Ριζότο με γαρίδες

garides-rizotoΕκτέλεση – φωτογραφία: Σταυρούλα

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη και λέγεται «ριζότο με θαλασσινά», επειδή δεν έχει 600 γρ. γαρίδες όπως έβαλα εγώ, αλλά 600 γρ. διάφορα θαλασσινά (μύδια, καλαμαράκια-καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες, 8 μεσαίου μεγέθους γαρίδες – χωρίς κέλυφος, κυδώνια). Επίσης στα υλικά έχει και 100-200 γρ. τυρί μασκαρπόνε το οποίο προστίθεται στο τέλος με το χυμό και ξύσμα λεμονιού και το δεντρολίβανο, και μπορούμε να βάλουμε όταν πρόκειται για τη νηστεία της Τυρινής.
Το «ρύζι για ριζότο» που γράφει είναι η ποικιλία Arborio. Νομίζω αυτή συστήνει γενικά και ο Πετρετζίκης και είναι όντως η ιδανική για ριζότο!

Υλικά

  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών (2 κύβοι λαχανικών διαλυμμένοι σε 1 λίτρο νερό)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 2 κοτσάνια σέλινο
  • 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 καλή πρέζα ζάχαρη
  • 300 γρ. ρύζι, για ριζότο
  • ½ κούπα λευκό κρασί
  • 600 γρ. θαλασσινά (μύδια, καλαμαράκια-καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες,
  • 8 μεσαίου μεγέθους γαρίδες – χωρίς κέλυφος, κυδώνια)
  • 2 κλαδάκια δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • ½ χυμό λεμόνι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 ματσάκι άγρια ρόκα για το σερβίρισμα

Μέθοδος Εκτέλεσης

Βάζουμε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι να κάψει σε δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και τις γαρίδες. Αφήνουμε για 1 λεπτό από την κάθε μεριά, για να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Αφαιρούμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε σε κύβους το κρεμμύδι, το σέλερυ και τα καρότα και τα βάζουμε στο τηγάνι με 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε.
Τα αφήνουμε μέχρι να καραμελώσουν και στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το ρύζι και το σοτάρουμε, ανακατεύοντάς το καλά με μια ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε το κρασί και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί και να φύγει όλο το αλκοόλ.
Προσθέτουμε ζωμό (2 κουταλιές), ίσα ίσα να καλύψουμε το ριζότο και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί μέχρι να εξατμιστεί.
Όταν εξατμιστεί προσθέτουμε ακόμα 2 κουταλιές και αφήνουμε να εξατμιστεί. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλος ο ζωμός (κρατάμε 1 κουταλιά ζωμό για τη συνέχεια). Η διαδικασία θα κρατήσει 15 περίπου λεπτά.
2-3 λεπτά πριν τελειώσει η διαδικασία, προσθέτουμε τις γαρίδες και την τελευταία κουταλιά ζωμό.
Ανακατεύουμε ελαφρά, σκεπάζουμε το τηγάνι μας και αφήνουμε στη φωτιά για 2 λεπτά ακόμα.
Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε δεντρολίβανο, ξύσμα και χυμό λεμονιού, και ανακατεύουμε.
Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε μαζί με ρόκα!

Πηγή: https://akispetretzikis.com/el/categories/ryzi-amp-patates/rizoto-me-thalassina

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΜΥΡΑ, ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ, ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ, ΛΑΔΕΡΑ and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s