Γαύρος ή σαρδέλα «πίτα» με καλαμποκάλευρο

psaria-pitaΣυνταγή – εκτέλεση – φωτογραφία: Παλασία

Όταν βρίσκω ωραίο γαύρο ή σαρδέλα, για να αποφύγω το πολύ τηγάνισμα, εμπνευσμένη από το πώς μαγειρεύουν την πέστροφα στην ορεινή Θεσσαλία, κάνω τα ψαράκια σαν «πίτα».
Ουσιαστικά το κοινό με τον τρόπο που μαγειρεύεται η πέστροφα είναι το καλαμποκάλευρο.
Γαύρος ή σαρδέλα με καλαμποκάλευρο λοιπόν.

Υλικά για μια δόση

*Μισό κιλό μέτριο σε μέγεθος γαύρο η σαρδέλα, καθαρισμένο απ’ το κεφάλι και τα εντόσθια
*Καλαμποκάλευρο, λιγότερο από ένα φλιτζάνι του τσαγιού
*Αλάτι
*Από μπαχαρικό, μυρωδικά, ό,τι προτιμά ο καθένας (πάπρικα, κάρυ, ρίγανη, θυμάρι κλπ. Εγώ έβαλα ρίγανη).
*Έξι εφτά κουταλιές της σούπας λάδι, ανάλογα.

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το καλαμποκάλευρο με το αλάτι και τα μπαχαρικά-μυρωδικά.
Στο τηγάνι ρίχνουμε το μισό λάδι. Θέλουμε ίσα να πάει παντού.
Μόλις ζεσταθεί, στρώνουμε τα ψαράκια με τρόπο ακτινωτό και κολλητά το ένα με το άλλο.
Αφήνουμε να ψηθούν μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα σε μέτρια φωτιά. Αναποδογυρίζουμε σε καπάκι, προσθέτουμε με τον ίδιο τρόπο λίγο λάδι στο τηγάνι και γλυστράμε τα ψάρια, που έχουν κολλήσει σχετικά στο πλάι τους, όλα μαζί σαν ομελέτα στο τηγάνι.
Τα αφήνουμε να ψηθούν από την άλλη πλευρά μέχρι να χρυσίσει το αλεύρι. Σερβίρονται ιδανικά με χόρτα βραστά. Εννοείται ότι για περισσότερα άτομα επαναλαμβανόμενη τη διαδικασία.

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΜΥΡΑ, ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ, ΤΗΓΑΝΗΤΑ, ΨΑΡΙΑ and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s