Λουβάνα σούπα

Εκτέλεση – φωτογραφία: Μαρία

Λουβάνα λέγεται στην Κύπρο το όσπριο λάθυρος το κλύμενον, που στην Ελλάδα λέγεται φάβα. Η λουβάνα λοιπόν, γίνεται ωραιότατη λεμονάτη σούπα, που ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής τρώγεται και σε ημέρες αλάδωτης νηστείας, και σε ημέρες κατάλυσης ελαίου. Την πρώτη φορά που έφαγα, μαγειρεμένη από κυπριακό χέρι, ήταν αλάδωτη, στην αρχή της Σαρακοστής, και ήταν πεντανόστιμη. Σας μεταφέρω τη συνταγή όπως μου την είπαν, και τη λαδερή παραλλαγή επίσης όπως μου την είπαν, χωρίς όμως να την έχω δοκιμάσει.

Υλικά (για την αλάδωτη εκδοχή)

  • 1 φλιτζάνι λουβάνα αλεσμένη
  • 5 φλιτζάνια νερό
  • 1/3 φλιτζανιού ρύζι (καλύτερα γλασέ, αλλιώς νυχάκι)
  • 1 κρεμμύδι
  • Αλάτι
  • Χυμό από 2-3 λεμόνια

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΔΕΡΗ χρειαζόμαστε και 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο.
ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ: Σέλινο (αυτή που έφαγα δεν είχε και ήταν νοστιμότατη χωρίς αυτό).

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε, πλένουμε και στραγγίζουμε τη λουβάνα.
  • Τη ρίχνουμε σε κατσαρόλα με το (κρύο) νερό και την ψήνουμε σε σιγανή φωτιά, ξαφρίζοντάς την κατά διαστήματα.
  • Όταν σχεδόν ψηθεί, ρίχνουμε το κρεμμύδι, τριμμένο ή πολτοποιημένο σε μπλέντερ.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και τα αφήνουμε να ψηθούν καλά.
  • (ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΔΕΡΗ ΕΚΔΟΧΗ, αντί να βάλουμε το κρεμμύδι να βράσει πριν ρίξουμε το ρύζι, το μαραίνουμε στο ελαιόλαδο και το προσθέτουμε στη λουβάνα με το ελαιόλαδο μετά το ρύζι. Το σέλινο, αν θέλουμε να βάλουμε, το ρίχνουμε ψιλοκομμένο μαζί με το ρύζι και στη μία και στην άλλη εκδοχή.)
  • Προσθέτουμε το αλάτι και λεμόνι και αφήνουμε να πάρει ακόμη 2-3 βράσεις.
    Έτοιμη!
Advertisements
This entry was posted in ΑΛΑΔΩΤΑ, ΑΛΜΥΡΑ, ΛΑΔΕΡΑ, ΟΣΠΡΙΑ, ΥΓΙΕΙΝΑ and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s