Μουσταλευριά με πετιμέζι

moustal1

Εκτέλεση – φωτογραφίες: Μαρία

Μια ωραία κρητική συνταγή όπως τη δίνει η εξαιρετική Βαγγελιώ Κασσαπάκη. Μπορείτε να βάλετε νερό βρύσης κι όχι εμφιαλωμένο, που προτιμά εκείνη (νερό βρύσης φιλτραρισμένο χρησιμοποίησα κι εγώ). Χρησιμοποίησα επίσης κανέλα Κεϋλάνης. Στη δεύτερη και την τρίτη φωτογραφία βλέπετε τη διαφορά της μουσταλευριάς από την αλευρόκρεμα: Η μουσταλευριά μας διπλώνει, όπως δεν κάνει η κρέμα και το ρυζόγαλο.

Υλικά

  • 150 ml πετιμέζι
  • 600 ml + 150 ml νερό ΖΑΡΟΣ
  • 150 ml αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2-3 φύλλα αμπερόζας (αμπερόριζας) πλυμένα και στεγνά
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 4-5 κουταλιές αναποφλοίωτο σουσάμι, καβουρδισμένο και ελαφρά αλεσμένο
  • 4-5  κουταλιές χοντροαλεσμένο καρύδι
  • Λίγη σκόνη κανέλας

Εκτέλεση

  • Μετράμε το πετιμέζι και το αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα. Το αραιώνουμε με τα 600 ml νερό και παίρνουμε πάνω κάτω 200 ml από το διάλυμα σε μια κανάτα. Βάζουμε το υπόλοιπο να βράσει με τα φύλλα της αμπερόζας και το ξυλάκι της κανέλας.
  • Διαλύουμε το αλεύρι πολύ καλά στα 200 ml της κανάτας και μόλις πάει να πάρει βράση η κατσαρόλα το αδειάζουμε περνώντας το από σουρωτήρι. Ανακατεύουμε να μη σβολιάσει και περνάμε 150 ml  νερό από το σουρωτήρι πάνω από την κατσαρόλα να φύγει και το υπόλοιπο αλεύρι. Εδώ αρχίζει η φάση του ανακατέματος.
  • Θα πάρει 35-45 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Πρέπει να ξεκολλά το μείγμα από την κατσαρόλα και θέλει συνεχές ανακάτεμα για να μη πιάσει. Πριν πήξει εντελώς αφαιρούμε την αμπερόζα και την κανέλα.  Λίγο πριν την αποσύρουμε προσθέτουμε τις 2 κουταλιές από το σουσάμι.
  • Όταν είναι έτοιμη την σερβίρουμε σε πιατάκια ή μπολ που έχουμε πασπαλίσει αν θέλουμε με λίγο σουσάμι. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με σουσάμι και καρύδι και λίγη σκόνη κανέλας.

moustal2

  1. Αν μας αρέσουν τα «πολύ γλυκά» γλυκά μπορούμε να αυξήσουμε το πετιμέζι εις βάρος του νερού. Εδώ έχω βάλει αν λογαριάσετε 5 μέρη νερό-1 μέρος πετιμέζι- 1 μέρος αλεύρι (δηλαδή το 6:1 για τα υγρά: αλεύρι έχει αυτή τη σχέση μεταξύ τους. Θα μπορούσε να είναι 1,5 πετιμέζι-4,5 νερό- 1 αλεύρι. Πάλι θα είχαμε 6 μέρη υγρών 1 μέρος αλεύρι και θα ήταν πιο γλυκιά).

moustal3

Πηγή: https://www.cretangastronomy.gr/2019/09/moustalevria-me-petimezi/

This entry was posted in ΑΛΑΔΩΤΑ, ΓΛΥΚΑ, ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ, ΜΕ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s