευεξία και αύξηση τής ζωής, αλλά καταπολέμηση τών παθών και συγκέντρωση τού νου στην προσευχή. Δεν είναι διατροφολογία, αλλά πνευματική ανύψωση.

    Σαφέστατα τα λόγια αυτά μαρτυρούν ότι πολεμάς κάτι που δεν έχεις κατανοήσει καθόλου.

    @Βέβαια, αναρωτιέται κανείς[λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος] αν πεθαίνοντας πηγαίνω στον ουρανό συνεχίζοντας να ζώ ως ψυχή, τότε τι νόημα έχει η ανάσταση, αφού δεν έχω πεθάνει;;@

    Γιατί η φυσική κατάσταση είναι να ζούμε στη γη με σώμα, όπως και πλασθήκαμε, και όχι σε μια μισή μορφή ζωής ως ψυχές. Πλασθήκαμε άνθρωποι με σώμα και όχι ψυχές. Και ο θάνατος, είναι θάνατος σώματος και όχι ψυχής, γι’ αυτό το σώμα περιμένει την ανάσταση, για να ευλογηθεί μαζί με την ψυχή, γιατί και το σώμα, και όχι μόνο η ψυχή εργάσθηκαν για τη σωτηρία τους.

    @[βέβαια κάνοντας τέτοια ερωτήματα κινδυνεύω να θεωρηθώ θνητοψυχίτης ή χιλιαστής, αλλά
    τέσπα, οι Ορθόδοξοι είστε δημοκρατικοί άνθρωποι και δεν βάζετε »ταμπέλες» στους ανθρώπους]@

    Αν λες τέτοια, είσαι τόσο Ορθόδοξος, όσο εγώ είμαι ο Ομπάμα. Απλώς έχεις ανάγκη γιατρού.

    @γιατί όμως αφού είμαι σε κατασταση θέωσης και βρίσκομαι στον ουρανό, ως αγιασμένο πνεύμα
    θα πρέπει στην ανάσταση να αποκτήσω ξανά σάρκα και οστά και να υποβαθμιστώ σε κατώτερη
    μορφή ζωής;;[άμα συνεχίσω να λέω τέτοια θα με πείτε Ιεχωβά, αλλά οκ δεν πειράζει, δεν κρατάω
    κακία, άσχετα αν δεν είμαι Ιεχωβάς].@

    Γιατί αν ήταν να ζεις ως πνεύμα, θα είχες πλασθεί εξ αρχής ως πνεύμα, ως άγγελος. Αλλά πλάσθηκες να είσαι άνθρωπος και να ζεις στη γη, που πλάσθηκε «ουχί ματαίως αλλά για να κατοικείται». Και η μορφή ζωής τών αναστημένων στη γη, θα είναι μορφή ζωής ΑΦΘΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΑΘΑΝΑΤΗΣ, και ΟΧΙ ΚΑΤΩΤΕΡΗΣ, όπως νομίζεις. Είναι αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση, να ζει κάποιος με σώμα ΘΕΩΜΕΝΟ όπως και η ψυχή του. Υποβάθμιση είναι να ζει η ψυχή χωρίς το σώμα της.

    @Πάντως είναι πιο λογική η εξήγηση των Ιεχωβάδων, ότι πεθαίνοντας ο άνθρωπος δεν πάει πουθενά, και ότι απλά κοιμάται τον ύπνο του θανάτου, περιμένοντας την Ανάσταση εκ Νεκρών.
    [όλως τυχαίως αυτά λέει και η Βίβλος πάνω κάτω(βλέπε και Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα)].@

    Όποιος κοιμάται, είναι υπαρκτός και όχι ανύπαρκτος. Και αυτό που κοιμάται είναι το σώμα και όχι η ψυχή. Πού είναι λοιπόν η λογική; Είναι ο Θεός τού Αβραάμ και τού Ισαάκ και τού Ιακώβ Θεός νεκρών ή ζώντων;

    Όλως τυχαία, η Βίβλος (που για εμάς είναι Αγία Γραφή), παρουσιάζει ψυχές τόσο στον Άδη όσο και στον ουρανό να μιλούν και να προσεύχονται, για όποιον δίνει σημασία στο τι λέει η Αγία Γραφή και όχι μια τυχάρπαστη οργάνωση.

    @Επιμένω πάντως ότι δεν είμαι Ιεχωβάς και δεν συμφώνησα[ποτέ] με την Εταιρία Σκοπιά
    ούτε με το ”Κυβερνών Σώμα” τους.
    Άνθρωπος με ερωτήματα είμαι, και πάνω απ’ολα δεν έχω παρωπίδες.
    Συγγνώμη αν σας κούρασα με την πολυλογία μου.
    Φιλικά, Βασίλης από Ρέθυμνο.»@

    Αγαπητέ Βασίλη από το Ρέθυμνο, τον ένα μήνα εμφανίζεσαι ως Ορθόδοξος, τον επόμενο ως οπαδός τού Καλόπουλου αθεϊστής και αμφισβητίας, και τον άλλο μήνα παπαγαλίζεις τις ανοησίες τής Σκοπιάς. Ξέρω ότι η κατάστασή σου είναι ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ. Και ελπίζω κάπου να σταθεροποιηθείς.

    Ξέρεις ποιοι Ορθόδοξοι έχουν απαντήσεις και σού έχουν δώσει σε όλα απαντήσεις στο παρελθόν, και από Κρήτη και από Αττική, όταν έλεγες ότι ικανοποιήθηκες πλήρως από τις Ορθόδοξες απαντήσεις και κορόιδευες τούς Μάρτυρες τού Ιεχωβά.

    Όταν με το καλό θα κάνεις τον νέο σου κύκλο και θα ενεργοποιήσεις πάλι μέσα σου την Ορθόδοξη ταυτότητα που τώρα έχεις καταστείλει, θα τα κατανοήσεις αυτά. Μέχρι να ενεργοποιηθεί μέσα σου μια άλλη ταυτότητα και θα αρχίσεις να αμφισβητείς πάλι τα πάντα.

    Περαστικά!

  4. Ο/Η nisteia λέει:

    Εφιστώ την προσοχή των σχολιαστών στο ότι σε αυτό το μπλογκ δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά τα παρακάτω:
    * προσωπικές αντεγκλήσεις
    * διαφήμιση άλλων σάιτς και θεωριών, είτε αιρετικών είτε θεολογουμένων.
    * απόδοση ταυτότητας σε ανώνυμους σχολιαστές.
    Τυχόν απορίες περί νηστείας θα απαντώνται από τα μέλη της ομάδας του ιστολογίου, όποτε φυσικά υπάρξει ο χρόνος, αλλά όποιος θέλει να ενημερωθεί ειδικότερα για την Ορθόδοξη πίστη ή θεωρεί ότι έχει πολλές απορίες που χρήζουν διευκρινίσεων καλό είναι να απευθυνθεί αλλού.
    Επίσης πρέπει να σας πω ότι σε περιόδους που δεν υπάρχει νηστεία, καθώς και τις «καθημερινές» Τετάρτες και Παρασκευές, το μπλογκ υπολειτουργεί.
    Ευχαριστώ για την κατανόησή σας.

Σχολιάστε