Παγωτό μπανάνα-σοκολάτα χωρίς ζάχαρη

Συνταγή – φωτογραφία: Μαρία

Το παγωτό αυτό είναι κατάλληλο μόνο για τη νηστεία της Τυρινής. Είναι ελαφρύ και με ελάχιστα φυσικά σάκχαρα, ενώ περιέχει κυρίως στέβια. Έχει όμως λιπαρά, και όσα περισσότερα υλικά προσθέτουμε αποκτά περισσότερες θερμίδες, οπότε δεν είναι και τόσο διαιτητικό! Απλά είναι λίγο λιγότερο παχυντικό από άλλα παγωτά.

Υλικά για το παγωτό

  • Μπανάνα, μία μεσαίου μεγέθους
  • Κρέμα γάλακτος με 15% λιπαρά, 600 ml
  • Κρέμα Giandouia Sissini με στέβια (ή δικής μας κατασκευής «μερέντα» χωρίς ζάχαρη), 200 γραμμάρια
  • Μέλι, μια γεμάτη κουταλιά της σούπας (έβαλα ελάτης, αλλά οποιοδήποτε ρευστό μέλι είναι κατάλληλο)

Προαιρετικά (το παγωτό της φωτογραφίας τα περιέχει όλα):

  • Κράνμπερις αποξηραμένα χωρίς ζάχαρη, 2 κουταλιές σούπας
  • Μπισκότα με στέβια ή άλλα γλυκαντικά, 7-8 σπασμένα σε κομμάτια (έβαλα Πτι Μπερ Παπαδοπούλου με στέβια)
  • Κουβερτούρα στέβια, 2-3 κουταλιές σούπας τριμμένη
  • Αμύγδαλο φιλέ, 2 κουταλιές της σούπας

Προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε και σιρόπι σοκολάτας χωρίς ζάχαρη (το παγωτό της φωτογραφίας δεν έχει). Μπορούμε να φτιάξουμε πολύ εύκολα δικό μας σιρόπι, βάζοντας να βράσουν δύο κουταλιές της σούπας κακάο με 120 ml νερό και όταν κρυώσει, να προσθέσουμε μέλι ή σιρόπι σφενδάμνου, ανάλογα με το πόσο γλυκό το θέλουμε.

Εκτέλεση

Ξεφλουδίζουμε τη μπανάνα, την κόβουμε σε λεπτές φέτες και τη βάζουμε σε δοχείο/τάπερ στην κατάψυξη να παγώσει.

Στην κατάψυξη βάζουμε και την κρέμα γάλακτος, να κρυώσει πολύ δίχως να παγώσει.

Στην κατάψυξη βάζουμε και τα μπισκότα, σπασμένα σε κομμάτια, αλλά και τα κράνμπερις και τα αμύγδαλα.

Βάζουμε την κουβερτούρα στο ψυγείο (ή στην κατάψυξη κι αυτήν…) να κρυώσει, για να μπορέσουμε να τρίψουμε στον τρίφτη του τυριού την ποσότητα που θέλουμε.

Χτυπάμε σε μίξερ στη δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά την κρύα κρέμα γάλακτος, να αφρίσει/αφρατέψει πολύ. (Δεν έχει τα απαιτούμενα λιπαρά για να γίνει σαντιγύ).

Προσθέτουμε τις φέτες παγωμένης μπανάνας.

Όταν πολτοποιηθεί πλήρως η μπανάνα, προσθέτουμε το μέλι και χτυπάμε για 1 λεπτό.

Στη συνέχεια βάζουμε την κρέμα Σισσίνι, κουταλιά κουταλιά, να χτυπηθεί πολύ καλά ώστε να είναι ομοιόμορφο το μείγμα, χωρίς σημεία με περισσότερη σοκολάτα.

Το παγωτό μας είναι έτοιμο να μπει σε δοχείο στην κατάψυξη! Αν θέλουμε να προσθέσουμε τα επιπλέον υλικά, σε πρώτη φάση βάζουμε μόνο τα μπισκότα και αφήνουμε να περάσει μιάμιση ώρα στην κατάψυξη.

Στη μιάμιση ώρα, ανακατεύουμε καλά το μείγμα και προσθέτουμε την τριμμένη κουβερτούρα στέβια.

Μετά από μια ώρα ανακατεύουμε πάλι, προσθέτουμε το αμύγδαλο φιλέ και ξαναβάζουμε στην κατάψυξη.

Μετά από μια ώρα, ανακατεύουμε πάλι και προσθέτουμε τα βαρύτερα παγωμένα κράνμπερις. Αν θέλουμε να βάλουμε σιρόπι σοκολάτας, τώρα είναι η ώρα να το κάνουμε. Στη συνέχεια αφήνουμε το παγωτό να παγώσει τελείως.

ΑΝ ΔΕΝ ΒΑΛΟΥΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΥΛΙΚΑ, το παγωτό δεν χρειάζεται άλλο ανακάτεμα, καθώς το μέλι το προστατεύει από το κρυστάλλωμα. Το ανακάτεμα και η σταδιακή προσθήκη υλικών γίνεται γιατί αν βάλουμε τα υλικά από την αρχή με τη μία, όλα θα πάνε στον πάτο, εκτός από τα μπισκότα που θα επιπλέουν! Ενώ με το συνεχές ανακάτεμα ενώ το παγωτό έχει αρχίσει να πήζει, και με τη σταδιακή προσθήκη υλικών, με τα ελαφρότερα πριν από τα βαρύτερα, και τα μπισκότα αλλά και τα άλλα υλικά μοιράζονται καλύτερα μέσα στο παγωτό. Αν πάλι βαριέστε το βάλε-βγάλε από το ψυγείο και ανακάτευε ξανά και ξανά, κάντε το μία ή δύο φορές μοιράζοντας τα υλικά σε αυτές (π.χ. τριμμένη σοκολάτα και αμύγδαλο φιλέ μαζί, κράνμπερις και σιρόπι σοκολάτας μαζί). Το έχω κάνει κι έτσι και η διαφορά δεν ήταν μεγάλη 🙂

This entry was posted in ΓΑΛΑΚΤΕΡΑ, ΓΛΥΚΑ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ, ΤΥΡΙΝΗ, ΩΜΑ and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s