Cocada de forno χωρίς ζάχαρη

cocada-piato1

Εκτέλεση – φωτογραφίες: Μαρία

Cocada de forno, ένα παραδοσιακό βραζιλιάνικο γλυκό ταψιού με ινδοκάρυδο, που γίνεται πολύ γρήγορα και σ’ αυτή την εκδοχή είναι αρκετά light! Ιδανικό για την εβδομάδα της Τυρινής, εύκολη και γρήγορη λύση όταν θέλετε ένα καλό σπιτικό γλυκό άμεσα, χωρίς κόπο.
Για τη δοσολογία χρησιμοποιήθηκε δοσομετρητής υγρού με μονάδα μέτρησης τα ml. 200 ml ισοδυναμούν με ένα φλυτζάνι.

Υλικά

  • Αλεύρι, στην ένδειξη 100 ml στο δοσομετρητή
  • Βaking powder, 1 και 1/4 κ.γ.
  • Αλάτι, 1/4 κ.γ.
  • Βούτυρο παγωμένο από το ψυγείο, 1 κ.σ.
  • Ζάχαρη καρύδας, 200 ml στο δοσομετρητή
  • Αυγά, 3 μικρά / μεσαία
  • Γάλα 1,5% λιπαρά, περίπου 400 ml στο δοσομετρητή
  • Τριμμένη καρύδα, 200 ml στο δοσομετρητή
  • Εκχύλισμα βανίλιας, 1 κουταλιά του γλυκού.
  • Ρούμι ή λικέρ, 1 κουταλιά της σούπας (βάλαμε λικέρ κουμ κουάτ και βγήκε πολύ ωραίο)

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 C στον αέρα.
  • Σε μπρίκι ζεσταίνουμε την κουταλιά βούτυρο μέχρι να λιώσει.
  • Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο στο δοσομετρητή, προσθέτουμε την κουταλιά σούπας ρούμι ή λικέρ και συμπληρώνουμε με γάλα 1 ή 1,5% λιπαρά, μέχρι την ένδειξη 400 ml (συνολικά 2 φλυτζάνια υγρό).
  • Ρίχνουμε αυτό το γάλα σε μπωλ, προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά και ανακατεύουμε καλά για λίγο.
  • Βάζουμε λαδόχαρτο σε στρογγυλό ταψί Νο23, ρίχνουμε μέσα το μείγμα και το ψήνουμε για 25 έως 30 λεπτά.
  • Στα 25 λεπτά ανοίγουμε το φούρνο και τρυπάμε το γλυκό με μαχαίρι ή πηρούνι. Αν βγει ελαφρώς υγρό αλλά χωρίς ίχνη ζύμης, το γλυκό μας είναι έτοιμο. Αν βγει με ίχνη ζύμης, ή αν το θέλουμε πιο ξεροψημένο, αφήνουμε άλλα 5 λεπτά.
  • Βγάζουμε το γλυκό, αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και μετά το κόβουμε. Όσο θα είναι ζεστό θα είναι μαλακό, όσο κρυώνει θα γίνεται πιο συμπαγές.

cocada-forno1

 

Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως βάση για κάτι πιο εντυπωσιακό, ως εξής:

  • Όσο ψήνεται, χτυπάμε κρέμα γάλακτος 35% σε σαντιγύ.

santigy1

 

  • Όταν το γλυκό κρυώσει, το βάζουμε σε πιατέλα, το αλείφουμε με τη σαντιγύ…

cocada-santigy1

  • ρίχνουμε πάνω τριμμένη σοκολάτα και σερβίρουμε.

cocada-santigy-sokolata1

  • Χρησιμοποιήθηκε κουβερτούρα γάλακτος με στέβια και δεν προστέθηκε ζάχαρη στη σαντιγύ, για λιγότερες θερμίδες.

cocada-piato-merida1


Καλή επιτυχία!

 

This entry was posted in ΓΛΥΚΑ, ΖΥΜΕΣ, ΜΕ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ, ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ, ΤΥΡΙΝΗ, ΦΟΥΡΝΟΥ and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s