Τυρόπιτες κουρού

tyropitakia-kourou

Εκτέλεση – φωτογραφίες: Μαρία

Η συνταγή αυτή είναι παραλλαγή της συνταγής της Γκόλφως Νικολού, που είναι κατάλληλη για την περίοδο της Τυρινής και για όλες τις απολυτές περιόδους και μπορείτε να δείτε να εκτελείται με λεπτομέρεια εδώ. Για μια εναλλακτική μέθοδο για να δώσετε ωραίο σχήμα στα τυροπιτάκια σας, δείτε πως τα φτιάχνει ο Άκης Πετρετζίκης εδώ. Για ζύμη κουρού κατάλληλη για τις περιόδους με κατάλυση ελαίου και για τους vegan φίλους μας, δείτε εδώ.

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 1 αυγό μεσαίου μεγέθους
  • Γιαούρτι στραγγιστό, 200 γρ.
  • Ελαιόλαδο, 70 γραμμάρια
  • Ηλιέλαιο, 60 γραμμάρια
  • Βούτυρο αγελάδας λιωμένο, 200 γραμμάρια
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 500 γραμμάρια
  • Βaking powder, 2 κουταλάκια γλυκού
  • Αλάτι, 1/2 κουταλάκι του γλυκού
  • Κεφαλοτύρι ή πεκορίνο τριμμένο, 2 κουταλιές της σούπας (προαιρετικά)
  • 1 αυγό χτυπημένο, αν θέλετε ανακατεμένο με 1-2 κουταλιές γάλα, (για το άλειμμα)
  • Σουσάμι

Για τη γέμιση

  • 130 γραμμάρια φέτα
  • 100 γραμμάρια μυζήθρα φρέσκια μαλακή
  • 20 γραμμάρια ανθότυρο

Ή 250 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένη ή ότι άλλο θέλετε, όπως τυροκαυτερή, τυροσαλάτα με ροκφόρ και σκόρδο, γιαούρτι, γραβιέρα, αυγό ή άλλα τυριά ή μείγμα τυριών, φτάνει να ζυγίζει 250 γραμμάρια.

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά για τη ζύμη ξεκινώντας από το αυγό, τα λάδια και το γιαούρτι και χτυπάμε λίγο με αυγοδάρτη μέχρι να ενωθούν σε λεία ζύμη.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και χτυπάμε για να ενοποιηθούν τα υγρά λιπαρά υλικά.
  • Προσθέτουμε την μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το τριμμένο τυρί, και χτυπάμε λίγο ακόμα.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε λίγο, μέχρι να έχουμε μία ομοιόμορφη και μαλακή ζύμη που δεν κολλάει. ΔΕΝ παραζυμώνουμε γιατί θα αρχίσει να φεύγει το λάδι από τη ζύμη μας και να γίνεται σφιχτή.
  • Κλείνουμε το μπολ με καπάκι ή το καλύπτουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα.

zymi-kourou
Για να σχηματίσουμε τα τυροπιτάκια, είτε θα κάνουμε μπαλάκια ζύμης όπως δείχνει το βίντεο, και θα τα απλώσουμε στη χούφτα μας ή στο ειδικό εξάρτημα της κουζίνας, ή θα ακολουθήσουμε αυτή τη μέθοδο με τον πλάστη και το πιρούνι. Σε κάθε περίπτωση, βάζουμε στην μέση την γέμιση, κλείνουμε τη ζύμη και πατάμε τις άκρες να ενωθούν.

kourou-mach

  • Αραδιάζουμε τα τυροπιτάκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας λίγο κενό μεταξύ τους.
  • Αλείφουμε την επιφάνειά τους με ένα αυγό χτυπημένο και πασπαλίζουμε με σουσάμι. (Δεν έχω ακολουθήσει αυτά τα βήματα, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες).
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 20 – 25 λεπτά. 

kourou-tapsi

This entry was posted in ΑΛΜΥΡΑ, ΓΑΛΑΚΤΕΡΑ, ΖΥΜΕΣ, ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ, ΜΕ ΤΥΡΙ, ΠΙΤΕΣ, ΦΟΥΡΝΟΥ, Uncategorized and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s