Μανιταρόσουπα με τσουκνίδα (λαδερή ή αλάδωτη)

manitarosoupaΣυνταγή-φωτογραφία: Μαρία

Υλικά για 4 μερίδες:

  • Λευκά μανιτάρια ψιλοκομμένα, 200 γρ.
  • 1 φακελλάκι ρόφημα τσουκνίδας
  • 6 τοματάκια κομμένα στα δύο
  • Μοσχοκάρυδο, 1/4 του κουταλιού του γλυκού
  • Άνηθος, ψιλοκομμένος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι μαύρο, προαιρετικά (προσωπικά προτιμώ τη σούπα χωρίς πιπέρι, με μόνη τη σπιρτάδα της τσουκνίδας)
  • 1 σκελίδα σκόρδο, προαιρετικά.
  • 1-2 κουταλιές σούπας νιφάδες βρώμης (κουάκερ) ή, αν προτιμάμε, 1-2 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι χονδρό.
  • Προαιρετικά, αν θέλουμε το φαγητό λαδερό: Ελαιόλαδο, 4 κουταλιές της σούπας

Εκτέλεση

  • Αν θέλουμε το φαγητό λαδερό, σοτάρουμε ελαφρά τα ψιλοκομμένα μανιτάρια σε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Αν όχι, τα ζεματάμε σε βραστό νερό.
  • Προσθέτουμε όσο νερό θέλουμε (καλύτερα ήδη βραστό), τον ψιλοκομμένο άνηθο, τα κομμένα τοματάκια, το αλάτι, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και, αν θέλουμε, το μαύρο πιπέρι και το σκόρδο.
  • Κόβουμε το φακελλάκι με το ρόφημα τσουκνίδας και ρίχνουμε το περιεχόμενο να βράσει κι αυτό. Εναλλακτικά, αν θέλουμε τη γεύση της τσουκνίδας να είναι λιγότερο έντονη, βάζουμε πρώτα το φακελλάκι σε ένα φλυτζάνι βραστό νερό για τρία λεπτά και μετά ρίχνουμε το περιεχόμενό του μέσα στη σούπα. Εννοείται ότι δεν θα αφήσουμε το υγιεινό ρόφημα τσουκνίδας να πάει χαμένο, αλλά θα το πιούμε!
  • Μετά από 10 λεπτά βρασμού προσθέτουμε και το κουάκερ ή το σιμιγδάλι λίγο-λίγο και ανακατεύουμε καλά.
  • Αφήνουμε τη σούπα να βράσει για 5 λεπτά ακόμη.
  • Αν τη θέλουμε λαδερή, στο τέλος προσθέτουμε τις άλλες 2 κουταλιές ελαιόλαδο.

Στη συνέχεια έχουμε 3 επιλογές:

  1. Σερβίρουμε ως έχει σε πιάτα.
  2. Πολτοποιούμε σε κοπτήριο, οπότε γίνεται «βελουτέ» και μπορούμε να τη σερβίρουμε και σε κούπες/φλιτζάνια.
  3. Αφαιρούμε μερικά μανιτάρια και τα κρατάμε, πολτοποιούμε την υπόλοιπη σούπα και στη συνέχεια της προσθέτουμε τα μανιτάρια που κρατήσαμε και ανακατεύουμε, οπότε τη σερβίρουμε σε πιάτα όπως στην επιλογή 1.

Καλή επιτυχία!

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΑΔΩΤΑ, ΑΛΜΥΡΑ, ΔΙΑΙΤΗΣ, ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ, ΛΑΔΕΡΑ, ΣΟΥΠΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ, ΥΓΙΕΙΝΑ and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s