Πανεύκολη σοκολατίνα κατσαρόλας

Συνταγή – φωτογραφίες: Μαρία

Η πανεύκολη σοκολατίνα κατσαρόλας βασίζεται στο «μωσαϊκό», που συνήθως είναι γεμάτο υδατάνθρακες και λιπαρά και μάλιστα μαργαρίνη, και περιέχει μπόλικη λευκή ζάχαρη. Η φιλοσοφία αυτής της συνταγής είναι, να φτιάξουμε ένα «καλό» και «ελαφρύ» γλυκό, που να είναι νόστιμο, απολαυστικό και αρωματικό και να περιέχει ωφέλιμα μπαχαρικά και φυτικές ίνες (που να περνούν απαρατήρητες…), περισσότερες πρωτεΐνες από το σύνηθες και όσο το δυνατό λιγότερα λιπαρά και σάκχαρα. Και να είναι γρήγορο και εύκολο στην παρασκευή, αλλά να θυμίζει και πάστα ζαχαροπλαστείου!

Υλικά για 6 – 8 μερίδες (ανάλογα με το μέγεθος που τις θέλουμε)

Για το κυρίως γλυκό

  • Κορν φλάουρ, 21 γρ.
  • Κακάο, 25 γρ.
  • Στέβια κρυσταλλική, 75 γρ.
  • Μπισκότα Πτι Μπερ με στέβια, 113 γρ. (μισό πακέτο) σπασμένα
  • Αλεύρι ολικής άλεσης, 2 κ.σ. (22 γρ.)
  • Μέλι, 1 κ.σ. κοφτή (29-30 γρ.)
  • Κουβερτούρα γάλακτος με στέβια, 50 γρ., κομματιασμένη
  • Βούτυρο, 7-10 γρ.
  • Πίτουρο βρώμης, 1/2 κ.γ.
  • Κανέλα Κεϋλάνης, 1/4 κ.γ.
  • Γάλα, 500 γρ. (305 γρ. Εβαπορέ και το υπόλοιπο νερό)
  • Βανιλίνη, 1 φιαλίδιο

Για τη γκανάζ:

  • Κουβερτούρα γάλακτος 51 γρ.
  • Κρέμα γάλακτος 49 γρ.

Προαιρετικά: Κοπανισμένα καρύδια

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά για το γλυκό, εκτός από την κουβερτούρα, τα μπισκότα και το βούτυρο και χτυπάμε καλά με αυγοδάρτη για να ενωθούν.

Ανάβουμε το μάτι συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

Όταν η κρέμα αρχίσει να πήζει (βγάζοντας μεγάλες φουσκάλες) ρίχνουμε την κουβερτούρα και κλείνουμε το μάτι, συνεχίζοντας να ανακατεύουμε.

Όταν λιώσει η κουβερτούρα προσθέτουμε και το βούτυρο και αποσύρουμε από τη φωτιά, ανακατεύοντας.

Τελευταία προσθέτουμε τα θρυμματισμένα μπισκότα. Ανακατεύουμε να πάνε παντού και ρίχνουμε το μείγμα σε στρογγυλό τάπερ ή φόρμα. Αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον.

Μετά από δύο ώρες, αναποδογυρίζουμε το τάπερ ή τη φόρμα σε πιατέλα και ξεφορμάρουμε. Το γλυκό είναι έτοιμο να φαγωθεί, αλλά θέλουμε να το κάνουμε να θυμίζει περισσότερο σοκολατίνα οπότε…

Ετοιμάζουμε τη γκανάζ: Θρυμματίζουμε τα 51 γρ. κουβερτούρα (κατά προτίμηση σε ξύλινη επιφάνεια εργασίας με μεγάλο βαρύ μαχαίρι), τη βάζουμε σε κατσαρολάκι με τα 49 γρ. κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να έχουμε μια πηχτή, ομοιογενή κρέμα.

Βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο, αλείφουμε την επιφάνειά του με τη γκανάζ (κατά προτίμηση με μαρίζ ή ξύλινη σπάτουλα) και περιμένουμε μισή ώρα ακόμα να κρυώσει στο ψυγείο, μέχρι να το σερβίρουμε.

Προαιρετικά γαρνίρουμε με καρύδια, αν μας αρέσουν. Και χωρίς αυτά γίνεται ανάρπαστο!

Καλή επιτυχία 🙂

This entry was posted in ΓΑΛΑΚΤΕΡΑ, ΓΛΥΚΑ, ΔΙΑΙΤΗΣ, ΚΑΚΑΟ, ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ, Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s