Λαχματζούν νηστίσιμο

Συνταγή-φωτογραφία: Μαρία

Λαχματζούν στα αραβικά σημαίνει ζύμη με κρέας. Μερικοί το αποκαλούν και «πολίτικη πίτσα», μια και στην Πόλη συνηθίζεται πολύ και υπάρχουν άφθονα μαγαζιά που το πουλούν, όπως πωλείται εδώ η πίτσα. Γίνεται με κιμά μοσχαρίσιο και αρνίσιο, ενώ μερικοί προσθέτουν και αυγά στη γέμιση. Στη δική μας νηστίσιμη εκδοχή έχει κιμά σόγιας και μυρωδικά και είναι νοστιμότατο!

Υλικά

  1. Ζύμη, που θα φτιάξετε με:
  • 1/2 κιλό αλεύρι σκληρό ή στην ανάγκη, για όλες τις χρήσεις,
  • 1 1/2 κουταλάκια γλυκού μαγιά ξηρή (προαιρετικά),
  • 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι,
  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο (προαιρετικά),
  • 1,5 φλιτζάνι νερό.

Ή με αυτή τη συνταγή

Μπορείτε και να αγοράσετε έτοιμες αραβικές πίτες.

2. Κιμάς σόγιας, που θα περιλαμβάνει:

  • 200 γρ. κιμά σόγιας που θα τον έχετε βράσει σε νερό με αλάτι, πιπέρι και λίγη κανέλα και κύμινο και θα τον έχετε στραγγίξει καλά
  • 3 κουταλιές σούπας κρεμύδι ψιλοκομμένο
  • 2- σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 5 κουταλιές σούπας ντομάτα φρέσκια ψιλοκομμένη
  • 1-2 κουταλιές σούπας πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
  • 3 κουταλιές σούπας πελτέ τομάτας
  • 1-3 κουταλιές γλυκού μπούκοβο ή 1 κουταλιά του γλυκού πιπέρι καγιέν (εγώ δεν βάζω μπούκοβο και βάζω λιγότερο από 1/8 κουταλιά καγιέν γιατί δεν μου πολυαρέσουν τα καυτερά. Μπορείτε να κάνετε τη συνταγή έτσι και να ρίξετε πιπέρι καγιέν μετά το ψήσιμο στις πίτες που θα φάνε οι λάτρεις των καυτερών.)
  • αλάτι
  • μαιντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά σούπας πάστα κόκκινης γλυκιάς πιπεριάς ή 2-3 κουταλιές πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τον κιμά σόγιας από την προηγούμενη μέρα, ώστε να απορροφήσει η σόγια όλα τα αρώματα από τα μυρωδικά.

  • Βράζουμε τον κιμά με αλάτι και το πιπέρι, μαύρο ή κόκκινο, και την κανέλα και το κύμινο. Όταν δούμε ότι βράζει και φουσκώνει τον σουρώνουμε και τον πιέζουμε μέσα στο τρυπητό μας ώστε να στραγγίξει. Τον αφήνουμε στο τρυπητό να χάνει υγρά και συνεχίζουμε την ετοιμασία της σάλτσας.
  • Σωτάρουμε σε 5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο το κρεμμύδι, την πράσινη πιπεριά και την πιπεριά Φλωρίνης, αν δεν έχουμε πάστα πιπεριάς.
  • Προσθέτουμε τον τοματοπελτέ διαλυμμένο σε 1 ποτήρι νερό, και στη συνέχεια όλα τα άλλα υλικά μαζί με τον κιμά σόγιας, κι αφήνουμε να σιγοβράσουν τουλάχιστον για 1 ώρα για να γίνει ο κιμάς μαλακός. Αν θέλουμε, αφήνουμε εκτός σάλτσας τον μισό μαϊντανό για να γαρνίρομε τις πίτες αργότερα.
  • Προσθέτουμε άλλη μια κουταλιά ελαιόλαδο, αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει και τον τοποθετούμε στο ψυγείο.

Την επόμενη μέρα:

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Ετοιμάζουμε τη ζύμη σύμφωνα με τη συνταγή που θέλουμε να ακολουθήσουμε. Ανοίγουμε στρογγυλά πιτάκια σε μέγεθος μεσαίας αραβικής πίτας ή απλώνουμε τις έτοιμες αραβικές πίτες και τοποθετούμε κουταλιές κιμά επάνω τους. Συνήθως οι πίτες γεμίζουν με κιμά, αλλά εγώ όπως βλέπετε, προτιμώ να μην καλύπτει ο κιμάς όλη την επιφάνεια της πίτας.
  • Ψήνουμε για 8-15 λεπτά, και αν έχουμε βάλει στις πιτούλες μας μαγιά, μέχρι 18-20 λεπτά (αν έχουμε αραβικές πίτες έτοιμες, και 5-6 λεπτά είναι αρκετά)
  • Βγάζουμε από τον φούρνο, γαρνίρουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό (αν θέλουμε), ρίχνουμε επιπλέον πιπέρι καγιέν στις πίτες για λάτρεις των καυτερών και απολαμβάνουμε 🙂 Αν οι πίτες μας είναι λεπτές αραβικές, μπορούμε και να τις φάμε τυλιγμένες.

 

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΜΥΡΑ, ΖΥΜΕΣ, ΛΑΔΕΡΑ, ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ, ΦΟΥΡΝΟΥ and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s