Λαδορεβανί παραδοσιακό – με μέλι

Εκτέλεση – φωτογραφίες: Μαρία

Το παραδοσιακό γλυκό της Πελοποννήσου, που δεν έχει σχέση με το ραβανί και κάποιοι αποκαλούν «χαλβά ταψιού»! Θυμίζει χαλβά σιμιγδαλένιο κατσαρόλας, αλλά και λίγο τον χαλβά Φαρσάλων και είναι ό,τι πρέπει για ένα νηστίσιμο εορταστικό τραπέζι. Σε αυτή τη διασκευή με μέλι είναι ακόμη νοστιμότερο, αλλά αν το προτιμάτε με ζάχαρη βάζετε 5 ποτήρια νερό αντί για 3,5 και 2 ποτήρια ζάχαρη αντί για 1,5 ποτήρι μέλι. Η εκτέλεση παραμένει ίδια.

Υλικά

  • Ένα ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1,5 ποτήρια μέλι
  • 3,5 ποτήρια νερό
  • 3 ποτήρια σιμιγδάλι μισό χοντρό και μισό ψιλό
  • Τρεις βανίλιες
  • Μερικά αμύγδαλα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

* Ζεσταίνουμε το νερό (χωρίς βρασμό…) και διαλύουμε μέσα το μέλι

* Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό με το μέλι, το λάδι από το οποίο κρατάμε λίγο, το σιμιγδάλι και τις βανίλιες και αρχίζουμε να ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα

* Όταν πήξει καλά το μείγμα και αρχίσει να ξεκολλάει από την κατσαρόλα, ρίχνουμε και το λάδι που έχουμε κρατήσει στο ποτήρι και το ανακατεύουμε να γίνει σαν μπάλα, να ξεκολλάει από την κατσαρόλα

* Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και στρώνουμε καλά με ένα κουτάλι να γίνει ομοιόμορφο

* Το χαράζουμε μπακλαβαδωτά (διαγώνια, σχηματίζοντας ρόμβους). Αν θέλουμε να βάλουμε αμύγδαλα, τοποθετούμε από ένα πάνω σε κάθε ρομβοειδές κομμάτι

* Ψήνουμε στους 190 βαθμούς αντιστάσεις στην κάτω σχάρα του φούρνου για 50 λεπτά (άλλοι το ψήνουν μιάμιση ώρα, λέγοντας ότι θέλει καλό ψήσιμο. Εμένα μου φαίνεται υπεραρκετό διάστημα τα 50 λεπτά).

Advertisement
This entry was posted in ΓΛΥΚΑ, ΛΑΔΕΡΑ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ, ΦΟΥΡΝΟΥ and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s