Περεσκία τα ποντιακά

pereskiΕκτέλεση – φωτογραφίες: Παλασία

Αγαπημένο σνακ από τα πρώτα παιδικά μου χρόνια.
Για περίπου 25 κομμάτια χορταστικά περεσκία με πατάτες, χορτοφαγικά.

Για τη ζύμη

Υλικά
*Ένα κιλό αλεύρι
*Δυο φακελάκια μαγιά των 8 γραμ.
*Δυο ποτήρια χλιαρό νερό
*Ένα κουταλάκι ζάχαρη
*Ένα κοφτό κουτάλι αλάτι
*Ένα φλιτζανάκι ελαιόλαδο.

Εκτέλεση
Ανακατεύω ένα ποτήρι χλιαρό νερό, ένα αλεύρι και τη ζάχαρη και αφήνω σκεπασμένο σε ζεστό μέρος να βγάλει φουσκάλες και να φουσκώσει. Είκοσι λεπτά το λιγότερο.
Στη συνέχεια το αδειάζω σε μια λεκάνη που έχει το υπόλοιπο αλεύρι κοσκινισμένο, προσθέτω το λάδι, το αλάτι και σταδιακά το νερό. Ζυμώνω καλά και αφήνω τη ζύμη αρκετή ώρα να διπλασιάσει τον όγκο της.

zymari
Όταν γίνει αυτό, τη ζυμώνω ξανά και χωρίζω σε μπαλάκια μεγέθους αυγού. Αν εξυπηρετεί 45-50 γραμ. το καθένα.
Για τη γέμιση

(Εδώ κάνετε παιχνίδι. Εγώ αυτοσχεδιάζω κάθε φορά με βασικό υλικό την πατάτα, αλλάζω τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά)

Υλικά

*Πέντε-έξι μεγάλες πατάτες, περίπου ένα κιλό
*Μία κουταλιά αλάτι, λίγο πιπέρι
*Ένα φλιτζανάκι λάδι
*Ένα κρεμμύδι
*Μια σκελίδα σκόρδο
*Μια γερή πρέζα ρίγανη
*Μια πιπεριά κέρατο πολύ ψιλοκομμένη
*Φύλλα βασιλικού

Εκτέλεση
Ξεφλουδίζω, κόβω και βράζω με το αλάτι τις πατάτες. Τις κάνω πουρέ με το ειδικό εργαλείο ή με ένα πιρούνι. Όχι στο μούλτι. Χτυπώ στο μούλτι ή με την ράβδο το λάδι με το κρεμμύδι το σκόρδο και τον βασιλικό. Αναμιγνύω τον πουρέ με τον πολτό του λαδιού, την ψιλοκομμένη πιπεριά, το πιπέρι και την ρίγανη και αφήνω να κρυώσει.

gemisi

Παίρνω ένα ένα τα μπαλάκια της ζύμης, τα ανοίγω σε μικρά πιτάκια…

zymi-anoixti

βάζω μια κουταλιά γέμιση πατάτας…

zymi-gemisi

και κλείνω προσεκτικά σαν βαρκάκι.

pereski-diplomeno

Τοποθετώ στη λαδόκολλα, σκεπάζω και αφήνω να φουσκώσουν ξανά κανένα εικοσάλεπτο.
Στη συνέχεια αλείφω με καλαμποκέλαιο κάθε περεσκί και ψήνω στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. (Παραδοσιακά τηγανίζονται, αλλά για ευνόητους λόγους το αποφεύγω.)

pereskia-tapsi

Κάτω από το ταψί τοποθετώ ένα σκεύος με νερό, ώστε να μη στεγνώσουν όσο ψήνονται.

nero

Το τελευταίο λάδωμα γίνεται μόλις βγουν από τον φούρνο.

Η γιαγιά μου τα τηγάνιζε, τα άνοιγε και όπως ήταν καυτά, έβαζε μια κουταλιά βούτυρο να λειώνει μέσα. Και όταν περίσσευε ζυμάρι, το έκανε κορδόνι, του έβαζε ζάχαρη και κανέλα, το τύλιγε σαλιγκάρι και το τηγάνιζε. Έτσι είχαμε και γλυκό!

misofagomeno

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΜΥΡΑ, ΖΥΜΕΣ, ΛΑΔΕΡΑ, ΜΕ ΦΥΛΛΟ, ΠΙΤΕΣ, ΤΗΓΑΝΗΤΑ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s