Εκμέκ νηστίσιμο με στέβια

ekmek-nist-keriΣυνταγή-φωτογραφίες: Μαρία

Ελαφρύ και δροσιστικό γλυκό κατάλληλο για νηστεύοντες και vegans/vegetarians, αλλά και διαβητικούς σε μικρή ποσότητα. Μπορεί η στέβια να μην ανεβάζει κατακόρυφα το γλυκαιμικό δείκτη όπως η ζάχαρη, αλλά περιέχει υδατάνθρακες και λίπη οπότε δεν μπορούμε να το πούμε και γλυκό διαίτης 🙂 Επίσης, το κανονικό εκμέκ δεν γίνεται με φύλλο καταΐφι, αλλά είναι σαν ψωμί σιροπιασμένο με πολύ γλυκό σιρόπι, που από πάνω έχει χτυπημένη κρέμα από γάλα βουβαλιού, χωρίς προσθήκη ζάχαρης μέσα της. Άλλωστε «εκμέκ» σημαίνει ψωμί! Αλλά επειδή κυκλοφορούν διάφορα γλυκά με αυτό τον τίτλο ενώ έχουν φύλλο καταΐφιού και κρέμα με ζάχαρη, ονομάζουμε κι εμείς έτσι το γλυκό μας. Αν εσείς θέλετε ένα νηστίσιμο γλυκό πιο κοντά στο παραδοσιακό εκμέκ, σιροπιάστε κάποιο νηστίσιμο τσουρέκι και βάλτε από πάνω σκέτη χτυπημένη κρέμα καρύδας, χωρίς να της προσθέσετε γλυκαντικά στοιχεία.

Υλικά

  • Φύλλο καταΐφι, 250 γραμμάρια
  • Γάλα καρύδας σε κονσέρβα, 3-4 κονσέρβες
  • Στέβια κατάλληλη για ζαχαροπλαστική (όχι κρυσταλλική), 7-8 κουταλιές της σούπας
  • 1 πορτοκάλι, χυμός και ξύσμα
  • Σησαμέλαιο, 3 κουταλιές της σούπας
  • Κανέλλα Κεϋλάνης
  • Κορν φλάουρ, 2 κουταλιές της σούπας
  • Αμυγδαλόψιχα ξεφλουδισμένη, 200 γραμμάρια (στην περίπτωση που θέλετε να το κάνετε να θυμίζει και καταΐφι)

ekmek1

Εκτέλεση

1) Βάζετε το φούρνο να προθερμανθεί στους 180 βαθμούς.

2) Σε περίπτωση που θέλετε να έχει το γλυκό σας μια αίσθηση από καταΐφι, ψιλοκόβετε τα αμύγδαλα στο κοπτήριο.

3) Λαδώνετε με σησαμέλαιο το ταψί σας. Στρώνετε στο ταψί το φύλλο καταΐφι.

4) Ανοίγετε τις κονσέρβες με γάλα καρύδας ΧΩΡΙΣ να ανακατέψετε το περιεχόμενο, και τις αδειάζετε σε λεκανίτσα ή άλλο κατάλληλο σκεύος.

5) Ξεχωρίζετε το πηχτό λευκό μέρος που είναι σαν κρέμα, σε άλλο δοχείο, κι αφήνετε στη λεκανίτσα μόνο το υγρό.

6) Από τη λευκή κρέμα καρύδας ξεχωρίζετε 4-5 κουταλιές και τις ανακατεύετε με τις 3 κουταλιές σησαμέλαιο. Περιχύνετε με αυτό το μείγμα το φύλλο καταΐφι και πασπαλίζετε με κανέλα. Αν θέλετε να προσθέσετε αμύγδαλα, τα βάζετε μετά το μείγμα καρύδας και σησαμελαίου και ρίχνετε την κανέλα από πάνω τους.

7) Το βάζετε να ψηθεί στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο σας.

ekmek2

8) Στο μεταξύ ετοιμάζετε την κρέμα πορτοκαλιού:

α) Πλένετε καλά το πορτοκάλι (αν είναι κερωμένο, χρησιμοποιείτε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ σαπούνι ή απορρυπαντικό πιάτων), το σκουπίζετε και ξύνετε τη φλούδα στον τρίφτη του τυριού.

β) Στίβετε το φρούτο και βάζετε το χυμό του σε ποτήρι χωρητικότητας 200 ml ή δοσομετρητή. Για μια μέτρια ποσότητα κρέμας χρειάζονται 400 ml υγρού, οπότε συμπληρώνετε πάνω από το χυμό με το υγρό μέρος από το γάλα καρύδας.

γ) Βάζετε το μεγαλύτερο μέρος του υγρού σε κατσαρόλα να βράσει, μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού.

δ) Στο υπόλοιπο υγρό διαλύετε 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας κορν-φλάουρ και 3-4 κουταλιές σούπας στέβια (ανάλογα με το πόσο γλυκό θέλετε το αποτέλεσμα, θυμηθείτε όμως ότι η στέβια πικρίζει και λίγο). Όταν το υγρό στην κατσαρόλα βράσει, προσθέτετε το μείγμα κι ανακατεύετε καλά με προσοχή μην κολλήσει στον πάτο. Μόλις η κρέμα πήξει, αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε 2 κουταλιές της σούπας από την πηχτή κρέμα καρύδας και αφήνετε να κρυώσει.

ekmek4

9) Όταν το ταψί έχει πια χλιαρύνει, προσθέτετε την κρέμα πορτοκαλιού από πάνω, τη στρώνετε καλά κι αφήνετε να κρυώσει.

ekmek5ekmek-6

10) Ενώ κρυώνει ετοιμάζετε το λευκό γαρνίρισμα: Στην υπόλοιπη κρέμα καρύδας προσθέτετε 2 ή και περισσότερες κουταλιές σούπας στέβια και ανακατεύετε καλά.

11) Όταν η κρέμα πορτοκαλιού κρυώσει, στρώνετε την κρέμα καρύδας από πάνω και αν θέλετε, γαρνίρετε το γλυκό με ολόκληρα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα ή πασπαλίζετε με κανέλα. Εγώ το άφησα λευκό 🙂

Το γλυκό σας χρειάζεται να «ξεκουραστεί» τουλάχιστον δυο ώρες στο ψυγείο για να «δέσει» και να μην διαλύεται όταν το κόβετε.

ekmek7

Αν σας περισσέψει υγρό και κρέμα από το γάλα καρύδας, μπορείτε είτε να ανακατέψετε τα δύο και να έχετε κανονικό γάλα καρύδας για να το πιείτε, ή να το προσθέσετε σε κακάο και σμούθι φρούτων, ή να το χρησιμοποιήσετε άλλα γλυκά, όπως κέικ, κρέμες κ.α.

Καλή επιτυχία!

 

Advertisements
This entry was posted in ΓΛΥΚΑ, ΛΑΔΕΡΑ, ΜΕ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ, ΜΕ ΦΥΛΛΟ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ, ΦΟΥΡΝΟΥ and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s