Αλμυρό κέικ με ελιές και λιαστή ντομάτα

keik-almyro-fetes

Εκτέλεση – φωτογραφίες: Παλασία

Η αρχική συνταγή είναι της Ήβης Λιακοπούλου. Εγώ έβαλα λιγότερες και άλλου τύπου ελιές (200 γραμμάρια ελιές Καλαμών αντί για 300 γραμμάρια ελιές θρούμπες) και πρόσθεσα 100 γραμμάρια λιαστή ντομάτα.

ΥΛΙΚΑ
200 γραμμάρια ελιές Καλαμών, ξεκουκουτσιασμένες και ψιλοκομμένες
100 γραμμάρια λιαστή ντομάτα
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, με μέρος των πράσινων φύλλων, ψιλοκομμένο
1 κλωναράκι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 κλωναράκι φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
1 κλωναράκι φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο

ΥΓΡΑ ΥΛΙΚΑ:
90 γραμμάρια ταχίνι
1 κούπα νερό
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλιά ξίδι

ΣΤΕΓΝΑ ΥΛΙΚΑ:
300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. αλάτι

ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ:
1 κουταλιά λιναρόσπορο
1 κουταλιά κόλιανδρο ξερό
1 κ.γ. θυμάρι
1/4 κ.γ. μαύρο πιπέρι τριμμένο

ΟΔΗΓΙΕΣ
Βάζουμε τα μπαχαρικά σε ένα μύλο μπαχαρικών και τα αλέθουμε ή τα κοπανίζουμε σε γουδί.
Συνδυάζουμε όλα τα στεγνά υλικά με τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
Ζεσταίνουμε το μισό νερό και διαλύουμε το ταχίνι. Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και το αφήνουμε να κρυώσει.
Προσθέτουμε το ταχίνι σε ένα μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υγρά υλικά και τα ανακατεύουμε με το σύρμα. Προσθέτουμε όλα τα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε να γίνει ένας χυλός.
Προσθέτουμε τις ελιές και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε να συνδυαστούν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150ο C.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μια φόρμα σιλικόνης 22 εκατοστών και ψήνουμε στον αέρα για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά. Μετά τη μία ώρα δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι να το τρυπήσουμε στο κέντρο μέχρι να βγει καθαρό.
Το αφήνουμε στη σχάρα να κρυώσει πριν το κόψουμε.

almyro-keik-Palasias2

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΑΔΩΤΑ, ΑΛΜΥΡΑ, ΖΥΜΕΣ, ΦΟΥΡΝΟΥ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s