«Μερέντα» νηστίσιμη με στέβια

Συνταγή-φωτογραφία: Μαρία

Υλικά (για μικρή δόση)

  • Κακάο, 4 κοφτές κουταλιές της σούπας
  • Στέβια άχνη, 1 κοφτή κουταλιά της σούπας
  • Ταχίνι ολικής άλεσης, 2 κουταλιές της σούπας
  • Νερό, 4 κουταλιές της σούπας

Προαιρετικά: Διάφορα αρωματικά όπως, βανιλλίνη (μισό φιαλίδιο) ή άρωμα βανίλιας (3-4 σταγόνες), ή λίγη κανέλα Κεϋλάνης ή 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού ή λίγο ξύσμα πορτοκαλιού. Σε περίπτωση που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη «μερέντα» μας ως άλειμμα σε γλυκό ή γέμιση σε γλυκό, μπορούμε να της βάλουμε λικέρ, π.χ. κουμ κουάτ ή άλλο που μας αρέσει. Το λικέρ πρέπει να αντικαταστήσει τουλάχιστον μισή από τις 4 κουταλιές νερού, κι αν θέλουμε πιο έντονη γεύση και άρωμα αντικαθιστούμε ολόκληρη κουταλιά.

Εκτέλεση

Βάζουμε ένα κόσκινο (ή απλό σουρωτήρι που μπορεί να παίξει το ρόλο κόσκινου) πάνω από μπωλ και ρίχνουμε μέσα τις τέσσερις κουταλιές κακάο και τη μια κουταλιά στέβια. Για να είναι πραγματικά κοφτές οι κουταλιές, τις «ισιώνουμε», αφαιρούμε ό,τι περισσεύει με ένα μαχαίρι.

Ανακατεύουμε το κακάο και τη στέβια μέσα στο σουρωτήρι μας και κοσκινίζουμε ώστε να μην υπάρχουν σβώλοι. Αν χρησιμοποιήσουμε βανιλλίνη σε σκόνη, την προσθέτουμε κι αυτή και ανακατεύουμε μέσα στο σουρωτήρι, πριν το κοσκίνισμα.

Προσθέτουμε τις 4 κουταλιές νερό και από πάνω τις 2 κουταλιές ταχίνι. Ανακατεύουμε πολύ καλά και… έτοιμο!

Αν αντί για 2 κουταλιές ταχίνι βάλουμε 3, έχουμε ένα πιο πηχτό μείγμα που μπορεί να «σταθεί» στο κουτάλι χωρίς να τρέξει ούτε όταν το αναποδογυρίσουμε, και είναι πιο κατάλληλο για γέμιση σε γλυκά.

Επειδή το μείγμα έχει μέσα νερό και δεν περιέχει κάποιο συντηρητικό όπως π.χ. μέλι, πρέπει να διατηρηθεί στο ψυγείο, όπου δεν θα αντέξει περισσότερο από 10 ημέρες. Γι’ αυτό είναι καλύτερα να μην το φτιάχνουμε σε μεγάλες ποσότητες.

Η «μερέντα» μας μόλις τη φτιάξουμε, πριν μπει στο ψυγείο.

Σε κάθε περίπτωση, και το μείγμα με τις αρχικές αναλογίες θα «σφίξει» μέσα στο ψυγείο και θα γίνει πιο πηχτό από αυτό που βλέπουμε όταν το φτιάχνουμε. Θα είναι και πάλι κατάλληλο για άλειμμα, αλλά δεν θα είναι όπως στην αρχή πριν μπει στο ψυγείο.

prwino

This entry was posted in ΑΛΑΔΩΤΑ, ΑΛΕΙΜΜΑΤΑ, ΓΛΥΚΑ, ΚΑΚΑΟ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s