Φτιάχνουμε προζύμι με το βασιλικό του Τιμίου Σταυρού

Υλικά

  • Αλεύρι
  • Νερό
  • Βασιλικό από την εκκλησία την ημέρα του Σταυρού, στις 14 Σεπτεμβρίου

Η διαδικασία μπορεί να κρατήσει έως 7 μέρες, φροντίστε να είναι σε ζεστό μέρος το προζύμι.

  • Βάζουμε δύο κλαράκια βασιλικό σε 1 κούπα νερό, αφήνουμε σε ζεστό μέρος.
  • Σε μια γυάλα ρίχνουμε 5 κουταλιές από το νερό και 2-3 κουταλιές αλεύρι ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα κλείνουμε με το καπάκι, αυτό το κάνουμε επί 3 με 4 μέρες και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει .
  • Όταν είναι έτοιμο το βάζουμε σε τάπερ κλειστό στο ψυγείο για να το χρησιμοποιήσετε όταν θέλετε να ζυμώσετε.
  • Για ένα πρόσφορο του κιλού θέλετε 2 κουταλιές προζύμι. Για το ψωμί θέλετε περίπου 200 γραμμάρια.
  • Στο ψυγείο το προζύμι διατηρείται μια εβδομάδα.
  • Πρέπει μια φορά την εβδομάδα να το βγάζετε να προσθέτετε λίγο νερό χλιαρό και λίγο αλεύρι για να ενεργοποιηθεί ξανά αφήνοντας το σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορείτε επίσης κάθε φορά που ζυμώνετε να κρατάτε προζύμι.
  • Το κίτρινο σκληρό αλεύρι είναι πιο πολύ για τα Πρόσφορα. Για ψωμί χρησιμοποιείται κανονικό αλεύρι.

Δείτε αναλυτικά τη διαδικασία στο βίντεο της Γκόλφως Νικολού. Και ο αρχάριος μπορεί να φτιάξει με αυτές τις οδηγίες!

Δείτε ακόμα: Τα πρόσφορα της Μαρίας

This entry was posted in ΑΛΑΔΩΤΑ, ΖΥΜΕΣ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΖΩΗ, ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΑ, ΥΓΙΕΙΝΑ, ΦΟΥΡΝΟΥ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s