Χαλβάς με αλεύρι και μέλι

Εκτέλεση – φωτογραφίες: Μαρία

Παραδοσιακό γλυκό που συνήθως γίνεται με ζάχαρη, εδώ σε διασκευή με μέλι.

Υλικά για 30 κομμάτια (από κουτάλι σούπας)

  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 2 κούπες αλεύρι Γ.Ο.Χ.,
  • 3 κούπες νερό και μέλι (ανακατεμένα, 1,2 κούπα μέλι και το υπόλοιπο βραστό νερό)
  • 1 γεμάτη κουταλιά γλυκού κανέλα Κεϋλάνης
  • Κανέλα Κεϋλάνης για πασπάλισμα (προαιρετικά)
  • Καρύδια ψιλοκοπανισμένα (προαιρετικά)
  • Ξύσμα πορτοκαλιού ή και λεμονιού (προαιρετικά, εδώ δεν έχω βάλει)

Εκτέλεση:

  • Ανακατεύουμε σε δοχείο το μέλι με βραστό νερό ώσπου να διαλυθεί καλά και προσθέτουμε την κανέλα. Αν θέλουμε να βάλουμε ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού, το βάζουμε τώρα εδώ.
  • Βάζουμε το αλεύρι σε δοχείο.
  • Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει.
  • Με το που ζεσταίνεται ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά με ξύλινη κουτάλα.
  • Όταν το αλεύρι σκουραίνει λίγο χαμηλώνουμε τη φωτιά, κι αρχίζουμε από τη μια να ρίχνουμε σιγά σιγά το σιρόπι μελιού και από την άλλη να ανακατεύουμε γρήγορα να μην κολλήσει. Όταν τελειώσει το σιρόπι μελιού, αποσύρουμε από τη φωτιά. Είναι έτοιμο όταν βλέπουμε να ξεκολλάει από την κατσαρόλα.

Πολλοί περιμένουν να κρυώσει για να δώσουν το χαρακτηριστικό σχήμα με τα κουτάλια. Εδώ εγώ το έκανα αμέσως, με το που σταμάτησε το ανακάτεμα. Μια χαρά έγιναν κι έτσι.

Αν θέλουμε, όταν αραδιάζουμε τις χαλβαδοκουταλιές σε πιατέλα τις πασπαλίζουμε με κανέλα Κεϋλάνης.

ΑΝ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ ΜΕ ΖΑΧΑΡΗ βάζετε 3 κούπες νερό και 2 κούπες ζάχαρη, ή λιγότερη ανάλογα με το πόσο γλυκό το θέλετε, πάντως όχι λιγότερη από 1 κούπα. Μερικοί βάζουν και 2,5-3 κούπες ζάχαρη! Ούτε να το φανταστώ δεν μπορώ…

Σε αυτούς που βλέπετε, το 1/7 του αλευριού ήταν ολικής άλεσης και δεν το κατάλαβε κανείς 🙂

This entry was posted in ΓΛΥΚΑ, ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ, ΛΑΔΕΡΑ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s