Σούπα με πλιγούρι και δυόσμο

IMG_20190802_213040Η νηστίσιμη αυτή σούπα βασίζεται στη συνταγή για τον ποντιακό τανωμένο σορβά (που βρίσκετε στην κατηγορία: Τυρινή). Η παρασκευή της είναι πολύ απλή, γίνεται με ελάχιστα υλικά και μπορεί να φαγωθεί και αλάδωτη, και λαδερή.

Υλικά

  • 200 γρ. πλιγούρι, σε όποιο μέγεθος προτιμάτε (συνήθως τη φτιάχνω με το μεσαίο).
  • 1 κουταλιά της σούπας ξερό δυόσμο
  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι  (προαιρετικά)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (προαιρετικά)
  • 4 κουταλιές της σούπας ηλιόσπορους (προαιρετικά)
  • Λιαστή ντομάτα, όχι σε λάδι (προαιρετικά)
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (αν τη θέλετε λαδερή).

Εκτέλεση

  • Ξεπλένουμε το πλιγούρι και το αφήνουμε να μουλιάσει σε νερό για 20 λεπτά περίπου.
  • Το βράζουμε μαζί με το κρεμμύδι και το δυόσμο, σε αλατισμένο νερό και χαμηλή προς μέτρια φωτιά μέχρι να χυλώσει.
  • Αν θέλουμε να βάλουμε λιαστή ντομάτα, την προσθέτουμε στο τέλος του βρασμού.
  • Αν θέλουμε να βάλουμε ηλιόσπορους, τους προσθέτουμε αφού αποσύρουμε από τη φωτιά και περιμένουμε 5 λεπτά να μαλακώσουν.
  • Αν θέλουμε τη σούπα λαδερή, έχουμε δύο επιλογές: Είτε προσθέτουμε το ελαιόλαδο ωμό όταν αποσύρουμε από τη φωτιά (η πιο υγιεινή επιλογή) είτε σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μια κουταλιά ελαιόλαδο και το ρίχνουμε στη σούπα προς το τέλος του βρασμού, ώστε να βράσει πέντε λεπτάκια, και βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο ωμό όταν αποσύρουμε από τη φωτιά, όπως στην πρώτη επιλογή.

Tαιριάζει πολύ ωραία με καροτοσαλάτα και με φασόλια kidney.

atanoto1

This entry was posted in ΑΛΑΔΩΤΑ, ΑΛΜΥΡΑ, ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ, ΛΑΔΕΡΑ, ΜΕ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ, ΣΟΥΠΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ, ΥΓΙΕΙΝΑ and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s